Tim Gajser na VN Turčije drugi, skupno ostaja prvi in ima še 14 točk prednosti

Osemnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila Velika nagrada Turčije. Na progi v Afyonkarahisarju sta z licencama AMZS slovenske barve zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser (243) je na Veliki nagradi Turčije osvojil drugo mesto.
Tim Gajser (243) je na Veliki nagradi Turčije osvojil drugo mesto.

Svetovno prvenstvo v motokrosu se je v nedeljo, 8. septembra, nadaljevalo z dirko v Turčiji. Slovenijo sta v Afyonkarahisarju v elitnem razredu MXGP predstavljala Tim Gajser in Jan Pancar. Predvsem za Gajserja, ki je v lovu na naslov svetovnega prvaka, so bile že sobotne kvalifikacije sila pomembne. Opravil jih je imenitno, saj je prvi pripeljal v cilj pred prvim zasledovalcem v skupnem seštevku Jorgejem Pradom, tretji pa je bil tretji v boju za naslov svetovnega prvaka Jeffrey Herlings.

Zelo sem se zabaval in vesel sem, da sem prvi pripeljal v cilj. Proga je sicer postajala vse bolj zahtevna, ni bilo dovolj trenja, zato sem moral biti malce bolj agresiven pri prehitevanjih. Videl sem, da sem hitrejši od Herlingsa in ko mi je uspelo prevzeti vodstvo, sem lahko nadzoroval vožnjo. Upam na podoben razplet tudi v nedeljo,

je povedal Gajser, ki je do šestega kroga vozil na drugem mestu, potem pa prevzel vodstvo, ki ga do ciljne črte ni več izpustil iz rok. Dobro se je odrezal tudi Pancar, ki je imel v zadnjem krogu nekaj smole, da je zdrsnil na 10. mesto, na katerem je pripeljal v cilj.

Prva vožnja

Gajser je prvo vožnjo začel odloćno. Agresivno se je pognal s štartne rampe in se prebil v ospredje. Nato je nekaj krogov "tipal" progo in preverjal linije, pri tem pa pazil, da mu predvsem Jorge Prado ne pobegne. Španec je vozil bolje in je bil od drugega kroga pred slovenskih motokros šampionom, ki je v cilj pripeljal tik za Pradom na četrtem mestu. Zmagal pa je Jeremy Seewer. Pancarju je v prvo vožnjo dobro štartal, a je nato zaradi napake po nekaj zavojih pristal povsem na začelju. Nato se je celotno vožnjo prebijal med vozniki, ki niso zmogli njegovega ritma in tempa vožnje. Na koncu mu je to prineslo 16. mesto, čeprav je po sobotnih kvalifikacijah zanesljivo pričakoval bistveno več.

Druga vožnja

Gajser, ki je prav na dan dirke v Afyonkarahisarju praznoval 28. rojstni dan, se je v drugo vožnjo podal znova zelo odločno. V prvi ovinek je pripeljal tik za Pradom, ki je bil sila motiviran in je vozil tudi nekoliko tvegano. Pancar je na prvo merilno točko pripeljal na sedmem mestu, nato pa je nadaljeval v visokem ritmu. Gajser se je v tretjem krogu močno približal Pradu in mu nato kar nekaj časa dihal za vrat, vendar Španec se ni dal in je zadržal prvo mesto vse do cilja ter si priboril zmago na dirki. Na drugem mestu je v cilj pripeljal Gajser, ki si je privozil novo mesto na zmagovalnem odru, tretje mesto na Veliki nagradi Turčije pa je zasedel Seewer.

Po zmagi na kvalifikacijski dirki danes na stezi nisem imel enakega občutka. Kar so naredili čez noč, ni izboljšalo steze in po njej je bilo moč voziti dobro in hitro zgolj po eni liniji, zato so bila prehitevanja praktično onemogočena. Vseeno nisem razočaran, saj še vedno vodim v prvenstvu dve dirki pred koncem in prepričan sem, da mi bo uspelo priti do naslova svetovnega prvaka,

je povedal po dirki slovenski motokros šampion, ki ima v skupnem seštevku razreda MXGP dve dirki pred koncem zdaj 14 točk prednosti pred Pradom. Pancar je v cilj v drugi vožnji pripeljal na 9. mestu, skupno na dirki pa je osvojil 12. mesto. V skupnem seštevku ostaja zanesljivo na 14. mestu in ima zdaj 236 točk.

Tim Gajser (243) ima dve dirki pred koncem svetovnega prvenstva v razredu MXGP še 14 točk prednosti pred prvim zasleodovalcem Jorgejem Pradom.

Devetnajsta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v ponedeljek, 16. septembra 2024. To bo dirka za VN Kitajske, ki bo v Šanghaju.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), ... 10. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jeremy Seewer (ŠVI), 2. Maxime Renaux (FRA), 3. Jorge Prado (ŠPA), 4. Tim Gajser (SLO), … 16. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 9. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Turčije: 1. Jorge Prado (ŠPA) 45, 2. Tim Gajser (SLO) 40, 3. Jeremy Seewer (ŠVI) 40, … 12. Jan Pancar (SLO) 17, …

Skupno SP (18/20):  1. Tim Gajser (SLO) 910, 2. Jorge Prado (ŠPA) 896, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 857, 4. Jeremy Seewer (ŠVI) 632, 5. Romain Febvre (FRA) 566, … 14. Jan Pancar (SLO) 236, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca