Na VN Kitajske padci Gajserja stali rdeče številke

Devetnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila Velika nagrada Kitajske. Na progi v Šanghaju sta z licencama AMZS slovenske barve zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser (243) je dirko pred koncem sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP na Kitajskem ostal brez rdeče številke.
Tim Gajser (243) je dirko pred koncem sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP na Kitajskem ostal brez rdeče številke.

Predzadnjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu je nepričakovano zaznamovala prestavitev z načrtovanega in za voznike nekoliko nenavadnega ponedeljkovega termina. Organizatorji so zaradi tajfuna v okolici Šanghaja, ki bi v ponedeljek močno otežil izvedbo, kompleten program vključno s kvalifikacijami prestavili na nedeljo. Slovenska voznika Tim Gajser in Jan Pancar sta se temu dobro prilagodila. Kvalifikacije so tokrat odpadle, mesta na štartni rampi pa je določila vožnja na čas, v kateri je Gajser za Pradom zasedel drugo mesto, Pancar pa je postavil četrti čas in fenomenalno izkoristil priložnost za izbiro štartnega položaja. Kvalifikacijskih točk za prvih deset pa tokrat niso razdelili.

Padci odnesli vodilno pozicijo razreda MXGP

Če izvzamemo časovno razliko, ki so jo morali tekmovalci absorbirati, saj je bilo tekmovanje po evropskem času zgodaj zjutraj, drugih nevšečnosti v zvezi s pripravo na dirko vozniki niso imeli. Prva vožnja se je začela sila slabo za Gajserja, ki je neposredno po prvi merilni točki v ovinku padel. Nadaljeval je povsem z začelja in hitro ujel tekmece ter jih začel prehitevati. V tretjem krogu se je znova znašel na tleh in z 11. nazadoval na 15. mesto. Spet je moral vložiti ogromno truda in energije, da se je prebijal po lestvici navzgor, vendar v trinajstem krogu se je znova znašel na tleh in nato odpeljal v bokse. Tekmeci so mu pobegnili in iz boksov se je na stezo vrnil na 17. mestu, na katerem je nato pripeljal v cilj. Pancar je začel bolje, a kljub dobremu izhodišču nekoliko zdrsnil navzdol. Iz sebe in motorja je iztisnil, kar je lahko in se v cilj pripeljal na 8. mestu ter izenačil najboljšo uvrstitev v posamezni vožnji med svetovno MXGP motokros elito. Vožnjo je dobil Romain Febvre, Jorge Prado pa je z drugim mestom virtualno prevzel prvo mesto v skupnem seštevku razreda MXGP.

Timu Gajserju tokratna preizkušnja v Šanghaju ne bo ostala v lepem spominu.

Rezultat kariere za Pancarja

V drugo vožnjo se je Gajser odpravil odločen, da popravi, kar je zapravil v prvi. Štartal je dobro in po dveh ovinkih začel loviti Prada, ki je bil pred njim na prvem mestu. Tudi Pancar je začel v drugo vožnjo zelo dobro. Prvo merilno mesto je prepeljal na šestem mestu, nato pa skočil na peto in se je nekaj krogov zelo dobro kosal z najboljšimi. 1620 metrov dolga proga je bila s svojo konfiguracijo relativno nezahtevna, a je nudila kar nekaj možnosti za prehitevanje. Gajser je vztrajno lovil tekmeca, ga ni uspel ujeti in prehiteti ter je v cilj pripeljal na drugem mestu. S tem je Prado dobil dirko in tudi prevzel rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP. Gajserju je na dirki pripadlo 7. mesto, v skupnem seštevku pa za Pradom zaostaja 7 točk pred zadnjo dirko svetovnega prvenstva, ki bo konec meseca.

Po tako konstantni sezoni je težko sprejeti, da pride tak dan, kot je bil današnji, v tako ključnem trenutku. Izguba vodstva v skupnem seštevku pred zadnjo dirko prvenstva res ni nekaj, kar bi si želel. Vem, da moram v Španiji zmagati v vseh treh vožnjah. Ni idealna situacija, a boril se bom do zadnjega in dal od sebe vse, kar lahko,

je po dirki povedal Gajser. Pancar pa je vozil imenitno in je ciljno črto prečkal na 5. mestu ter postavil rezultat kariere. Na dirki je osvojil 5. mesto, skupno pa ostaja na 14. mestu.

Jan Pancar (253) je s 5. mestom v drugi vožnji in skupno na dirki postavil rezultat kariere.

Dvajseta in hkrati zadnja preizkušnja svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 29. septembra 2024. To bo dirka za VN Castille La Manche, ki bo na progi v Cozarju.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 8. Jan Pancar (SLO), … 17. Tim Gajser (SLO), …

2. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Romain Febvre (FRA), … 5. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Kitajske: 1. Jorge Prado (ŠPA) 47, 2. Romain Febvre (FRA) 45, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 38, … 5. Jan Pancar (SLO) 29, … 7. Tim Gajser (SLO) 26, …

Skupno SP (19/20):  1. Jorge Prado (ŠPA) 943, 2. Tim Gajser (SLO) 936, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 895, 4. Jeremy Seewer (ŠVI) 644, 5. Romain Febvre (FRA) 611, … 14. Jan Pancar (SLO) 265, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca