V Vrtojbi konec sezone za mini cestno hitrostne motocikliste

Z dirko, ki so jo na poligonu v Vrtojbi pripravili člani AKK Šempeter, se je končalo letošnje državno prvenstvo Slovenije v mini cestno hitrostnem motociklizmu.

V Vrtojbi se je končala napeta in razburljiva sezona državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu.
V Vrtojbi se je končala napeta in razburljiva sezona državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu.

V Vrtojbi se je tradicionalno zaključila sezona v mini cestno hitrostnem motociklizmu državnega prvenstva Slovenije. V sedmih različnih tekmovalnih razredih so bili okronani novi – stari državni prvaki, ki so na zadnji od skupno petih dirk v letošnji sezoni poskrbeli za razburljive obračune na progi poligona društva GAS Vrtejba. Črni oblaki in nekoliko nižje temperature v tem delu Slovenije v tem letnem času niso pokvarile dirkaškega praznika, ki so ga na dirkališču v Vrtojbi organizirali marljivi člani AKK Šempeter. Ti tradicionalno vsako leto sredi oktobra organizirajo zaključek sezone v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Vozniki in voznice so se tokrat merili v šestih tekmovalnih razredih (preizkušnji v kategoriji skuter tokrat nista bili izpeljani). Potegovali so se za zadnje prvenstvene točke, ki so bile še na razpolago v boju za naslove državnih prvakov. Po odlično izpeljanih dirkah, ki so bile za zaključek tekmovalnega leta pika i, so zlate medalje za naslove državnih prvakov Slovenije prejeli: David Štilec (AMD Orjaki) - minimoto10, Tim Komel (GAS Vrtejba) – minimoto14, Tai Komel (GAS Vrtejba) – minimoto open, Andrej Ramšak (AMTK Koper) – skuter, Nejo Habjan (GAS Vrtejba) – supermoto, Urh Kovačič (AMD Orjaki) – miniGP10 in Tian Krševan (GAS Vrtejba) – miniGP12. 

Štilec pod pritiskom ni popustil 

V tekmovalni konkurenci najmlajših, v kateri ne manjka dirkaškega talenta, je bilo vnovič zelo pestro in razburljivo. S štarta se je v razredu minimoto 10 silovito pognal Jakob Štiftar (ŠD Oktani), ki se je zavedal, da le z napadalno vožnjo lahko z nekaj sreče preseneti vodilnega do zadnje dirke Davida Štilca (AMD Orjaki). Domžalčan je bil še tretjo zaporedni dirko v obeh vožnjah najhitrejši, toda po koncu preizkušenj tudi popoln izkupiček ni bil dovolj za osvojitev naslova državnega prvaka. Ta je vnovič romal v roke Štilca, ki je dvakrat končal na drugem mestu in tako prejel zlato medaljo prvaka z 203 osvojenimi točkami v sezoni.

David Štilec (5) med eno od voženj.

Sem zadovoljen, čez celo sezono smo se borili. Naslov mi pomeni veliko, že lani sem bil in tudi naslednje leto želim postati prvak ter tako osvojiti zlato čelado,

je po zahtevni dirki povedal zdaj dvakratni zaporedni prvak v minimoto 10. V skupnem seštevku dirkačev z licencami AMZS je drugo mesto pripadlo Štiftarju, tretje mesto pa je v letošnji sezoni zasedel Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba).

Prvi trije v razredu minimoto 10: David Štilec (v sredini), drugi Jakob Štiftar in tretji Liam Ostrožnik.

Za Timom Komelom težka šampionska sezona 

V razredu minimoto 14 branilcu lovorike iz lanske sezone Timu Komelu (GAS Vrtejba) ni uspel veliki met, da bi v tekmovalnem letu zmagal na vseh dirkah. Tega je zgrešil le za eno zmago. Čeprav mu težko dosegljivega cilja ni uspelo doseči, pa je bil v točkovanju vseeno prepričljivo najboljši. Po desetih odpeljanih vožnjah je Novogoričan zbral 245 točk in še drugo sezono zapored postal državni prvak v tej dirkaški kategoriji. Drugo mesto na dirki in v prvenstvu je osvojil David Ivanušič (AMD Orjaki), tretji v skupnem seštevku pa je bil v Johan Pintar (AMD Domžale), ki je na dirki sicer padel in na zaključku sezone ostal praznih rok.

Tim Komel (8) drvi skozi enega od ovinkov na poligonu v Vrtojbi.

Letošnja sezona je bila z veliko vzponi in padci, zato sem vesel, da sem postal državni prvak. Veliko mi pomeni naslov prvaka, zdaj me do kristalne čelade ločita le še dva naslova prvaka,

je z nasmehom na obrazu in slamnatim klobukom na glavi po dirki povedal mlajši od bratov Komel.

Najboljši trije v državnem prvenstvu razreda minimoto 14: prvi Tim Komel, drugi David Ivanušič in tretji Johan Pintar.

Grd padec ni odnesel naslova prvaka 

Srečo v nesreči je imel na zadnji dirki sezone Tai Komel (GAS Vrtejba), ki se je v razredu minimoto open z Luko Lenkom (Hrvaška) potegoval za naslov prvaka. Prednost iz prejšnjih dirk pred tekmeci je bila visokih 40 točk, zaradi česar za osvojitev nove šampionske lovorike ni potreboval vožnje "na glavo". Kljub previdnosti pa je starejši od bratov Komel že na štartu druge vožnje skoraj ostal brez uvrstitve, saj se je vanj zaletel tekmec. Branilca naslova prvaka je vrglo po stezi, potolčen in poln odrgnin pa je pobral motor ter vseeno nadaljeval vožnjo. V cilj dirke je po številnih prehitevanjih in borbi s samim seboj ter obtolčenim telesom pripeljal šesti, kar mu je v točkovanju zadostovalo, da je še drugič zapored v razredu minimoto open postal najboljši dirkač sezone.

