Nesreča naj počiva: Priprava vozila na (daljšo) pot

Novice

Pred odhodom na počitnice ali (daljšo) pot poskrbimo za brezhibno delovanje vozila. Na ta način (po)kažemo tudi svoj odnos do drugih udeležencev v prometu, saj je to ena od osnov varne vožnje, poleg tega pa zmanjšamo tveganje, da bi zaradi okvare pokvarili dopust ne le sebi, temveč še številnim drugim voznikom, ki bi zaradi našega stoječega vozila morebiti obstali v zastoju.


Pri temperaturah nad 30 stopinjami Celzija so v vozilih najbolj obremenjene elektronske komponente, akumulator, alternator, kompresor klime in hladilni sistem motorja vozila. Voznikom zato priporočam, naj preverijo, kdaj je bil na vozilu opravljen redni servis in kakšno je splošno stanje vozila, pred daljšo potjo pa naj mehanik opravi preventivni pregled najpomembnejših sklopov. Strokovnjak bo tako lahko lastnika vozila opozoril na morebitne šibke točke ali morebitne težave. Tak pregled, ki traja približno eno uro, nudimo tudi v AMZS centrih, člani AMZS pa lahko izkoristijo 80-odstotni članski popust.

Kaj lahko hitro preverimo sami? Svetuje vodja servisa v AMZS Kranj Janez Kajzar.

Pnevmatike, luči, brisalci, tekočine in akumulator

Posebno pozornost je treba nameniti pnevmatikam. Preverite globino profila. Zakonsko določena minimalno dovoljena globina profila pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, priporočljivo pa je, da jih zamenjate, ko je globina profila 3 mm. Globino profila lahko preverite na zelo preprost način s kovancem za dva evra, ki ga pokončno vstavite v kanal pnevmatike. Če se iz kanala vidi stranski srebrni okvir kovanca, imajo pnevmatike že tako globino profila, da jih velja zamenjati.

Preverite tudi morebitne poškodbe ter tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Ne pnevmatika, ampak zračni tlak v pnevmatiki je tisti, ki vpliva tako na porabo goriva in obrabo pnevmatik kot na vodljivost vozila v ovinkih in zavorno pot ter s tem na varnost na cesti. Upoštevati morate, da bo avto na poti zelo obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara. Informacijo o priporočenih tlakih najdemo na nalepki na stebričku vozila na voznikovi strani, na pokrovu odprtine za točenje goriva, pri starejših avtomobilih tudi v odlagalnem prostoru na sovoznikovi strani.

Ne pozabite preveriti stanja metlic brisalcev, ali so vsa svetila brezhibna ter doliti tekočine za čiščenje stekel – poletni nalivi lahko med vožnjo predstavljajo nekoliko večje tveganje, videti in biti viden pa je v takšnih razmerah ključnega pomena. Dobro je preveriti tudi, v kakšnem stanju je akumulator. Enostaven test lahko vozniki naredite v domači garaži: v temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgite dolge luči, nato zaženite motor; če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je vaš akumulator v slabem stanju in treba ga bo zamenjati.

Prijetno ohlajeno: preverite stanje klimatske naprave

»Stanje v koloni je za voznika in sopotnike že samo po sebi stresno in naporno, morebitna okvara klimatske naprave pa vse skupaj še poslabša, nenazadnje lahko vpliva tudi na naše zdravje in splošno počutje,« pravi Kajzar, ki zato priporoča temeljit in natančen pregled delovanja klimatske naprave, ki ga lahko opravimo tudi v enem od AMZS centrov po Sloveniji. Ob zamenjavi kabinskega filtra se priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo opravimo v našem servisu.

Vsekakor pa lahko že sami s prepoznavanjem nekaterih znakov opazimo, da klimatska naprava ne deluje več najbolje. Najbolj očiten znak za to je neprijeten vonj iz zračnikov (poglavitni krivec za to je pojav vlage v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike in posledično množenje bakterij) in pa dejstvo, da se notranjost ohladi le ob nastavljeni najvišji stopnji hlajenja. Prvi indic, da je v klimatski napravi premalo plina, je zmanjšana oziroma zakasnela intenzivnost same klimatske naprave. Velikokrat pa pomanjkanje hladilnega sredstva tudi slišimo v obliki šuma, ki je podoben puščanju zraka.

Pri uporabi klimatske naprave ne pretiravajte z jakostjo – tudi v najbolj vročih dneh! Hlajenje nastavite tako, da temperaturna razlika med zunanjostjo in potniško kabino ne bo več kot 7 stopinj Celzija.

Rezervirajte svoj termin in izkoristite članski popust! Naj bo klima prima.

Je komplet prve pomoči še veljaven?

Preverite tudi, ali imate v vozilu obvezno opremo, kot je komplet prve pomoči, katerega veljavnost je pet let. Globa za tistega, ki v avtu nima kompleta za prvo pomoč ali je kompletu pretekel rok uporabe, je 100 evrov.

 

Nesreča naj počiva je svetovalna rubrika, ki jo pripravljamo skupaj z Zavarovalnico Sava.
#RadiPomagamo
Nikoli sami na cesti