Razgret asfalt na četrti dirki sezone cestno hitrostnih motociklistov

Madžarsko dirkališče Pannonia Ring je gostilo četrto dirko državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu. V razredu superbike je zmagal Aleš Brzin, v razredu supersport 600 pa Enej Logar.

Tik pred štartom dirke razreda superbike.
Tik pred štartom dirke razreda superbike.

Četrta dirka državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu je potekala na Madžarskem. Pannonia Ring je še drugič v sezoni gostil dirkače, ki vozijo z licencami AMZS. Slabo vreme je v soboto preprečilo, da bi na vsem dobro znani stezi, odpeljali nekaj prepotrebnih krogov. Zaradi razmočenega dirkališča so si vozniki štartna mesta priborili šele v nedeljskih kvalifikacijah, ki so bile zaradi prevelike nepotrpežljivosti nekaterih tujih udeležencev kar dvakrat prekinjene. V najmočnejšem razredu je najhitrejši kvalifikacijski čas kroga dosegel Bine Štern (Društvo 2nRace), ki je bil od Aleša Brzina (AMD Trebnje) hitrejši za pol sekunde. Tretje štartno mesto si je privozil Aleš Kobe (Društvo 2nRace). Med šestimi vozniki v konkurenci supersport 600 je bil v kvalifikacijah najhitrejši Enej Logar (AMD Domžale). Idrijčan je bil osem desetink sekunde hitrejši od Domna Lipnika (Društvo 2nRace), na tretje mesto pa se je uvrstil novinec v tem tekmovalnem razredu Andrej Habjan (Društvo 2nRace).

Bine Štern (101) je bil najhitrejši v kvalifikacijah razreda superbike.

Brzin do lepega darila za rojstni dan 

Dirkaški dan v konkurenci voznikov razreda superbike se je začel silovito. Po dirkaško neaktivni soboti, so bili dirkači odločeni, da že v prvih krogih prikažejo svojo hitrost. S štarta se je najbolje pognal Bine Štern, tesno za petami pa mu je sledil Aleš Brzin. Toda starejši od obeh tekmecev je bil v četrtem ovinku prvega kroga izrinjen s steze, zaradi česar se je med akrobatskih lovljenjem ravnotežja nesrečno zvrnil v pesek. Po velikem naporu je le pobral motor in se priključil tekmecem na stezi, ki pa so si privozili že suvereno prednost. Štern je z veliko mero odločnosti in želje sicer ujel ter tudi prehitel Aleša Kobeta, ki je bil na koncu tretji, a za več kot drugo mesto mu je zmanjkalo časa. Zaradi številnih prekinitev na treningih in drugih dirkah je bila četrta preizkušnja skrajšana na osem krogov (običajno poteka deset krogov). Vodilni v skupnem seštevku Aleš Brzin je odpeljal svojo dirko, nadzoroval dirkaški ritem in se veselil tretje letošnje zmage. S to, ki je bila najlepše darilo za rojstni dan, ki ga je praznoval v petek, je še povečal prednost v skupnem seštevku državnega prvenstva.

Poklopilo se je, bilo je napeto. V kvalifikacijah sem odpeljal le dva kroga in uspelo mi je zmagati,

je vesel in dobro razpoložen po dirki povedal zmagovalec razreda superbike.

Prvi trije v razredu superbike: prvi Aleš Brzin, drugi Bine Štern in tretji Aleš Kobe.

Logar prevzel vodstvo v skupnem seštevku 

V zadnji dirki dneva sta se za zmago pomerila Enej Logar in po treh dirkah državnega prvenstva vodilni v skupnem seštevku razreda superport 600 Domen Lipnik. Oba sta se odločno pognala s štarta, gneča v prvem ovinku je bila nepopisna. V boljšem položaju je bil Idrijčan, toda Lipnik mu je dihal za vrat. Vendar štiri kroge do cilja je Lipnik odstopil in se prisilno poslovil od morda tudi ključnih prvenstvenih točk v boju za naslov državnega prvaka. Trikratni zaporedni prvak je z rutinirano vožnjo prišel do druge zaporedne zmage v sezoni in se na Madžarskem veselil prevzema vodstva v skupnem seštevku kategorije supersport 600.

Zjutraj sem naredil šest krogov in le en je bil soliden. Potem pa gas na dirko, kjer se je vse izšlo, sploh tudi to, da sem prevzel vodstvo v skupnem seštevku,

je bil prvi odziv Logarja. Drugo mesto je tokrat osvojil Andrej Habjan, ki iz dirko v dirko izboljšuje svojo formo. Po odstopu Lipnika pa se je na tretje mesto pripeljal veteran Dejan Ločnikar (Društvo 2nRace).

Prvi trije v razredu supersport 600: prvi Enej Logar, drugi Andrej Habjan in tretji Dejan Ločnikar.

Za konec poletja na Slovaško

Dirkače v državnem prvenstvu vnovič čaka premor. Motorje za nove točke bodo spet zagnali konec avgusta, ko bo na sporedu predzadnja dirka sezone, ki bo potekala na dirkališču Slovakia Ring. Peta preizkušnja sezone bo na dirkališču blizu Bratislave na sporedu v terminu med 31. avgustom in 1. septembrom.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemlicenca2n'racePannonia RingEnej LogarAleš Brzin