Na Cukarci Jan Pancar daleč pred vsemi

Peta in hkrati zadnja dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu se je odvijala na progi Cukarca v Dolini pod Kalom, organizirali pa so jo člani AMD Šentvid pri Stični.


Z dirko na progi Cukarca v Dolini pod Kalom se je sklenilo odprto državno prvenstvo Slovenije v motokrosu. Organizacija preizkušnje je bila v rokah prizadevnih članov AMD Šentvid pri Stični, ki so se zelo potrudili s pripravo steze. Zelo jim je ustrezalo, da je nekaj dni pred tekmovanjem deževalo, saj je to pomenilo, da je proga primerno namočena in vlažna. V nedeljo zjutraj je voznike pozdravila megla, bilo pa je tudi dokaj hladno. Megla je vztrajala na prvih treningih, kmalu pa se je razkadila in progo je obsijalo prijetno jesensko sonce. Lepo vreme, lepo pripravljena proga in vsekakor tudi nastop domačega člana Jana Pancarja (AMD Šentvid pri Stični), dirkača, ki tekmuje v svetovnem prvenstvu, so ob progo privabili tudi lepo število tekmovalcev ter gledalcev.

Številni gledalci so ob stezi lahko uživali v imenitnih vožnjah ter atraktivnih skokih.

Osek zmagal na dirki in v prvenstvu

Po jutranjih treningih, na katerih so si dirkači priborili tudi štartne pozicije za dirko, so se na progo prvi odpravili dirkači razreda MX 125. Prvo vožnjo je najbolje štartal Lukas Osek (Moto klub Osek JLM) in prvo mesto držal vse do cilja. Sledil mu je nosilec rdeča številke v skupnem seštevku slovenskega prvenstva Jaka Mervič (Gas Vrtejba), ki pa je v 14. krogu storil napako in kar je izkoristil Nace Jelenc (AMD Radovljica) in ga prehitel ter nato drugega mesta do konca prve vožnje ni več izpustil iz rok. Mervič se je na koncu moral zadovoljiti s tretjim mestom. Tudi v drugi vožnji Osek ni dovolil presenečenja. Spet je štartal najboljše in ponovil predstavo iz prve vožnje ter prvi prečkal ciljno črto. Mervič v drugi vožnji ni delal napak in je brez težav končal na drugem mestu, Jelenc pa je bil tretji. Osek je tako pobral vseh 50 točk in postal zmagovalec zadnje prvenstvene dirke v tem razredu. Mervič in Jelenc sta imela enako število točk, ker pa je imel Mervič boljši rezultat v drugi vožnji. mu je pripadlo drugo mesto na zmagovalnem odru. Osek je z novimi 50 točkami v skupni razvrstitvi državnega prvenstva prehitel trenutno vodilnega Merviča in tako postal državni prvak v razredu MX 125. Jelenc je končal na tretjem mestu skupne razvrstitve.

Lukas Osek (34) je v razredu MX 125 krotil motor in tekmece na progi ter prišel do naslova državnega prvaka.

Novak nepremagljiv

Med dirkači razreda MX 85 je tudi danes kakovost pokazal Alex Novak (AMD Brežice). Obe vožnji je namreč sila suvereno prevozil na prvem mestu od štarta do cilja. Bolj napeto je bilo v ozadju. Potekal je namreč napet boj za drugo mesto. Na koncu si ga je v prvi vožnji priboril Tjaš Jelovšek (MX klub LM237), v drugi pa je bil uspešnejši Amadej Špacapan (GAS Vrtejba). Novak se je tako zavihtel na najvišjo stopnico podelitvenega odra, drugi je bil Špacapan, tretji pa ob enakem številu točk, vendar slabši uvrstitvi v drugi vožnji Jelovšek. Novak je z novo zmago le še povečal svojo prednost in prepričljivo postal državni prvak kategorije MX 85. Drugi je v skupni razvrstitvi letošnje prvenstvo zaključil Luka Jurič (AMD Slovenske Konjice), na tretjem mestu pa je pristal Jelovšek.

Alex Novak (397) je bil tokrat nepremagljiv in je osvojil tudi naslov državnega prvaka v razredu MX 65.

Jankoviču zmaga, Feršu naslov prvaka

Najstarejši motokrosisti, ki tekmujejo v dveh kategorijah, nad 40 in nad 50 let, so, tako kot je v navadi, vozili skupaj. Pri mlajših veteranih je najprej povedel Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice), vendar Janez Ceglar (AMD Šentvid pri Stični) mu je polovico dirke vozil na zadnjem kolesu in ga v sedmem krogu tudi prehitel. Pred koncem prve vožnje je Jankoviča prehitel še Boštjan Maver (AMD Slovenske Konjice) in je v cilj pripeljal tretji. Tudi v drugi vožnji je Jankovič štartal najbolje. A tokrat je vozil brezhibno in prepričljivo prvi prečkal ciljno črto. Boj za drugo mesto je bil bolj napet. Na koncu se ga je veselil Maver, tretji pa je v cilj pripeljal Marko Špehar (AMD Kolpa MXS). Tretje in prvo mesto je bilo dovolj, da je Jankovič zmagal dirko v razredu MX VET 40. Le točko za njim je na drugem mestu pristal Maver, tretji z še ene točko manj pa bil danes Ceglar. Leon Ferš (AMD Vurberk), ki je na prejšnji dirki na radizelski progi doživel hud padec, je danes vseeno osvojil novih 28 točk, kar je zadostovalo, da si je priboril naslov državnega prvaka med mlajšimi veterani. Na drugem mestu je sezono končal Maver, 163 točk pa je Boštjanu Milatu (AMD Brežice) prineslo skupno tretje mesto.

Leon Ferš (89) je po padcu na prejšnji dirki tokrat stisnil zobe in vozil v Dolini pod Kalom ter bil za to nagrajen z naslovom državnega prvaka v razredu MX VET 40.

Naslov slovenskega prvaka v Avstrijo

Tudi med starejšimi veterani so potekali sila napeti boji za zadnje točke državnega prvenstva v letu 2024. Najhitrejši na štartu je bil Andrej Rus (AMD Irt brothers), vendar ga je napaka oddaljila od boja za prvo mesto, v katerega so se nato vmešali drugi tekmovalci. Po napetih bojih in številnih drznih prehitevanjih je na koncu iz sebe in motorja največ potegnil Boštjan Skubic (AMD Šentvid pri Stični), ki je z veliko prednostjo dobil današnjo prvo vožnjo na domači progi pred bučno domačo publiko. 22 sekund za njim je v cilj pripeljal avstrijski dirkač Georg Kainz, na tretjem mestu pa je prvo vožnjo končal Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport). Tudi druga vožnja je postregla z napetimi boji in tudi tokrat je največ pokazal domačin voznik Skubic. Tudi avstrijskemu tekmovalcu Kainzu je uspelo ponoviti drugo mesto prve vožnje, tretji pa je drugo dirko končal Uroš Ilc (AMD Kolpa MXS). Z dvema zmagama je Skubic postal zmagovalec današnje dirke. Na podelitvenem odru sta mu družbo delala še Kainz na drugi in Vogrinc na tretji stopnički. Vodilni v skupnem seštevku Kainz je z današnjimi novimi 44 točkami svojo prednost še povečal in prepričljivo osvojil prvenstvo razreda MX VET 50. Boštjan Braniselj (MSK Notranjska) je zasedel drugo mesto, tretje pa je pripadlo Danijelu Fermolšku (AMD Orehova vas) je državno prvenstvo končal na tretjem mestu.

Avstrijec Georg Kainz je prišel do naslova državnega prvaka v odprtem prvenstvu Slovenije v motokrosu v razredu MX VET 50.

