V Slovenji vasi so hrumeli motorji na peti dirki državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu

AMZS Center kartinga in motošporta v Slovenji vasi je gostil peto dirko državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Organizirali so jo člani AMD Orjaki.

V Slovenji vasi je bilo v vseh razredih mini cestno hitrostnega motociklizma napeto in razburljivo.
V Slovenji vasi je bilo v vseh razredih mini cestno hitrostnega motociklizma napeto in razburljivo.

Predzadnja dirka državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu je potekala v AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi. Številčno visoka udeležba voznikov, ki so imeli dolg tekmovalni premor, je popestrila dogajanje na stezi, saj ni manjkalo številnih prehitevanj in razburljivih razpletov. Po obdobju slabega vremena, ki je nekoliko pokvaril sobotno dirkaške treninge, so imeli dirkači v mini cestno hitrostnem motociklizmu v nedeljo, na dan pete dirke v sezoni državnega prvenstva, idealne pogoje za vožnjo. Sonce je prijetno ogrelo asfaltno podlago, zato so lahko vozniki po večmesečnem dirkaškem premoru neovirano privijali ročico za plin. Prve metre na stezi v  AMZS karting in motošportnem centru v Slovenji vasi so prevozili previdno, ko so se sprostili pa prikazali vrhunske predstave in tako popestrili predzadnjo dirko sezone. 

Štiftar bližje vodilnemu 

Jakob Štiftar (ŠD Oktani) je vnovič dokazal, da je v drugem delu sezone v odlični formi. V Slovenjo vas je prišel izjemno motiviran in odločen, da v skupnem seštevku zmanjša zaostanek za vodilnim Davidom Štilcem (AMD Orjaki). Domžalčan je bil na stezi neulovljiv, saj je v razredu minimoto 10 prišel do dveh zmag in tako še na drugem zaporednem prizorišču ostaja nepremagan.

S fanti smo se borili, vendar v drugi dirki sem imel slab štart. Uspelo mi je priti mimo vseh fantov in tako sem prišel do skupne zmage. V Vrtojbi pričakujem, da bom tudi zmagal, pogled na zaostanek v skupnem seštevku me ne skrbi,

je povedal mladenič s številko 18 na motorju. Drugo mesto je s pogumno vožnjo osvojil Žan Rozman (AMD Orjaki), tretji pa je bil Štilec, ki ima pred zadnjo dirko v sezoni v skupni razvrstitvi 22 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Liamom Ostrožnikom (GAS Vrtejba). Štiftar na tretjem mestu pa zaostaja že 32 točk.

Jakob Štiftar (18) si je privozil zmago v razredu minimoto 10.

Komel prekinil niz osemnajstih zaporednih zmag 

Prevlade Tima Komela (GAS Vrtejba) v razredu minimoto 14 je po drugi dirki na Štajerskem konec. Po osemnajstih zaporednih zmagah je neverjeten niz Novogoričana prekinil David Ivanušič (AMD Orjaki), ki se je veselil prve skupne zmage v mladi dirkaški karieri. Dirkaška akcija je bila neverjetna, saj je postregla s številnimi prehitevanji, predvsem pa vožnjami na nož mlajšega od bratov Komel in Ivanušiča. Prvi je bil sicer najhitrejši na prvi dirki, na drugi pa ni našel recepta, kako zaustaviti vedno hitrejšega tekmeca. Ivanušič je bil hiter, samozavesten in ni podlegel pritisku, ki ga je med preizkušnjo vršil branilec državne lovorike v razredu minimoto 14. Po seštevku točk po obeh preizkušnjah je skupna zmaga odšla v roke Ivanušiča, ki je nakazal, da bo tudi na zadnji dirki sezone sila zelo zahteven tekmec v Komelovem lovu na obrambo naslova državnega prvaka. Ivanušičev zaostanek v skupnem seštevku je sicer precejšen, toda na dirkah je mogoče prav vse, poudarja novinec v tem tekmovalnem razredu:

Današnja dirka je bil najboljša v moji karieri, dolgo sem jo čakal in zelo treniral za to,

je bil kratek in jedrnat. Ivanušiču in Komelu se je na zmagovalnem odru na tretjem mestu pridružil Johan Pintar (AMD Domžale).

David Ivanušič (13) med drvenjem zmagi naproti.

Komel odbil napade tekmecev

V najmočnejšem razredu minimota Open je Tai Komel (GAS Vrtejba) upravičil status trenutno najhitrejšega dirkača. Sicer ni šlo brez dirkaške nervoze, saj sta mu celotno dirkaško nedeljo za vrat dihala Kai Zupan Vehabović (ŠD Oktani) in Luka Lenko (Hrvaška). Zupan Vehabović je imel na obeh dirkah boljše štartno izhodišče in se obakrat sijajno pognal v boj za prvenstvene točke, toda na prvi dirki je dober rezultat splaval po vodi zaradi počene verige. Nemočno je opazoval tekmece, ki so se iz kroga v krog peljali mimo njega in v solzah pričakal konec prve dirke dneva, ki jo je dobil Lenko. 

Nesrečni Kai Zupan Vehabović (10) je ob okvari motorja v prvi vožnji nemočno obstal v travi.

Na popoldanski preizkušnji je Zupan Vehabović znova štartal odlično, bil v vodstvu, toda Komel ga je uspel prehiteti in tako priti do zmage, s čimer je tudi postal skupni zmagovalec ter tako še utrdil vodstvo v skupnem seštevku. Na drugo mesto na zmagovalnem odru je stopil Lenko, tretji pa je bil Matjaž Marolt (Hrvaška). 

Bilo je vredu, škoda, ker mi je prvo dirko težave povzročala veriga. Verjel sem, da ga lahko premagam, saj sem že po kvalifikacijah vedel, da imam dober dirkaški ritem za dirko. V Vrtojbo odhajam z levo nogo že kot državni prvak, zato upam, da bom tam potrdil naslov,

je po razburljivih in napetih obračunih na stezi povedal starejši od bratov Komel.

Tai Komel (6) je blizu naslova državnega prvaka v razredu minimoto open.

Dekle v razredu skuter dalo lekcijo fantom

Tokratni dirki v razredu skuter sta bili razburljivi, kot že dolgo ne. Dogajanje je popestril celo požar, saj je zagorel skuter enega od tekmovalcev, kar pa je še dodatno ogrelo dirkaško temperaturo. Za izjemno predstavo med ovinki tokrat niso poskrbeli fantje, ampak dekle, ki se ni pustilo ujeti. Alice Guzzon (Italija), ki je dirkaško znanje pilila v pokalu Mallosi, je prikazala razkošno nadarjenost in znanje nadzorovanja motorja. Bila je neulovljiva in je prišla do dveh zmag, s tem pa odčitala dirkaško lekcijo ostalim tekmovalcem, ki so z odprtimi usti spremljali njene pogumne vožnje. Drugo mesto je šlo v roke Andreja Ramšaka (AMTK Koper), na najnižjo stopničko na odru za prve tri pa je stopil Matija Juriša (Hrvaška).

Prvi trije v razredu skuter: prva Alice Guzzon (v sredini), drugi Andrej Ramšak (levo) in Matija Juriša (desno).

Brez drame v razredu supermoto ni šlo 

V izjemni konkurenci tekmovalcev v razredu supermoto ni lahko priti do zmage, toda Neju Habjanu (GAS Vrtejba) je to uspelo. Novinec v tem tekmovalnem razredu je sicer pometel s tekmeci, toda pot do dveh zmag je bila sila zahtevna in težka. Najstnik se ni ustrašil starejših tekmovalcev, ampak se je pogumno podal na progo. Prvo dirko je po številnih prehitevanjih in napakah konkurentov dobil, dramatičen razplet pa ga je nato čakal v drugi vožnji. Z Andražem Osenkom Drčarjem (AMD Orjaki) sta uprizorila dirkaško poezijo, polno prehitevanj, v katerih ni manjkalo razočaranj niti končnega veselja. Osenk Drčar je dolgo vodil in bil na dobri poti do zmage na drugi dirki, dokler ni v zaključku dirke padel in nemočno gledal, kako se je mimo njega odpeljal Habjan, ki je v zadnjem krogu skoraj ostal praznih rok. Habjan je na skoraj identičnem mestu kot njegov tekmec namreč padel, toda imel je prednosti pred zasledovalci in dovolj časa, da je pobral motor ter se srečno pripeljal v cilj na prvem mestu. Nekdanji dirkač v razredih miniGP je osvojil 25 prvenstenih točk, drugo mesto je pripadlo povratniku v dirkaško karavano Luki Plešku (GAS Vrtejba), tretji pa je bil David di Lenardo (Hrvaška). 

Dirka je bila težka in imel sem mal sreče. Na prvi dirki je Andraž slabo štartal, zato sem si privozil nekaj prednosti. Na koncu se mi je približeval, vendar je nato padel. Tudi na drugi dirki sva imele borbe, toda spet je padel. Tudi jaz sem padel, vendar nisem nič razmišljal, samo hitro sem pobral motor in šel naprej,

ni skrival veselja po nepričakovano težki in razburljivi preizkušnji Nejo Habjan.

Nejo Habjan (12) v ovinku, za njim Andraž Osenk Drčar (189).

Kovačič zadržal prednost 

Urh Kovačič (AMD Orjaki) se je moral v razredu miniGP 10 pošteno potruditi, da je na obeh dirkah za seboj zadržal Matijo Kodarina (GAS Vrtejba). Vseskozi sta vozila eden za drugim, na koncu pa je obakrat slavil vodilni v skupnem seštevku. Tretje mesto je pripadlo novincu v tem tekmovalnem razredu Eriku Sudanu (Hrvaška). 

Rad mi se zahvalil babici in dedku, da sta mi popravila motor, ki je bil uničen po zadnji dirki. Na kvalifikacijah mi ni uspelo dobiti prvega mesta, mi je pa po štartu uspelo priti mimo Matije. Bilo je kar težko, saj mi je, sploh na drugi dirki, Matija ves čas sledil,

je po dirki povedal Kovačič.

Urh Kovačič (37) je bil najboljši v razredu miniGP 10.

Petrič z najmanj napakami 

V tekmovalnem razredu miniGP 14 so bili v igri za zmago trije tekmovalci, Nejc Petrič (GAS Vrtejba), Tristan Rupelli (Italija) in Tian Krševan (GAS Vrtejba). Obe preizkušnji so vozili skupaj, se prehitevali in prežali na napake en drugega. Prvo preizkušnjo je dobil Rupelli, ki je z brezkompromisnimi prehitevanji ugnal oba vrstnika, Petrič je bil drugi, Krševan pa tretji. Toda zadnje dirkaško dejanje dneva je postreglo z zanimivim in dih jemajočim razpletom, ki bi bil primeren morda celo za kakšen dirkaški film. Trojica se je na drugi dirki vnovič vozila na »nož«, se prehitevala in dirkala na meji padca. Po številnih prehitevanjih in tudi zaradi gneče na stezi je Rupelli zadel ob robnik in se komaj rešil padca. Pristal je na tretjem mestu, medtem ko je v zaključku dirke Krševanu zmanjkalo časa in krogov, da bi še enkrat poskusil prehiteti Petriča. Ta je postal skupni zmagovalec dirke v Slovenji vasi, Rupelli je bil po seštevku prvenstvenih točk drugi, mlajši od bratov Krševan pa tretji. 

Obe dirki sta bili zelo zanimivi. Bilo je zelo naporno, saj je bila proga umazana in je drselo, zato je bilo potrebno paziti na zaviranju. Vesel sem, da sem povečal prednost v skupnem seštevku, saj sta tako Tristan kot Tian na stezi v Vrtojbi zelo hitra. Na zadnji dirki sezone bom upal na najboljše,

so bile misli Petriča, vodilnega v skupnem seštevku, po predzadnji preizkušnji sezone.

Nejc Petrič (33) je odnesel zmago v razredu miniGP 14.

Šesta in hkrati zadnja dirka državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu bo v nedeljo, 13. oktobra. Na poligonu v Vrtojbi jo bodo pripravili člani društva AKK Šempeter in po njej bodo znani državni prvaki v vseh tekmovalnih razredih za leto 2024.

Ključne besede


AMZSSlovenja vaslicencamini cestno hitrostni motociklizemAMZS Karting in motošportni centerAMD Orjaki