Vročina v Škednju ni bila ovira za izpeljavo dirke državnega prvenstva v motokrosu

Tretja dirka za točke odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu je bila na progi v Škednju pripravili pa so jo člani AMD Slovenske Konjice.

Na štartni rampi v Škednju na tretji dirki za točke odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu v letu 2024.
Na štartni rampi v Škednju na tretji dirki za točke odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu v letu 2024.

V soboto, 31. avgusta, je bila na vroč poletni dan na sporedu tretja preizkušnja državnega prvenstva Slovenije v motokrosu. Na progi Škedenj se je zbralo lepo število voznikov in tudi gledalcev željnih motokros bojev na progi, ki so jo prizadevni organizatorji vseskozi zalivali z vodo, da je tekmovanje lahko potekalo v čim boljših razmerah. To je terjalo kar nekaj časa, zato je prihajalo do zamud in se je urnik voženj prilagajal, da vozniki niso vseskozi tekmovali na pretežno precej prašni progi.

Prah na stezi je kar pošteno otežaval optimalno vožnjo.

Osek dvakrat najhitrejši

Prvi so se na progo podali v razredu MX 125. V obeh vožnjah je bil najhitrejši in najprepričljivejši Lukas Osek (Moto klub Osek JLM). Bolj zanimivo je bilo v ozadju v boju za drugo in tretje mesto. Na koncu je druga stopnička na zmagovalnem odru pripadla Mihi Vrhu (ŠD MX Moto društvo Bistrc), sicer vodilnemu v skupnem seštevku v tem razredu, tretji pa je bil bolgarski voznik Danail Stefanov. Pri podelitvi nagrad za najboljše tri je priznanje za vožnjo dobila tudi Mia Maša Motaln (AMD Orehova vas), sicer edina predstavnica ženskega spola na tokratnem tekmovanju.

Mia Maša Motaln (159) med vožnjo v Škednju.

Golež ugnal Novaka

V razredu MX 85 je potekal oster boj za prvo mesto v obeh vožnjah. Obakrat sta bila v ospredju Taj Golež (Motokros klub Trbovlje) in Alex Novak (AMD Brežice). Demonstrirala sta vrhunski vožnji, v kateri sta se na stezi borila praktično do zadnjega metra. Obakrat je krajšo potegnil Novak, ki je v prvi vožnji zaostal manj kot sekundo za zmagovalcem Goležem, ki je stal na najvišji stopnički na odru za zmagovalce. Tretje mesto skupno na dirki pa si je privozil Tjaš Jelovšek (MX klub LM237).

Taj Golež (111) je bil v ostrem boju na progi v dveh vožnjah tokrat boljši od Alexa Novaka (397).

Ferš in Kainz najboljša pri veteranih

Naslednji so se na progo podali v obeh veteranskih razredih, ki tradicionalno vozijo skupaj. V kategoriji veterani 40 je v prvi vožnji potekal napet boj za prvo mesto, odločale pa so malenkosti. Prvi je ciljno črto prečkal Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice). V drugi vožnji pa je stvari na svoje mesto postavil vodilni v skupnem seštevku Leon Ferš (AMD Vurberk), ki je slavil zmago in tudi prvo mesto na dirki. Drugi skupno je bil Janković, tretji pa Marko Špehar (AMD Kolpa MXS). V razredu veterani 50 je manjkal do te dirke vodilni v skupnem seštevku Bogomir Gajser (Motocross-SKI Gajser team). V njegovi odsotnosti se je skupne zmage veselil avstrijski voznik Georg Kainz, ki je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Na drugem mestu je pristal Franci Rogelj (AMD Lukovica), tretji pa je bil Janez Pretnar (AMD Radovljica).

Georg Kainz (916) po štartu ene od voženj. Ob njem še Boštjan Milat (983), Marko Špehar (48) in Alojz Kompoš (56).

Repnik utrdil skupno vodstvo

V razredu MX 65 je tokrat skupno zmago na dirki slavil Tim Repnik (MX klub LM237), ki se je le še utrdil na samem vrhu lestvice v skupnem seštevku. Delo sta mu malce otežila slabša štarta. V prvi vožnji je pred Repnikom v cilj prvi pripeljal Svit Vižintin (Društvo Vitin), v drugi pa je zmogel dovolj moči in znanja, da je ciljno črto prečkal prvi in se veselil skupne zmage. V ozadju je potekal tudi oster boj za tretje mesto, v katerem sta bila dva hrvaška voznika ter Leo Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj). Odločale so malenkosti, ki so šle v prid Aleksu Bogataju Saviću, ki je ugnal Davida Dorčića in Gajserja ter si privozil tretje mesto na zmagovalnem odru.

Vrbek zmagal prvič v sezoni

Najmlajši upi motokrosa v razredu MX 50 so vozili za pokalno prvenstvo, in sicer je bila to zanje že peta letošnja preizkušnja. Znova so pokazali zvrhano mero poguma pri obvladovanju motorjev na zahtevni stezi, na kateri so morali pokazati tudi obilo tehničnega znanja vožnje. Dvakrat se je prvi v cilj pripeljal Lan Vrbek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), ki se je veselil prve zmage v sezoni. Skupno drugo mesto je osvojil Maks Sedlašek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), ki je bil sicer v obeh vožnjah tretji, na tretjem mestu na zmagovalnem odru pa je pristal Maks Jereb (AMD Brežice).

Lan Vrbek (252) se je izkazal z zmagama v obeh vožnjah.

Oven pred Peklajem, Žaler z maksimalnim izkupičkom

Odprti razred in razred MX2 sta, kot je v navadi na dirkah državnega prvenstva, vozila skupaj, V šibkejšem je zmagal Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) pred rekonvalescentom po poškodbi Jako Peklajem (AMD Šentvid pri Stični), tretje mesto na odru za zmagovalce pa si je privozil Tilen Demšič (Športno društvo TIGA 243). V odsotnosti zmagovalca dirke odprtega razreda v Brežicah Jana Pancarja (AMD Šentvid pri Stični) je tokrat maksimalno število točk za zmagi v obeh vožnjah vknjižil Žan Žaler (TRK Tajfun-šport), ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Drugo mesto na dirki si je zagotovil Denis Jakša (MK Gradolux Racing team), tretji pa je bil Miha Bubnič (ŠD Myteam Motocross). 

Četrta dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo v nedeljo, 15. septembra. Pripravili jo bodo člani AMD Orehova vas na sloviti in legendarni radizelski motokros progi.

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosuŠkedenjAMD Slovenske Konjicelicenca