Na radizelski progi izpeljali predzadnjo dirko državnega prvenstva v motokrosu v letu 2024

Četrta dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu je potekala na sloviti radizelski progi, ki so jo pripravili člani AMD Orehova vas.

Na legendarni radizelska progi so se odvijali ostri boji za čim boljša mesta in točke odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.
Na legendarni radizelska progi so se odvijali ostri boji za čim boljša mesta in točke odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.

Organizatorji so se v pripravo proge vložili veliko truda. V petek zvečer je Štajerski del Slovenije zajeo močno neurje z nalivi, kar je pomenilo, da je bila proga še v nedeljo zjutraj na dan dirke pošteno mokra. Zato so tekmovalci prve treninge v dopoldanskih urah opravili kar na namočeni progi, kar pa jim ni predstavljalo prevelike ovire. Verjetno je bilo tudi zaradi vremenskih pogojev na štartu nekaj manj voznikov, kot se je pričakovalo, zato je organizator združil razrede MX125, MX Open in MX2, da so vsi vozili skupaj.

Člani AMD Orehova vas so se zelo potrudili s pripravo proge.

Novak z maksimalnim izkupičkom

Prvi so se na progo po jutranjih treningih, na katerih so si izborili svoje štartne položaje, podali vozniki v razredu MX 85. V prvi vožnji je najbolje štartal Alex Novak (AMD Brežice). Na drugo mesto se je prebil Taj Golež (Motocross klub Trbovlje), ki pa je kmalu po štartu padel in bil zaradi nedovoljene pomoči na progi diskvalificiran. Novak je nato suvereno vozil do konca in prvi prečkal ciljno črto. Štiri sekunde za njim je vožnjo končal Tjaš Jelovšek (MX klub LM237). Tretje mesto si je privozil Lovro Mervič (Gas Vrtojba). Tudi druga vožnja razreda MX 85 je potekala po podobnem scenariju. Novak z najboljšim štartom je tudi v drugo vodil od štarta do cilja. Tudi Jelovšek in Mervič sta ponovila svoji uvrstitvi iz prve vožnje in takšen je bil tudi vrstni red na podelitvenem podiju. Z novimi 50 točkami je Novak prevzel prvo mesto v skupni letošnji razvrstitvi letošnjega državnega prvenstva v razredu MX 85.

Alex Novak (397) je v razredu MX 85 dvakrat izvrstno štartal.

Maver prvi

Kot je na dirkah državnega prvenstva že običajno, so se vozniki razredov MX VET 40 in MX VET 50 na progo podali skupaj. Pri mlajših veteranih je štart prve vožnje najbolj uspel Simonu Lavrinu (AMD Slovenske Konjice), ki pa je nato dirko končal v tretjem krogu. Na prvo mesto se je prebil Leon Ferš (AMD Vurberk) in tega do konca prve dirke ni več izpustil iz rok. Edini, ki mu je lahko sledil, je bil Boštjan Maver (AMD Slovenske Konjice), a se je na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom prve dirke razreda MX VET 40. Tretji je ciljno črto pri mlajših veteranih prečkal David Babič (AMD Brežice). Drugi štart je v razredu MX VET 40 najbolje izkoristil Maver in nato na prvem mestu odpeljal celotno dirko. Babič je izboljšal rezultat iz prve vožnje in ciljno črto prečkal drugi. 47 točk iz dveh voženj je Maverju prineslo tudi najvišjo stopnico na zmagovalnem odru. Babič je na koncu zasedel skupno drugo mesto, na tretji stopnici pa jim je družbo delal Ferš, ki tako z današnjimi novimi točkami še naprej ostaja na prvem mestu državnega prvenstva v skupnem seštevku pri mlajših veteranih.

Leon Ferš (89) je dobil prvo vožnjo mlajših veteranov na radizelski progi.

Avstrijec Kainz najboljši

Pri veteranih nad 50 let je avstrijski dirkač Georg Kainz prvo vožnjo suvereno dobil, saj je po dobrem štartu prevzel prvo mesto in na njem tudi ostal do konca dirke. Še najbolj se mu je približal Danijel Fermolšek (AMD Orehova vas), a razlika 13 sekund je na koncu pomenila drugo mesto v cilju. V drugi vožnji je Kainz dobro štartal in spet prevzel vodstvo, vendar nato naredil napako in izgubil nekaj mest. Z dobro vožnjo se mu je kljub vsemu uspelo prebiti na drugo mesto v cilju. Drugo vožnjo je dobil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport) tretji pa je ciljno črto prevozil Fermolšek. Prvo in drugo mesto je Kainzu zadostovalo za skupno zmago na dirki, z novimi 47 točkami pa je še povečal svojo prednost v točkovanju državnega prvenstva. Drugi na dirki skupno je bil Fermolšek, tretji pa Vogrinc, ki je v prvi vožnji zasedel sicer šele osmo mesto.

Geotg Kainz (916) je bil med starejšimi veterani tokrat najboljši.

Vižintin boljši od Repnika

V razredu MX 65 še naprej poteka napet boj za najboljšega v državi. V igri za naslov državnega prvaka sta Svit Vižintin (Društvo Vitin) in trenutno vodilni Tim Repnik (MX klub LM237). Današnja proga je bolj ustrezala Vižintinu, ki je dobil obe zelo napeti vožnji. Repnik je bil obakrat drugi, dvakrat tretje mesto pa je v culju pripadko Leu Gajserju (ŠD MX akademija Sašo Kragelj). Z današnjo zmago in novimi 50 točkami se je Vižintin Repniku dirko pred koncem državnega prvenstva približal na samo dve točki zaostanka.

Svit Vižintin (63) se je izkazal z dvema zmagama v razredu MX 65.

Vrbek le še točko za Sedlaškom

Najmlajši tekmovalci, ki tekmujejo v razredu MX 50, so dirkali na nekoliko prilagojeni progi. Njihovi boji so šteli za pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu. Lan Vrbek (ŠD MX akademija Sašo Kragelj) je zasluženo dobil obe dirki, saj je v obeh najbolje štartal ter se nato tudi suvereno odpeljal do cilja na prvem mestu. Maks Sedlašek (ŠD MX akademija Sašo Kragelj) je obe vožnji v cilj pripeljal drugi, Maks Jereb (AMD Brežice) pa dvakrat končal na tretjem mestu. To so bila tudi mesta v skupnem seštevku dirke na zmagovalnem odru. V skupnem seštevku pokalnega prvenstva MX 50 ima vodilni Sedlašek le še točko prednosti pred prvim zasledovalcem Vrbkom. 

Zmaga na Hrvaško, vodi pa Mervič

Tekmovalci razreda MX 125 so današnjo dirko za spremembo zaradi premajhnega števila tekmovalcev vozili skupaj z dirkači razreda MX 2 in MX Open. Obe vožnji je prepričljivo dobil tekmovalec, ki vozi za Hrvaško, Ofir Casey Tzemach, in tekmovanje končal na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Lukas Osek (Moto klub Osek JLM) je obe vožnji končal na drugem mestu. Četrto mesto v prvi in tretje mesto v drugi vožnji pa je Jaki Merviču (Gas Vrtojba) prineslo skupno tretje mesto na odru za najboljše tri v tem razredu. Vendar novih 38 točk je Merviču prineslo vodilni položaj v skupnem seštevku razreda MX 125 pred zadnjo dirko sezone čez teden dni na Dolenjskem. 

Oven suvereno prvi

V razredu MX2 Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) ni dovolil presenečenja. Suvereno je odpeljal obe vožnji ter ju zanesljivo dobil. Alen Gajser (Športno društvo TIGA 243) je v cilj dvakrat pripeljal na drugem mestu, kar mu je prineslo tudi drugo mesto na podelitvenem odru. Ker je manjkal Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični), je Oven prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku tekmovanja za državno prvenstvo razreda MX2. 

Žan Oven (342) je zanesljivo slavil zmago v razredu MX2.

Zmaga Bubniču

V najmočnejšem razredu MX Open je bilo med vozniki v obeh vožnjah sila razgibano in živahno. Prvo vožnjo je dobil Žan Žaler (TRK Tajfun šport), drugi pa je bil Miha Bubnič (My team motocross). V drugi vožnji sta tekmeca zamenjala mesti. Oba sta na koncu osvojila po 47 točk, a skupne zmage se je veselil Bubnič, saj po pravilniku v primeru enakega števila točk odloča druga vožnja. Dvakrat je bil tretji Denis Jakša (MK Gradolux racing team), kar je pomenilo tudi končno tretje mesto. V skupnem seštevku za državno prvenstvo je še vedno v najboljšem položaju Žaler.

Miha Bubnič (234) je v odprtem razredu z zmago v drugi vožnji prišel do skupne zmage na dirki.

Peta in hkrati zadnja dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo v nedeljo, 20. oktobra. Pripravili jo bodo člani AMD Šentvid pri Stični na legendarni motokros progi Cukarca v Dolini pod Kalom.

Ključne besede


AMZSmotokrosRadizelAMD Orehova vasdržavno prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosuMX openlicencapokalno prvenstvoMX50MX65MX85MX125Veterani 40Veterani 50