Nevihte niso pokvarile dirkaškega dne na Racelandu

Nedeljsko popoldne je bilo v znamenju neviht, ki niso pokvarile dirke državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu, ki ga je na Racelandu v Krškem organiziral AMTK Koper. Udeležba v vseh sedmih kategorijah odlična, dirkači poskrbeli za razburljive dirke.


Drugo prizorišče letošnje sezone državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu je bila steza v Vrbini pri Krškem. Dirkališče Raceland je pred kratkim doživelo lepotni popravek, saj je upravitelj popravil posedli del steze in na novo preplastil vstop v štartno–ciljno ravnino. Zaradi tega je varnost dirkačev na višjem nivoju, časi kroga pa še hitrejši. Nedeljski dirkaški dan je postregel z desetimi dirkami v sedmih različnih tekmovalnih kategorijah. Organizator dirke AMTK Koper se je s simboličnimi darili po zaključku dirkaškega dne zahvalil nekaterim dolgoletnim udeležencem za njihov neprecenljiv prispevek k slovenskemu dirkanju.

Štilec s popolnim izkupičkom

V najnižji kategoriji minimoto10 je bil v Krškem razred zase David Štilec (AMD Orjaki), ki je v obeh vožnjah prikazal popolno formo in obakrat slavil zmago.

Današnja dirka je bila težka, saj nisem imel prej treningov, poleg tega se mi je pokvaril še pogonski agregat. Zanimivo je bilo, ker smo se borili s fanti in uprizorili dobre obračune. Vesel sem, nisem pričakoval 1. mesta, ko sem videl po prvi vožnji, da sem zmožen zmagati, sem v drugi le ponovil in prišel do skupne zmage,

je po prvi letošnji zmagi povedal Štilec.

Drugo mesto je pripadlo najboljšemu s prve dirke sezone, Liamu Ostrožniku (GAS Vrtejba). Tretje mesto je zaradi doslednih voženj pripadlo Adamu Sattlerju (GAS Vrtejba).

V najnižji kategoriji minimoto10 je bil v Krškem razred zase David Štilec.

Prvak še naprej dominira

Kategorije višje, v minimoto 14, ni bilo presenečenja na vrhu. Tim Komel (GAS Vrtejba), branilec naslova državnega prvaka, je vnovič brez večjih težav ugnal tekmece. Čeprav je moral nekajkrat pošteno pljuniti v roke, ker so mu tekmeci nekajkrat zadihali za vrat, pa vseeno presenečenja ni dopustil:

Današnja dirka je bila zelo zanimiva z veliko padci. Motor je bil odlično pripravljen. Dirka ni bila nič dolgočasna, čeprav sem imel veliko prednost, saj mi je David odlično sledil.

Komelu se je najbolj približal na koncu drugouvrščeni David Ivanušič (AMD Orjaki), tretji je bil Johan Pintar (AMD Domžale).

V razredu minimoto 14 na vrhu ni bilo presenečenja - Tim Komel je brez težav ugnal tekmece.

Poropat znova na štartu, zmaga Komelu

Jan Poropat (ŠD Nenaten) se je po novi, tokrat krajši odsotnosti, znova vrnil v dirkaško karavano in takoj po povratku na državno prvenstvo zmagal v prvi vožnji razreda minimoto Open. Primorec je bil glavni favorit za skupno zmago, toda dirkaška sreča mu je obrnila hrbet. Kmalu po startu druge vožnje je padel in tako Taiu Komelu (GAS Vrtejba) na stežaj odprl vrata do skupne zmage. Komel je hitrega Poropata, ki se je prebijal v ospredje, uspel s pametnim zapiranjem linij vse do ciljne črte zadržati za seboj in tako priti do skupne zmage. Tretje mesto je osvojil Luka Lenko (Hrvaška).

 Po veliko bolj razburljivi dirki, kot je bila zanj tista v Vrtojbi, je Komel povedal:

Danes je bilo kar zanimivo. V prvi vožnji sem naredil manjšo napako, sem malo zaspal. V drugi dirki, po napaki Jana in Kaia, sem držal svoj ritem in uspel zmagati. Ritem je bil kar hud, Jan je bil blizu. Fino je bilo, da je bil Jan tako blizu in še zdaleč ni bila dolgočasna dirka.

Jan Poropat se je vrnil v dirkaško karavano.

Večja konkurenca med skuteristi

V konkurenci voznikov skuterjev je bila tokrat nekoliko večja udeležba. Silvano Mladovan (AMTK Koper) ni bil osamljeni jezdec v konkurenci skuter 70, saj sta se mu, poleg nekaterih dirkačev iz Hrvaške, pridružila še dva Slovenca. Mladovan je zaradi večje konkurence ostal brez zmagovalnih stopničk. Zmaga je odšla v roke člana AMTK Koper Andreja Ramšaka:

Super je bilo, tudi to, da smo vozili še s hrvaškimi dirkači, tako da si lahko prehiteval. Škoda, ker so slovenski fantje obupali in smo bili na štartu le trije. Eni še vztrajamo, to je pač naš hobi.

Drugo mesto je pripadlo še enemu Ramšaku, Zdravku. Na najnižjo zmagovalno stopničko pa je stopil Marin Di Lenardo (Hrvaška).

Med skuteristi je zmagal Andrej Ramšak.

Novinec izkoristil napake izkušenejših

Med dirkači razreda miniGP 10 se je premierne zmage veselil novinec v državnem prvenstvu Matija Kodarin (GAS Vrtejba).

Nimam veliko izkušenj na motociklu Ovale, saj sem letos šele začel dirkati. Imel sem srečo, da sta Urh in Maroko naredila napako in lahko sem prevzel vodstvo,

je o presenetljivem uspehu povedal debitant Kodarin.

Po padcu v drugi vožnji je namreč Urh Kovačič (SD Oktani) zapravil možnost za drugo zaporedno zmago in je zaključil kot tretji. Še en novinec v tem tekmovalnem razredu, Maroko Cvetko (SD Oktani), ki je tudi padel, se je vrinil med oba.

Med dirkači razreda miniGP 10 se je premierne zmage veselil novinec v državnem prvenstvu Matija Kodarin.

Krševan ni zapiral ročice za plin

V konkurenci dirkačev, ki so sedeli na motorjih razreda miniGP 12, je bil tokrat v svoji ligi Tian Krševan (GAS Vrtejba).

Tekmovalec iz Ajdovščine se je zlil s progo v Krškem in bil v obeh vožnjah prehiter za tekmece. Obakrat je v cilj pripeljal z več kot štirimi sekundami prednosti za prvo letošnjo skupno zmago v sezoni.

Sem zadovoljen, ker sem vztrajal in prišel do svojega cilja. Zadovoljen sem z zmago, počutil sem se dobro na motorju. Ves čas sem vozil na meji padca, zaradi česar sem moral popravljati napakice in srečno sem prišel v cilj. Želim narediti čim večjo prednost pred tekmeci, kar mi odgovarja, saj takrat, ko dirkam počasneje, prej naredim napako,

 je po dveh popolnih vožnjah izpostavil mlajši od bratov Krševan.

Končno drugo mesto je po razburljivih dvobojih s Tristanom Rupellijem (MC Nannelli 69) osvojil Nejc Petrič (GAS Vrtejba).

Tian Krševan je v razredu miniGP 12 v obeh vožnjah v cilj pripeljal z več kot štirimi sekundami prednosti.

Najhitrejši čas dneva premalo za zmago

Tudi v razredu supermoto ni manjkalo dirkaške akcije in drame. Že v prvi vožnji so dirkači pokazali odlične predstave in hrabra prehitevanja. Trdoto asfalta je v prvi vožnji občutil Nejo Habjan (GAS Vrtejba) in tudi lastnik najhitrejšega časa kroga na nedeljski dirkaški dan Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je prvič v državnem prvenstvu nastopil na dirki supermota. Ajdovec je bil edini dirkač, ki je krog na Racelandu odpeljal pod 49 sekundami. Čeprav je bil hiter, pa je na prvi dirki, ko je  vodil, padel in zapravil pomembne prvenstvene točke. Čeprav je drugo vožnjo suvereno dobil, pa je seštevek točk zadoščal le za končno 4. mesto.

Skupne zmage se je veselil Matija Benčič (AMTK Koper), ki je bil na prvi dirki najhitrejši, v drugi pa je zaostal le za Krševanom. Primorec in nekdanji tekmovalec s skuterji se je moral pošteno potruditi, da je v obeh vožnjah odbil vse napade Davida Božiča (Hrvaška), ki je bil naposled drugi. Tretje mesto je osvojil Davide Di Lenardo (Hrvaška).

Bilo je kar napeto, z Davidom Božičem je bilo kar pestro. Težko je bilo med dirko, predvsem zaradi telesne priprave, ki jo moram izboljšati. Letos je vse novo, vendar mi odgovarja. Je težko, vendar upam, da bom še naprej tako vztrajal,

je po prvi zmagi v novi tekmovalni sredini povedal Benčič.

Matija Benčič, Enej Krševan in David Božič.

Z Dolenjske na Štajersko

Dirkače čaka 14-dnevni dirkaški premor, nato pa se bodo 2. junija zbrali v Slovenji vasi na tretji dirki letošnjega državnega prvenstva, ki jo bodo organizirali člani AMD Ptuj.