Brzin prvič, Logar četrtič državni prvak v cestno hitrostnem motociklizmu

S preizkušnjo na grobniškem dirkališču se je končalo državno prvenstvo Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu. Naslova državnih prvakov sta osvojila Aleš Brzin in Enej Logar.

Enej Logar (levo) in Aleš Brzin, državna prvaka v razredih supersport 600 in superbike za leto 2024 pozirata na grobniškem dirkališču.
Enej Logar (levo) in Aleš Brzin, državna prvaka v razredih supersport 600 in superbike za leto 2024 pozirata na grobniškem dirkališču.

Zadnjo dirko državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu so spet pripravili člani društva 2n'race. Potekala je na dirkališču Grobnik nad Reko, kjer smo dobili državna prvaka v razredih supersport 600 in superbike. V slednjem je bil znan že pred to dirko, saj si je Aleš Brzin (AMD Trebnje) že na prejšnji preizkušnji na Slovaškem privozil nedosegljivo prednost v skupnem seštevku. Tokrat je samo potrdil, da mu v slovenskem prvenstvu nihče ni kos. 

Brzin dominantno do naslova državnega prvaka

Zadnji sončni žarki, ki so spominjali na poletje, so ogreli dirkališče Grobnik, ki na dirkaškem koledarju državnega prvenstva tradicionalno gosti zadnjo dirko sezone. Visoke temperature ozračja so na tribune legendarnega dirkališča privabile številne, ki so želeli od blizu videti dirkaške junake. V konkurenci razreda superbike je bil že pred obiskom dirkaške karavane znan letošnji državni prvak, saj ga je ob odsotnosti poškodovanega Bineta Šterna (2n'Race) že na Slovaškem prvič osvojil Aleš Brzin (2n'Race). Dirkaču iz Trebnjega šampionska zvezdica ni stopila v glavo. Tudi zadnjo dirko je odpeljal vrhunsko in brez popuščanja tekmecem, ki so mu v sezoni redno gledali v hrbet. Znova je bil hiter in zato osamljen v vodstvu, vendar ga velika prednost pred zasledovalci ni motila, saj si je privozil še peto letošnjo zmago v državnem prvenstvu. Z njo je le potrdil status najboljšega dirkača v Sloveniji v konkurenci superbike.

Prvi trije na dirki zadnji dirki državnega prvenstva razreda supebike na Grobniku: prvi Brzin, drugi Golob in tretji Logar.

Super je bilo, perfektno. Načrtovano je bilo vse, zame se je izšlo idealno, da sem prvak, kar smo si zadali na začetku sezone. Zdaj me čaka še dirka v prvenstvu Alpe Adria, da naredim še eno kljukico in to je to,

je po še eni popolni dirki povedal novopečeni državni prvak razreda superbike. Drugo mesto je osvojil nepopustljivi in ob koncu sezone vedno hitrejši Žiga Golob (2n'Race), tretje pa si je privozil Enej Logar (AMD Domžale), ki se je za spremembo preizkusil še v najmočnejši konkurenci dirkanja za točke državnega prvenstva. V skupnem seštevku je do premiernega naslova prvaka v razredu superbike prišel Aleš Brzin, skupno drugo mesto je pripadlo Binetu Šternu, tretje mesto pa je zasedel Žiga Golob.

Na podelitvi medalj za državno prvenstvo razreda superbike je manjkal drugouvrščeni Bine Štern.

Logar do četrte državne zvezdice 

Zgolj 17 točk je na zadnjem prizorišču (od skupno šestih v letošnji sezoni državnega prvenstva Slovenije) na štartni vrsti razreda supersport 600 ločilo vodilnega v skupnem seštevku Eneja Logarja (AMD Domžale) in njegovega najbližjega zasledovalca Domna Lipnika (2n'Race). Nervoza pred štartom je bila prisotna pri obeh, napetost bi lahko rezali z nožem. Oba sta bila odločena, da na zadnji dirki letošnje tekmovalne sezone domov odneseta naslov prvaka, Logar še četrtič, Lipnik prvič. Rdeče luči so ugasnile, oba protagonista pa sta se odločno pognala s štarta. Tokrat jima ni sledil Andrej Habjan (2n'Race), ki se je med sobotnimi vožnjami pri padcu poškodoval in je bil primoran izpustiti fantastičen zaključek sezone. Oba sta vozila na meji padca in jemala dih številnim navijačem, ki so ju bodrili na skromnih tribunah nekdaj legedarnega dirkaškega objekta v zaledju Kvarnerskega zaliva. Po desetih odpeljanih krogih je ciljno črto na 4168,75 metrov dolgi stezi prvi prečkal Logar in tako še četrtič zapored v sezoni zmagal. Na zmagovalnem odru sta se novemu prvaku pridružila še Lipnik in tretjeuvrščeni Miha Slatinšek (2n'Race). 

Prvi trije v razredu supersport 600 na dirki na Grobniku: prvi Logar, drugi Lipnik, tretji Slatinšek.

Idrijec piše zgodovino slovenskega dirkanja, saj je še četrtič zapored postal državni prvak Slovenije v razredu supersport 600. Drugo mesto v prvenstvu je pripadlo osmoljencu zadnjih sezon Lipniku, tretji pa je po šestih odpeljanih dirkah v skupnem seštevku točkovanja zasedel Dejan Ločnikar (2n' Race). 

Zelo sem vesel, da mi je uspelo še četrto sezono zapored osvojiti naslov prvaka. Kot vedno, je bilo napeto. Dirkaški konec tedna je bil zaradi vremena tako, tako, deževen in se nismo veliko vozili. Nedelja pa je bila lepa in sončna in prišel sem do cilja na prvem mestu,

po nepozabni dirki ni skrival zadovoljstva serijski zbiratelj državnih lovorik Logar. S podelitvijo kolajn najboljšim trem v posamični kategoriji se je sezona cestno hitrostnega motociklizma tudi uradno končala. Državna prvaka bosta zasluženi priznanji dobila na svečani prireditvi Motošportnik leta 2024.

Državno prvenstvo razred supersport 600: prvi Logar, drugi Lipnik in tretji Ločnikar.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemGrobniksuperbikelicencadržavni prvak2n'racesupersport 600Enej LogarAleš Brzin