Vrbek odbil vse napade

Vozniki najšibkejšega razreda MX 50 so se potegovali za točke pokalnega prvenstva. Tu je bil v obeh dirkah najhitrejši Lan Vrbek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), se je pa moral zelo potruditi, saj so mu tekmeci vztrajno sledili in ga vseskozi napadali. To dokazuje tudi končna prednost ob koncu prve vožnje, ki je znašala le dve sekundi, v drugi vožnji pa samo slabo sekundo. V prvi vožnji se mu je najbolj približal Maks Sedlašek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), v drugi vožnji pa Maks Jereb (AMD Brežice). Vrbek je tako ponosno stopil na najvišjo stopnico zmagovalnega odra. Nič manj vesela nista bila drugo uvrščeni Jereb in tretji Sedlašek.  Vrbek ostaja prvi tudi v skupnem seštevku pokalnega prvenstva, sledita mu Sedlašek na drugem in Jereb na tretjem mestu. 

Repnik suvereno do zmage in naslova prvaka

Razred MX 65 ni prinesel presenečenj. Vodilni v točkovanju državnega prvenstva Tim Repnik (MX klub LM237) je v obeh vožnjah hitro povedel ter nato dvakrat prvi prepeljal tudi ciljno črto. Nekaj več napetosti je prinesel boj za drugo mesto. Tu se je v prvi vožnji izkazal Leo Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), v drugi pa je več znanja in poguma pokazal Svit Vižintin (Društvo Vitin). Repnik je tako z dvema današnjima zmagama postal zmagovalec dirke v Dolini pod Kalom, posledično pa tudi državni prvak v razredu MX 65. Vižintin je letošnjo sezono končal skupno na drugem, Gajser pa na tretjem mestu.

Tim Repnik (360) pred štartom ene od voženj.

Oven potrdil naslov prvaka z zmago na domači progi

V razredu MX2 je Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) pred domačo publiko odlično odpeljal obe vožnji ter ju prepričljivo dobil z lepo razliko pred drugouvrščenima tekmovalcema. V prvi vožnji je bil to Mark Müller (RJ912MX), v drugi pa Alen Gajser (ŠD TIGA243). Ti trije dirkači so si delili tudi današnji zmagovalni oder: zmagal je Oven, drugi je bil Gajser in tretji Müller. Oven je z današnjo zmago le še potrdil, da je najboljši voznik letošnje sezone slovenskega prvenstva razreda MX2, kar je razvidno tudi iz skupnega seštevka točk državnega prvenstva. Drugi je skupno Gajser, tretji pa je državno prvenstvo končal Tilen Demšič (ŠD TIGA243).

Žan Oven (342) na domači progi ni dovolil presenečenja in se je veselil zmage ter naslova državnega prvaka v razredu MX2.

Pancar deklasiral tekmece, prvak Žaler

Najmočnejši razred MX Open je postregel s poslastico. Tekme domačega društva se je namreč udeležil Jan Pancar, voznik, ki tekmuje tudi v elitnem razredu svetovnega motokros prvenstva MXGP, v katerem je letos osvojil skupno imenitno 13. mesto. Kakovost in znanje je demonstriral tudi na današnji tekmi, v kateri je dokazal, da ne sodi zaman v sam vrh svetovnega motokrosa. Pancar se je v obeh vožnjah odpeljal tekmecem, v ozadju pa je v boju za drugo mesto največ pokazal Denis Jakša (MX Gradolux racing team), ki si je v obeh vožnjah priboril drugo mesto. Zmagovalec današnje dirke je bil brez resne konkurence Pancar, drugi Jakša, tretje mesto pa si je s privozil Miha Bubnič (ŠD Myteam Motocross), ki je zasesel sicer četrto in tretje mesto v prvi in drugi vožnji.

Jan Pancar (253) je bil razred zase v odprtem razredu na progi Cukarca.

Skupno pa si je naslov državnega prvaka s 179 točkami privozil Žan Žaler (TRK Tajfun šport), drugi je Jakša z 11 točkami manj, tretje mesto pa je zasedel Bubnič.

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvoMX2MX openlicencadržavni prvakpokalno prvenstvoMX50MX65MX85MX125Veterani 40Veterani 50AMD Šentvid pri Stični