Zmaga Tima Gajserja na VN Švice

Sedemnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila preizkušnja za Veliko nagrado Švice v Frauenfeldu, kjer sta z licenco AMZS slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva pa je tekmoval Miha Vrh.

Tim Gajser (243) med eno od voženj na VN Švice v Frauenfeldu.
Tim Gajser (243) med eno od voženj na VN Švice v Frauenfeldu.

Preizkušnja svetovnega prvenstva v motokrosu v Švici je bila sila pomembna za Tima Gajserja. Vodilni v skupnem seštevku razreda MXGP se je na dirko odpravil le z 9 točkami prednosti pred Jorgejem Pradom, tretji Jeffrey Herlings pa je za slovenskim motokros asom zaostajal 35 točk. Gajser veliko izkušenj s progo Schweizer Zucekr ni imel, saj je lani dirko na tem prizorišču izpustil, ker je celil poškodbo, pred tem pa je nazadnje tu dirkal pred šestimi leti, ko je osvojil 6. mesto. Kvalifikacijsko vožnjo v soboto je Gajser končal na drugem mestu. Za dobro sekundo je bil od njega hitrejši Jorge Prado.

Na tej progi je štart izjemnega pomena. Žal se nisem uspel izogniti nekaterim luknjam na stezi in udarcem, ki jih prinašajo, zato nisem optimalno začel kvalifikacijske vožnje. Bil sem okrog desetega mesta, potem pa sem se s prehitevanji prebil do drugega, na katerem sem prečkal ciljno črto. Vem, da imam dobro hitrost in vem, da se moram na štartu prebiti v ospredje, da bom imel možnost zmage,

je po koncu sobotnie kvalifikacijske preizkušnje povedal Gajser. Pancarju pa so se kvalifikacije povsem ponesrečile in je zasedel šele 35. mesto med štirideseterico voznikov. Dolgo časa je kazalo, da se bo uvrstil med deseterico, potem pa mu je v enajstem krogu odpovedal eden od električnih sklopov motocikla in sanj o dobrem štartnem položaju je bilo konec.

Tim Gajser (243) je mojstrsko opravil s progo v Frauenfeldu.

Gajser suverno prvi

Nedeljsko prvo vožnjo je Gajser začel odlično. Kmalu po štartu se je prebil na prvo mesto, ki ga nato ni več izpustil iz rok. Pri tem so mu šle na roko tudi razmere na stezi, saj je bila po močnem dežju blatna, v takšnih pogojih pa se Gajser znajde na motokros motociklu znajde kot riba v vodi.

Vedel se, kako pomemben je štart in ta mi je uspel. Potem sem prehitel nekaj tekmecev in prišel v vodstvo ter povečal prednost pred zasledovalci in nato kontroliral situacijo do konca vožnje,

je povedal Gajser po koncu prve vožnje, v kateri je slavil 90. zmago v vožnjah med elito na dirkah svetovnega prvenstva. Pancar je bil po najslabše odpeljanih kvalifikacijah v sezoni sila motiviran, da popravi vtis. V prvi vožnji se je iz štarta izstrelil na deveto mesto, na katerem je vozil pretežni del dirke. Motor je tokrat deloval brezhibno in na koncu je zasedel zelo dobro 10. mesto.

Tudi v drugo Gajser najboljši

Proga se je pred druigo vožnjo malce posušila, a to ni Gajserja pretirano ni motilo. Tokrat mu štart ni uspel, a znova se je hitro prebil na peto mesto in nato podal v lov na Jorgeja Prada, glavnega tekmeca v boju za naslov svetovnega prvaka. Španec je v sedmem krogu prevzel vodstvo, v desetem krogu pa je Gajser prišel na drugo mesto in začel dihati Pradu za vrat. Potreboval je le dva kroga, da ga je prehitel in se nato suvereno odpeljal do nove zmage v vožnji in tudi na dirki.

Nisem imel težav pri prehitevanjih in ko sem prišel na prvo mesto, sem le še kontroliral dirko. Motor mi je izvrstno služil, za kar gre zahvala celotnemu moštvu. Lahko samo rečem, da sem zelo zadovoljen,

je povedal po 49. zmagi na dirkah za svetovno prvenstvo Gajser, ki ima zdaj tri dirke pred koncem sezone v skupnem seštevku razreda MXGP 16 točk naskoka pred Pradom in 48 pred Herlingsom. Pancarju je druga vožnja prinesla veliko boja s stezo in tekmeci, ki niso nikomur popuščali. Iz ozadja se je prebijal naprej ter demonstriral nekaj imenitnih prehitevanj. V 15. krogu pa mu je spet ponagajal motor in po lestvici je močno zdrsnil navzdol ter s štirimi krogi zaostanka vožnjo končal na 29. mestu. Skupno je na dirki osvojil 15. mesto. V skupnem seštevku razreda MXGP ima zdaj 218 točk in še naprej ostaja na 14. mestu.

Osemmnajsta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 8. avgusta 2024. To bo dirka za VN Turčije, ki bo v Afyonkarahisarju.

Vrhu ni uspelo

V okviru spremljevalnega programa so vozili tudi dirke evropskega prvenstva. V razredu EMX 125 se je v kvalifikacijah preizkusil tudi mladi Miha Vrh. Ker je bilo na štartnem seznamu kar 63 voznikov, so opravili vožnjo na ćas v dveh skupinah. Iz vsake se je jih je v dve vožnji za točke uvrstilo prvih dvajset, Vrh je vozil v prvi skupini in za dobro sekundo zaostal za želenim 20. mestom. Postavil je 22. čas v skupini 1, kar je pomenilo, da je se mu ni uspelo prebiti med štirideseterico, ki je dobila mesta na štartni rampi. Zmago v tem razredu si je sicer po dveh vožnjah privozil italijanski voznik Nicolo Alvisi.

Miha Vrh (522) je za malo zgrešil uvrstitev v dve vožnji za točke evropskega prvenstva razreda EMX 125.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), ... 35. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Jorge Prado (ŠPA), … 10. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Jorge Prado (ŠPA), … 29. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Švice: 1. Tim Gajser (SLO) 50, 2. Jeffrey Herlings (NIZ) 44, 3. Jorge Prado (ŠPA) 40, … 15. Jan Pancar (SLO) 11, …

Skupno SP (17/20):  1. Tim Gajser (SLO) 860, 2. Jorge Prado (ŠPA) 842, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 818, 4. Jeremy Seewer (ŠVI) 587, 5. Calvin Vlaanderen (NIZ) 550, … 14. Jan Pancar (SLO) 218, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMiha VrhlicencaEMX125