Brzin na Slovakia Ringu že do naslova državnega prvaka

Dirkališče Slovakia Ring je gostilo peto dirko državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu, ki so jo pripravili člani društva 2nRace.

Aleš Brzin (levo na najvišji stopnički) na zmagovalnem odru po dirki na Slovakia Ringu.
Aleš Brzin (levo na najvišji stopnički) na zmagovalnem odru po dirki na Slovakia Ringu.

Prva septembrska nedelja je bila v znamenju predzadnje dirke letošnjega državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Na hitri stezi Slovakia Ring se je najbolj smejalu Alešu Brzinu (AMD Trebnje), ki je dirko pred koncem sezone postal državni prvak v razredu superbike. Do zmage v konkurenci tekmovalcev v kategoriji supersport 600 pa je prišel Enej Logar (AMD Domžale). Izjemno zahtevne vremenske razmere so poskrbele, da so se dirkači pred predzadnjo dirko sezone za točke državnega prvenstva večino časa zadrževali v senci ter se hladili na vse mogoče načine. Temperatura ozračja je pošteno presegla 33 stopinj Celzija, zaradi visoke temperature pa bi lahko na razbeljeni asfaltni podlagi brez težav tudi pekli kurja jajca. 

Težave Brzina rešila nesebična gesta Jermana

V najmočnejšem tekmovalnem razredu superbike je na Slovaškem manjkal Bine Štern (2n'Race), ki je po dirki na Madžarskem obnovil poškodbo hrbta in je prisilno na rehabilitaciji. S tem smo bili prikrajšani za obračun za naslov prvaka med veteranom slovenskega dirkanja in Alešem Brzinom (2n'Race), ki je bil do dirke na Slovakia Ringu vodilni dirkač v skupnem seštevku razreda superbike. Dirkaču iz Trebnjega so bila tako na stežaj odprta vrata za osvojitev naslova državnega prvaka, toda na dirki mu ni šlo vse kot po maslu. Prve težave so se začele že v ogrevalnem krogu, ko je "dušo" izpustil pogonski agregat njegove Yamahe, zaradi olja na stezi pa je bil štart dirke prestavljen. Ko je že kazalo, da si bo dirko ogledal s tribune, mu je na pomoč priskočil Marko Jerman (MD Depala vas), ki se je že v soboto odločil, da ne bo odpeljal dirke. Zelo solidarno mu je posodil svoj motor, s tem pa so sanje po predčasni potrditvi naslova prvaka za Brzina ostale žive. Toda kljub sijajni gesti mlajšega od bratov Jerman, se Brzin še ni otresel preglavic. Po menjavi motorja je namreč dirko začel iz napačnega štartnega mesta, zaradi te napake pa si je prislužil pribitek desetih kazenskih sekund.

Celoten dirkaški konec tedna sem imel tehnične težave. Žal je že na ogrevalnem krogu prišlo do okvare pogonskega agregata. Na srečo sem dobil nadomestni motor in z njim prišel do zmage. Uspelo mi je potrditi naslov prvaka, škoda da ni bilo poškodovanega Albina Šterna, da bi uprizorila super dvoboj tudi na Slovaškem. Pred dirko na Grobniku me zdaj čaka obilica dela, da motor popravim,

je po dirki povedal Brzin, ki je kljub kazni obdržal prvo mesto in se v garažah s svojo ekipo, bolj skromno kot ponavadi, veselil naziva državni prvak Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu za sezono 2024 v razredu superbike. Drugo mesto je osvojil Žiga Golob (2n'Race).

Logarju še tretja zaporedna zmaga

V kvalifikacijah tekmovalnega razreda supersport 600 je Domen Lipnik (2n'Race) nakazal, da si na Slovaškem še kako želi pripeljati do drugo letošnje zmage. Toda zataknilo se mu je že na štartu, saj je sila slabo štartal in izgubil veliko v primerjavi z neposrednim tekmecem za državno lovoriko Enejem Logarjem (AMD Domžale). Ta je štartat dobro kot tudi Andrej Habjan (2n'Race), ki je sedem krogov do konca dirke še vodil, vendar ga je nato Idrijčan v hrbtnem delu dirkališča prehitel. Novinec v razredu superbike je v želji, da bi se znova vrnil v vodstvo, dva kroga kasneje padel in na Slovaškem žal ostal praznih rok.

Konec tedna smo začeli dobro. Štartal sem dokaj v redu, se vozil za Habjanom in ga nato prehitel. Ko sem videl, da je padel, sem samo kontroliral, da varno pridem do cilja. Dirka zaradi vročine ni bila pretežka, bolj težko mi je bilo, da sem sam vozil v ospredju,

je povedal Logar, ki je prišel do tretje zaporedne zmage na dirkah državnega prvenstva Slovenije v razredu supersport 600. Drugo mesto je vseeno osvojil Lipnik, na tretjo stopničko na odru za zmagovalce pa se je uvrstil Dejan Ločnikar (2n'Race).

Enej Logar (prvi), Domen Lipnik (drugi) in Dejan Ločnikar (tretji) s pokali v rokah po koncu preizkušnje na Slovakia Ringu na podelitvi priznanj.

Sezona državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu se bo tradicionalno končala na dirkališču na Grobniku. Šesta in hkrati zadnja dirka sezone bo na Sloveniji najbližjem dirkališču po predvidenem koledarju dirk državnega prvenstva v nedeljo, 6. oktobra. 

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemsuperbikelicenca2n'raceSlovakia Ringsupersport 600Enej LogarDomen LipnikAleš Brzin