Tai Komel (6) je tokrat sicer v drugi vožnji padel, a to ga ni zaustavilo in si je privozil naslov državnega prvaka.

V drugi vožnji sem želel voziti na vso moč, vendar je prišlo do manjšega konflikta in sem vesel, da sem postal vsaj prvak, 

je po nepričakovano dramatični preizkušnji pred domačimi navijači povedal Tai Komel. Skupno drugo mesto je osvojil Lenko, tretji pa je bil Kai Zupan Vehabović (ŠD Oktani), ki je bil sicer najboljši dirkač zadnje preizkušnje sezone.

Najboljši trije v državnem prvenstvu razreda minimoto open: prvi Tai Komel, drugi Luka Lenko in ttetji Kai Zupan Vehabović.

Ramšak najboljši skuterist 

V konkurenci skuteristov je naslov državnega prvaka osvojil Andrej Ramšak (AMTK), ki je bil boljši od svojega očeta Zdravka Ramšaka (AMTK Koper) ter veterana na skuter sceni v Sloveniji in Hrvaškem Silvana Mladovana (AMTK Koper).

Najmlajši je najboljši med dirkači supermota 

V izjemni konkurenci voznikov motorjev supermota je za največje in lepo presenečenje poskrbel najmlajši udeleženec dirk v tem tekmovalnem razredu Nejo Habjan (GAS Vrtejba). Mladenič, ki je ravno prestopil prag srednje šole, si je pokoril bolj izkušeno in starejšo konkurenco. Za Habjana je bila to prva sezona v supermoto druščini in že v debitantski je osvojil najžlahtnejše odličje. V izjemno izenačenih desetih vožnjah v sezoni je do skupne zmage prišel nepričakovano, z dvema drugima mestoma v Vrtojbi pa je osvojil dovolj točk za osvojitev naslova prvaka.

Nejo Habjan (12) je v debitantski sezoni v razredu supermoto prišel do naslova državnega prvaka.

Sezona je bila težka, saj je bilo to moje prvo leto v supermotu. Na vsaki dirki sem dal vse od sebe. Naslov mi zelo veliko pomeni, saj nisem pričakoval, da bom postal prvak. Zame je bilo zelo težko, saj so motorji večji, gneča je kar velika na stezi,

se je ob pogledu na zlato medaljo razgovoril Habjan. Drugo mesto je v točkovanju državnega prvenstva osvojil David Di Lenardo (Hrvaška), tretje pa Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki je bil do zadnjega v igri za končno zmago, toda niti v Vrtojbi se ni uspel izogniti tehničnim težavam.

Andraž Osenk Drčar (189) je bil vse do zadnjega v igri za naslov najboljšega v razredu supermoto.

Kovačič potrdil prednost 

Urh Kovačič (AMD Orjaki) v razredu miniGP 10 ni ničesar prepustil naključju in je zadnji dve vožnji sezone odpeljal brez napake ter zmagal. Z novimi 50 prvenstvenimi točkami je vnovič postal državni prvak. Drugo mesto je bilo v letošnji sezoni in na dirki ob slovensko – italijanski meji rezervirano za Matijo Kodarina (GAS Vrtejba), tretje pa za Maroka Cvetka (ŠD Oktani). 

Sem zadovoljen. Zahvalil bi se vsem, sploh dediju in babi, da sta mi motor »šraufala«. Na srečo sem več treniral in dirko končal prvi ter z naslovom prvaka,

je svoje misli strnil Kovačič.

Urhu Kovačiču (37) je pripadel naslov državnega prvaka v razredu minigp 10.

Krševan izkoristil odsotnost Petriča 

Do dirke v Vrtojbi je bil vodilni v skupnem seštevku razreda miniGP 12 Nejc Petrič (GAS Vrtejba), toda zaradi zlomljene ključnice, ki je posledica padca z motorjem v Italiji, je bil primoran predčasno izstopiti iz obračuna za naslov prvaka. Tianu Krševanu (GAS Vrtejba) so bila tako na stežaj odprta vrata za vnovično osvojitev državne zvezdice, toda za njo se je moral pošteno potruditi. Tristan Rupelli (Italija) mu ni popuščal, toda na koncu je mlajši od bratov Krševan le prišel do prepotrebnih prvenstvenih točk, ki so mu prinesle že peti naslov državnega prvaka Slovenije.

Tian Krševan (77) je petič zapored postal državni prvak in si je tako privozil prestižno kristalno čelado.

Sem zelo vesel. Že pet let se trudim postati prvak in in pet let sem imel srečo, da mi je uspelo. Vseh tel letih je bilo veliko hudih padcev, veliko napak, vendar mi je uspelo osvojiti kristalno čelado,

je bil vesel novopečeni dobitnik kristalne čelade, priznanja, ki ga dobi dirkač s petimi osvojenimi naslovi državnega prvaka Slovenije pod okriljem AMZS. Skupno drugo mesto v seštevku razreda miniGP12 je osvojil osmoljenec sezone Nejc Petrič, tretje pa Rupelli.

Tristan Rupelli (26) je na progi v Vrtojbi do konca navijal ročico za plin.

Prvaki za sezono 2024 v mini cestno hitrostnem motociklizmu bodo zaslužena priznanja prejeli na tradicionalni prireditvi Motošportnik leta 2024, ki bo na sporedu v sredo, 13. novembra, v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvolicencadržavni prvakminigpAKK Šempetermini cestno hitrostni motociklizemVrtojba