Nesreča naj počiva: Varna mikromobilnost

Novice

Mikromobilnost, ki se v mestih hitro uveljavlja kot priljubljen način prevoza, saj omogoča hitro, cenovno dostopno in okolju prijazno premikanje, vključuje prevozna sredstva, kot so električna in klasična kolesa, električni in navadni skiroji, rolerji, kotalke ter rolke. Ta sredstva so idealna za premikanje na razdaljah do 10 kilometrov, obenem pa prispevajo k zmanjšanju gostote prometa in nižjim emisijam.


Kljub vsem prednostim pa je varnost na prvem mestu. Ne glede, katero od teh prevoznih sredstev uporabljate, je za varno uživanje v prednostih mikromobilnosti pomembno, da upoštevate nekaj najpomembnejših nasvetov AMZS strokovnjakov. Na ta način boste zmanjšali tveganje nesreč ter si zagotovili prijetno vožnjo.

Redno pregledujte svoje prevozno sredstvo

Pred vsako vožnjo preverite, ali je vaše prevozno sredstvo tehnično brezhibno. Posebno pozornost namenite zavoram, pnevmatikam in svetlobnim telesom.

V AMZS je mogoče skleniti zavarovanje za različna mikromobilnostna prevozna sredstva (e-skiro, kolo, električno kolo …). Za informativni izračun pišite na zavarovanja@amzs.si.

Nosite zaščitno opremo in bodite vidni

Čelada lahko v primeru nesreče ali padca prepreči resne poškodbe glave. Prav tako je pomembno, da ste dobro vidni, še posebej ponoči in v slabih vremenskih razmerah, ko je vidljivost slabša. Nosite svetla in odsevna oblačila, ki bodo povečala vašo vidnost v prometu. Izberite stabilno in udobno obutev, da boste imeli boljši nadzor nad prevoznim sredstvom, in da boste v morebitnih kritičnih situacijah ustrezneje reagirali.

Spoštujte prometne predpise

Uporabniki oblik mikromobilosti morate poznati prometne predpise, ki veljajo za vas. V mestih so (e-)skiroji in (e-)kolesa običajno omejeni na kolesarske površine, kjer pa teh ni, morajo voziti ob robu cestišča. Kjer kolesarske infrastrukture ni ali ni prevozna, se sme z e-skiroji voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 km/h. Kjer je omejitev višja ali izven naselij, vožnja ob cestišču ni dovoljena. Bodite pozorni na omejitve hitrosti – skiroji na primer ne smejo presegati hitrosti 25 km/h. Vedno dajte prednost pešcem in drugim ranljivim udeležencem v prometu.

Ostanite osredotočeni na dogajanje okoli sebe

Med vožnjo bodite pozorni na okolico. Uporaba mobilnih telefonov ali slušalk lahko odvrača vašo pozornost, kar povečuje možnost nesreč. Cesta je nepredvidljiva – pešci lahko nenadoma stopijo na kolesarske površine, avtomobili lahko zavijajo brez opozorila, zato bodite pripravljeni na nepričakovane situacije. Pred spremembo smeri vožnje pravočasno nakažite svojo namero z roko, zlasti, če uporabljate (-e)skiro ali (e-)kolo. Na prehodih za pešce pa prevozno sredstvo potiskajte ob sebi, razen, če je poleg prehoda za pešce s prometnim znakom označen tudi prehod za kolesarje. V tem primeru se lahko peljete.

Želite pridobiti ponudbo za sklenitev zavarovanja vašega skiroja ali kolesa? Izpolnite spodnji obrazec in pripravili vam bomo najugodnejšo ponudbo.
Želim pridobiti ponudbo za (izberete lahko več različnih zavarovanj) *

Za pripravo ponudbe potrebujemo podatke z vaše trenutne zavarovalne police, če jo že imate. Prosimo vas, da zavarovalno polico obstoječega zavarovanja skenirate ali preprosto fotografirate in datoteko naložite v tem oknu.

Po prejemu povpraševanja vas bodo kontaktirali naši zavarovalni zastopniki in se z vami pogovorili, kakšno zavarovanje potrebujete, da bodo lahko zavarovalno polico čim bolj uskladili z vašimi željami.

Vaše osebne podatke, posredovane iz povpraševanja info izračunov, bosta na podlagi osebne privolitve uporabila družba AMZS d.o.o., Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, in AMZS zavarovanja d.o.o., Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana (pooblaščena oseba za varstvo podatkov: dpo@amzs.si) za namen informativnega izračuna avtomobilskega ali druge vrste zavarovanja. Če zavarovanja na podlagi informativnega izračuna ne boste sklenili, bomo tako pridobljene osebne podatke izbrisali najkasneje v šestih mesecih od njihove pridobitve. Vaše osebne podatke bomo v skladu z vašo privolitvijo obdelovali tudi za namen pošiljanja obvestil, ponudb, anket in e-novic. Več o politiki zasebnosti

Privolim, da lahko Skupina AMZS zbira, shranjuje in uporablja (v nadaljevanju: obdeluje) moje osebne podatke.

Prikaži vse
Želim biti seznanjen s ponudbo

prek sporočil SMS/MMS, e-pošte, klasične pošte, klicev/videoklicev, multimedijskih platform, aplikacij, spletnih mest družbe in družbenih omrežij:

Pomagajte izboljšati storitve

 

Nesreča naj počiva je svetovalna rubrika, ki jo pripravljamo skupaj z Zavarovalnico Sava.
#RadiPomagamo
Nikoli sami na cesti