Gajser na Švedskem drugi, skupno pet dirk pred koncem pa še vedno prvi

Petnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila preizkušnja za Veliko nagrado Švedske v Uddevalli, kjer sta z licenco AMZS slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser (243) ostaja v vodstvu v skupnem seštevku razreda MXGP, takoj za njim pa je Jorge Prado (1).
Tim Gajser (243) ostaja v vodstvu v skupnem seštevku razreda MXGP, takoj za njim pa je Jorge Prado (1).

Karavana svetovnega prvenstva v motokrosu se je minuli konec tedna mudila na Švedskem. Petnajsta preizkušnja sezone se je začela s sobotnimi kvalifikacijami, v kateri sta slovenska voznika pokazala imenitni vožnji. Tim Gajser je slavil zmago in pomembnih novih 10 točk za skupno razvrstitev.

To je bil dober nastop in res sem zadovoljen s tem, kako je minil dan. Vedel sem, da potrebujem dobro vožnjo, s katero bi pozabil na Lommel in točno to mi je uspelo. Proga v Uddevalli ni lahka, še posebej, če iščeš druge linije od najhitrejših. Zavedal sem se, kako pomemben je zato štart. Hitro sem prišel na drugo mesto in nato nekaj krogov sledil vodilnemu, nato pa prevzel vodstvo in nadzoroval dirko. Upam, da bom lahko tudi v nedeljskih vožnjah vozil enako,

je bil po koncu kvalifikacij zadovoljen Gajser. Jan Pancar se je prav tako odrezal nad pričakovanji, saj je ciljno črto prečkal na 8. mestu in je osvojil tri točke za skupni seštevek razreda MXGP tudi v kvalifikacijski vožnji. S tem si je privozil možnost zelo dobre izbire štartnega položaja za obe nedeljski vožnji. Prvo je Gajser začel odločno in je na prvo merilno točko pripeljal na četrtem mestu. Na progi Glimminge Motorstadion so odločale malenkosti. Gajser se je v 12. krogu prebil na prvo mesto, a ga je že v naslednjem prehitel Jorge Prado. Do konca se nato vrstni red na vrhu ni več spremenil. Zelo dobro je vnovič vozil tudi Pancar, ki je ciljno črto ponovno prečkal na 8. mestu.

Pet dirk do konca Gajser s 17 točkami prednosti

Štart druge vožnje se je najbolj posrečil Pradu, Gajser pa je na prvo merilno mesto pripeljal peti, a je v naslednjih zavojih napredoval do tretje pozicije, na katerem je lovil Jeffreya Herlingsa, ki je vozil pred njim. Nizozemec je izkušeno zadrževal Gajserja za seboj in slovenskemu motokros asu ni dovolil, da bi ga prehitel, potem pa mu je tudi ušel in Gajser je do konca odpeljal preudarno in premišljeno z mislijo, da je do konca prvenstva še pet dirk. Pancar je v drugo vožnjo vstopil malce slabše kot v prvo. Dolgo časa je vozil na 12. mestu, v cilj pa je pripeljal na 11. mestu. Zmago v drugi vožnji si je privozil Prado, Gajser pa je bil tretji. Skupno na dirki je položaj na najvišji stopnički na zmagovalnem odru zasedel Prado pred Gajserjem, Pancar pa je na dirki osvojil končno 10. mesto. Po treh četrtinah svetovnega prvenstva Gajser ostaja na prvem mestu v skupnem seštevku razreda MXGP in ima pred drugouvrščenim Pradom 17 točk naskoka, tretji Herlings pa za slovenskim motokros asom zaostaja za 48 točk.

Šestnajsta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 18. avgusta 2024. To bo dirka za VN Nizozemske, ki bo na progi Gelderland Midden v Arnhemu.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Romain Febvre (FRA), … 8. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Romain Febvre (FRA), … 8. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Tim Gajser (SLO), … 11. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Švedske: 1. Jorge Prado (ŠPA) 50, 2. Tim Gajser (SLO) 42, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 38, … 10. Jan Pancar (SLO) 23, …

Skupno SP (15/20):  1. Tim Gajser (SLO) 757, 2. Jorge Prado (ŠPA) 740, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 709, 4. Calvin Vlaanderen (NIZ) 538, 5. Jeremy Seewer (ŠVI) 516, … 14. Jan Pancar (SLO) 202, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca