Gajser prvič zmagal v Loketu

Trinajsta dirka sezone svetovnega prvenstva za motokrosiste je bila Velika nagrada Češke. V Loketu so slovenske barve z licencami AMZS branili Tim Gajser in Jan Pancar v razredu MXGP ter Jaka Peklaj v razredu MX2.

Tim Gajser (243) ima sedem dirk pred koncem sezone v skupnem seštevku v razredu MXGP 36 točk prednosti pred Jorgejem Pradom.
Tim Gajser (243) ima sedem dirk pred koncem sezone v skupnem seštevku v razredu MXGP 36 točk prednosti pred Jorgejem Pradom.

Proga Loketske Serpentiny je bila prizorišče trinajstega obračuna v sezoni motokrosistov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. Tim Gajser in Jan Pancar sta v razredu MXGP imela bučno podporo številnih navijačev, ki so prišli za vroče poletni konec tedna v Loket in si ogledali zahtevno dirko. V sobotnih kvalifikacijah je Gajser izvrstno odpeljal trinajst krogov ter si privozil prvo mesto pred Jorgejem Pradom in Jeffreyem Herlingsom, kar je bila lepa napoved in dober obet za nedeljski vožnji za točke.

Res lepo je bilo zmagati in osvojiti največ točk v kvalifikacijah. Na tej progi izbira štartnega položaja ni tako pomembna, zato je dober občutek, če zmagaš. Imel sem dober štart in izkoristil napake tekmecev. V tem delu sezone vsaka točka veliko pomeni in šteje, zato želim vse ponoviti v nedeljskih vožnjah ter prvič skupno zmagati na dirki na tem prizorišču,

je po koncu kvalifikacij povedal Gajser. Dobro je s kvalifikacijami opravil tudi Jan Pancar, ki je osvojil 16. mesto ter za pet mest popravil položaj, ki si ga je priboril v vožnji na čas. Za nedeljsko prvo vožnjo je bila na štartni rampi polna zasedba voznikov. Vseh štirideset štartnih mest je bilo polnih, zato je bil štart zelo pomemben. Gajser je prvo vožnjo začel agresivno, a sta bila Prado in Herlings na zelo trdi progi hitrejša in uspešnejša. V cilj je pripeljal tretji. Pancar je štartal zelo dobro in je prvi krog prevozil na 9. mestu, potem pa je malce zdrsnil po lestvici na zelo zahtevni in selektivni progi ter se je v cilj pripeljal na 14. mestu.

Gajser je v Loketu v drugi vožnji navdušil tudi številne gledalce ob progi.

Gajser v drugo najboljši

Tudi štart v drugo vožnjo so zaznamovali agresivni vozniki, a to je terjalo davek, saj se je na tleh znašel Herlings. Gajser se je k sreči izognil vsem težavam in se je pozicioniral na drugo mesto za Pradom. Dober štart je uspel tudi Pancarju, ki je prvi krog odpeljal osmi, nato pa je znova malce izgubil. Vseeno je do konca obdržal zbranost in se je z dobrim tempom skozi cilj spet pripeljal na 14. mestu. Gajser je dolgo časa vozil za Pradom, v devetem krogu pa ga je prehitel. Španec je nato popustil in ni bil več nevaren. Gajser je nadaljeval premišljeno in preudarno ter je v cilj pripeljal na prvem mestu, kar je pomenilo, da je prvič v karieri zmagal tudi v skupnem seštevku Velike nagrade Češke.

Proga tukaj ni moja najljubša, ampak potrudil sem se po najboljših močeh in sem res zelo vesel prve zmage na tem prizorišču, saj sem jo čakal vrsto let. V prvi vožnji sem bil tretji in nisem bil zadovoljen, zato pa mi je v drugi vožnji šlo res zelo dobro. Hvala kompletni ekipi, ki je prav tako enako zaslužna za zmago, ter vsem navijačem, ki so prišli na dirko in danes navijali zame,

je utrujen, vendar z nasmeškom na obrazu neposredno po koncu druge vožnje povedal Gajser. V skupnem seštevku ima pred Pradom zdaj 36 točk naskoka. Pancarju je pripadlo na dirki 14. mesto, v skupnem seštevku pa je prav tako štirinajsti.

Jan Pancar (253) je zdaj v skupnem seštevku razreda MXGP na 14. mestu.

Poškodba Peklaja

V razredu MX2 je tekmoval Jaka Peklaj. Tokrat k sreči ni imel kvalifikacij za eno od štiridesetih mest na štartni rampi, saj se je na dirko prijaviljo le 38 voznikov. V kvalifikacijah sta vozila še dva manj in Peklaju se je odpirala lepa priložnost, da si privozi malce boljšo pozicijo izbire položaja za nedeljski vožnji. Žal je ni izkoristil. V vožnji na čas je bil na 22. mestu, v cilj kvalifikacijske preizkušnje pa je pripeljal na 29. mestu. V nedeljo nato zaradi poškodbe, ki se mu je pripetila na ogrevanju, žal ni nastopil. Zlomil si je sredinec na desni roki in čaka ga okrevanje. Dirko kategorije MX2 je sicer dobil Nizozemec Kay de Wolf, ki je prepričljivo prvi tudi v vodstvu v skupnem seštevku tekmovanja za svetovno prvenstvo kategorije MX2.

Štirinajsta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 28. julija 2024. To bo dirka za VN Flandrije, ki bo na progi v  Lommlu v Belgiji.

REZULTATI

MX2

Kvalifikacije: 1. Sascha Coenen (BEL), 2. Lucas Coenen (BEL), 3. Liam Everts (BEL), … 29. Jaka Peklaj (SLO), …

1. vožnja: 1. Lucas Coenen (BEL), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Kay de Wolf (NIZ), … 

2. vožnja:. 1. Kay de Wolf (NIZ), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Liam Everts (NIZ), ... 

Skupno VN Češke: 1. Kay de Wolf (NIZ) 45, 2. Simon Längenfelder (NEM) 44, 3. Lucas Coenen (BEL) 43, … 

Skupno SP (13/20): 1. Kay de Wolf (NIZ) 626, 2. Lucas Coenen (BEL) 580, 3. Simon Längenfelder (NEM) 560, 4. Liam Everts (NIZ) 515, … 

MXGP

Kvalifikacije: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 16. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Tim Gajser (SLO), … 14. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Clavin Vlaanderen (NIZ), … 14. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Češke: 1. Tim Gajser (SLO) 45, 2. Jorge Prado (ŠPA) 44, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 43, … 14. Jan Pancar (SLO) 14, …

Skupno SP (13/20):  1. Tim Gajser (SLO) 663, 2. Jorge Prado (ŠPA) 627, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 608, 4. Calvin Vlaanderen (NIZ) 471, 5. Jeremy Seewer (ŠVI) 451, … 14. Jan Pancar (SLO) 174, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca