Prah krojil dirko državnega prvenstva v motokrosu v Mačkovcih

Člani AMD Štefan Kovač so na progi v Mačkovcih pripravili drugo dirko državnega prvenstva Slovenije v motokrosu za leto 2024.


Nedelja je bila v Mačkovcih praznik motokrosa, saj so prizadevni člani AMD Štefan Kovač organizirali dirko, ki je drugič letos štela za točke državnega prvenstva Slovenije v motokrosu. Gostitelji so zaradi suhega in vročega vremena v pripravo proge so vložili veliko truda, da je bila proga za tekmovalce ustrezna za vožnje. Dirke v razredih MX2 in MX Open odpovedane, saj se tekmovalci nisi počutili dovolj varne.

Vrh pred Geršakom

Prvi so se na progo po jutranjih treningih odpravili dirkači razreda MX 125. Najbolje je štartal Miha Vrh (MX moto društvo Bistrc), sledila sta mu Nik Žitko (AMD Irt brothers) in Gal Geršak (AMD Vurberk). V tretjem krogu se je Geršak prebil na prvo mesto, v četrtem odvozil najhitrejši krog dirke, od tu naprej pa z izvrstno vožnjo prednost pred zasledovalci iz kroga v krog le še povečeval. V cilj je pripeljal skoraj 45 sekund pred Vrhom. Tretji je ciljno črto prve vožnje v razredu MX 125 prečkal Jaka Mervič (Gas Vrtejba).

Miha Vrh (522) je v prvi vožnji zasedel drugo mesto, a nato v drugi vse popravil in slavil skupno zmago v razredu MX 125.

Tudi druga vožnja je potekala po podobnem scenariju, le da je v drugo boljše štartal Geršak, vodil nekaj krogov dokler ga ni prehitel Vrh, ki se je nato na prvem mestu obdržal do konca. Tretji je bil spet Mervič. Vrh in Geršak sta tako imela ob zaključku današnjega tekmovalnega dne enako število točk, ker pa je bil Vrh boljši v drugi dirki, je postal zmagovalec. Tretjo stopnico podelitvenega odra je z dvema tretjima mestoma zasedel Mervič.

Gal Geršak (5) je tokrat skupno zasedel drugo mesto.

Golež in Novak odločala med seboj

Naslednji so se na štartno rampo in v boj za nove točke državnega prvenstva podali tekmovalci, ki dirkajo v razredu MX 85. Štart je najbolje uspel Taiu Vidoviću (AMTK Koper). Hitro sta se mu pridružila še Taj Golež (Motocross klub Trbovlje) in Alex Novak (AMD Brežice). Med temi tremi tekmovalci je v nadaljevanju potekal napet boj za prvo mesto. Vidovič je naredil napako, ki ga je stala dobre uvrstitve in se je v cilj pripeljal šele na enajstem mestu. Golež je prvi prečkal ciljno črto, a le sekundo pred drugouvrščenim Novakom. V drugo je Golež prvo mesto zasedel takoj po štartu in tam je ostal do konca. Madžarski dirkač Gergo Horvath si je na štartu priboril drugo mesto, vendar ga je Novak kmalu dohitel in tudi prehitel. Tako sta Golež in Novak ponovila uvrstitvi iz prve vožnje, posledično pa je bilo enako tudi na zmagovalnem odru. Prvi Golež, drugi Novak, na tretjem mestu skupne razvrstitve v razredu MX 85 pa je dirko v Mačkovcih končal Luka Jurič (AMD Slovenske Konjice.

Taj Golež (111) drvi proti skupni zmagi v razredu MX 85 na progi v Mačkovcih.

Lavrin nepremagljiv

Vozniki v razredih veteranov MX Veterani 40 in MX Veterani 50 so, kot je na dirkah državnega prvenstva v navadi, štartali skupaj. Pri mlajših je štart najbolj uspel Simonu Lavrinu (AMD Slovenska Konjice), pri starejših pa Avstrijcu Wernerju Lacknerju. Oba vodilnih mest do konca vožnje nista več spustila iz rok. Pri mlajših veteranih si je na koncu prve vožnje drugo mesto privozil Leon Ferš (AMD Vurberk), na tretjem pa je ciljno črto prečkal David Babič (AMD Brežice). Pri veteranih nad 50 let je drugo mesto pripadlo Bogomirju Gajserju (Motocross-ski Gajser team), tretji pa je ciljno črto prevozil avstrijski dirkač Georg Kainz.  Tudi v drugo je Lavrin štartal najboljše in se postavil na čelo dirke. Tam je spet ostal do konca in suvereno dobil preizkušnjo v razredu mlajših veteranov. V ozadju je potekal napet boj za drugo mesto. Na koncu je bil uspešnejši Ferš, Marko Špehar (AMD Kolpa MXS) pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom v drugi vožnji. Tak je bil tudi razpored na zmagovalnem odru: Lavrin prvi, drugi Ferš in tretji Špehar. Pri starejših veteranih je bilo bolj napeto. Po napeti borbi je skupno zmago slavil Kainz, za kar mu je zadostovala zmaga v drugi vožnji in tretje mesto iz prve vožnje. Drugi v skupnem seštevku je bil Gajser, na tretjem pa je pristal še en avstrijski voznik, in sicer Manfred Kainz. 

Simon Lavrin (902) je bil nepremagljiv med mlajšimi veterani.

Repnik z maksimalnim izkupičkom

Po kratkem premoru, v katerem je organizator opravil nekaj popravkov na progi, so štartno rampo zasedli tekmovalci razreda MX 65. Štart se je najbolj posrečil Timu Repniku (MX klub LM237), sledil mu je Svit Vižintin (Društvo Vitin), na tretjem mestu pa jima je sledil Leo Gajser (ŠD Motokros akademija Sašo Kragelj), ki se je po sanirani poškodbi spet vrnil v tekmovalni ritem. Večji del dirke so vozili brez sprememb na prvih treh mestih, nekaj krogov pred koncem dirke pa je Gajserju uspelo prehiteti Vižintina in vožnjo končati na drugem mestu. Vižintinu je v drugo štartal najbolje, vendar se mu je Repnik "prilepil" na zadnje kolo in ga v tretjem krogu tudi prehitel ter s suvereno vožnjo vodilno mesto obdržal do konca. Trinajst sekund za njim je ciljno črto prečkal Vižintin, Gajser pa se je v drugi vožnji moral zadovoljiti s tretjim mestom. Repnik je z maksimalnim točkovnim izkupičkom zasedel vrh podelitvenega podija za najboljše tri. Vižintin in Gajser sta imela enako število točk na mestih dve in tri, vendar je bil Vižintin boljši v drugi vožnji in mu je tako pripadlo skupno drugo mesto.

Tim Repnik (360) je suvereno slavil skupno zmago v razredu MX 65.

Vorel prehiter za tekmece

Na štart se je nato pripeljalo 13 najmlajših dirkačev, ki točke lovijo v razredu MX 50. Tu je na štartu in tudi med dirko največ znanja pokazal Luka Vorel, hrvaški dirkač, ki je na koncu prve vožnje prvi prečkal ciljno črto. Dobro sekundo za njim je v cilj pripeljal Maks Sedlašek (ŠD Motokros akademija Sašo Kragelj), na tretjem mestu pa je prvo vožnjo končal Maks Jereb (AMD Brežice), ki je ciljno črto prevozil samo 2,4 sekunde za zmagovalcem. Vorel je dobro vožnjo pokazal tudi v drugi dirki in še z eno zmago pobral vseh 50 točk. Madžarski tekmovalec Peter Safran se je v drugi vožnji prebil do drugega mesta, kar je v skupnem seštevku zadostovalo za končno tretje mesto. Sedlašku je drugo mesto prve in tretje mesto druge vožnje prineslo 42 točk, kar je na koncu zadostovalo za skupno drugo mesto v skupnem seštevku v razredu MX 50.

Luka Vorel (97) je pokazal največ med mladimi upi motokrosa v razredu MX 50.

Tretja od skupno šestih načrtovanih dirk državnega prvenstva v motokrosu bo v soboto, 31. avgusta 2024, na progi v Škednju, organizirali pa jo bodo člani AMD Slovenske Konjice.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD Štefan Kovačdržavno prvenstvoMačkovcidržavno prvenstvo v motokrosulicenca