Jerman na Grobniku suvereno do skupne zmage v evropskem pokalu

Šesta in hkrat zadnja dirka sezone regionalnega tekmovanja Alpe Adria za cestno hitrostne motocikliste je potekala na dirkališču Grobnik nad Reko. Slovenske barve so branili Aleš Brzin, Marko Jerman, Enej Logar in Etien Kantar Božič.

Marko Jerman je zmagovalec evropskega pokala v razredu STK 1000. (Foto/Jože Bojec)
Marko Jerman je zmagovalec evropskega pokala v razredu STK 1000. (Foto/Jože Bojec)

Cestno hitrostni motociklisti so se na grobniškem dirkališču merili zadnjič letos za točke regionalnega tekmovanja Alpe Adria, ki v nekaterih disciplinah šteje tudi za evropski pokal. V razredu Cup 1000 je državni prvak Slovenije v razredu superbike Aleš Brzin kvalifikacije končal na 2. mestu, nato pa odlično formo demonstriral na sobotni preizkušnji, ki jo je zanesljivo dobil in je v cilj pripeljal s prednostjo več kot 10 sekund. Državni prvak Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu v razredu superbike je nedeljsko vožnjo nato izpustil, a je v letu 2024 vseeno skupno najboljši voznik v razredu Cup 1000 v tekmovanju Alpe Adria.

Aleš Brzin (81) je najboljši voznik razreda Cup 1000 v letu 2024 v tekmovanju Alpe Adria. (Foto/Jože Bojec)

Marko Jerman je bil v razredu STK 1000, ki je štel tudi za evropski pokal, glavni slovenski adut na dirkališču nad Kvarnerskim zalivom. V kvalifikacijah je vozil malce zadržano in je zaostal tudi za Brzinom, ki se je preizkusil tudi v tem razredu. V absolutni konkurenci je Jerman skupaj z vozniki razreda superbike kvalifikacijsko vožnjo končal na 10. mestu, nato pa v sobotni preizkušnji za točke v svojem razredu slavil zmago. Brzin je bil v kvalifikacijah absolutno na 9. mestu, potem pa sobotne vožnje za točke ni opravil. V nedeljo je Jerman ponovil 1. mesto, kar mu je prineslo tudi skupno zmago tako v tekmovanju Alpe Adria kot tudi za evropski pokal. Brzin je tokrat vozil in v cilj za razvrstitev tekmovanja Alpe Adria pripeljal na 4. mestu.

Marko Jerman (24) med drvenjem v enem od ovinkov na grobniškem dirkališču. (Foto/Jože Bojec)

Na 600 kubičnih motociklih sta se na Grobniku preizkusila Enej Logar in Etien Kantar Božič. Logar, aktualni državni prvak razreda supersport 600, je tekmoval v razredu STK 600. V absolutni konkurenci je kvalifikacije končal na 7. mestu, sobotno prvo vožnjo pa je v svojem razredu opravil s 5. mestom. Tudi v nedeljo je Logar v cilj vožnje znova prišel na 5. mestu.

Enej Logar je z letom 2024 lahko zadovoljen, saj je osvojil naslov državnega prvaka, v mednarodni konkurenci pa je nabral cel kup novih izkušenj. (Foto/Arhiv AMZS)

Kantar Božič je vozil v razredu SSP 600 in je kvalifikacije v absolutni konkurenci odpeljal solidno. V cilj je prišel na 11. mestu. Prvo vožnjo pa je nato v svojem razredu  opravil izvrstno, saj je zasedel 2. mesto. Nedeljsko preizkušnjo je nato mladi voznik iz Lucije končal na 3. mestu, za drugouvrščenim pa je zaostal samo za 152 tisočink sekunde.

Etien Kantar Božič (559) je v finišu sezone na Grobniku pokazal, da je letos storil lep korak naprej na 600 kubičnem motorju. (Foto/Jože Bojec)

Ključne besede


AMZSMarko JermanAlpe Adriacestno hitrostni motociklizemGrobnikEtien Kantar BožičlicencaAlpe Adria Motorcycle UnionEnej LogarAleš Brzin