Slovenija v Anglijo po odmeven rezultat na Pokal narodov v motokrosu

Konec tedna bo v Angliji potekal tradiconalni Pokal narodov v motokrosu, na katerem bo vozila tudi slovenska izbrana motokros zasedba, v državnem prvenstvu v cestno hitrostnem motociklizmu pa bodo na Grobniku okronali državna prvaka v razredih superbike in supersport 600.


Slovenska motokros reprezentanca bo od petka, 4. oktobra, do nedelje, 6. oktobra, tekmovala na Pokalu narodov. Selektor Sašo Kragelj je za tekmovanje, ki bo potekalo na progi v Matterley Basinu v Angliji izbral Tima Gajserja, Jana Pancarja in Jako Peklaja. Vsi trije so v dobri formi, ki so jo nazadnje potrdili v Španiji v Cozarju na zadnji dirki svetovnega prvenstva v motokrosu. Gajser, drugi motokrosist sveta v razredu MXGP v letu 2024, bo vozil v razredu MXGP. Pancar, ki je špansko dirko končal na 10. mestu, v skupnem seštevku razreda MXGP pa je tekmovanje končal na 13. mestu, bo tekmoval v razredu MX Open. Mladi Jaka Peklaj, ki se je v Španiji prebil do prvih točk svetovnega prvenstva v razredu MX2 v letošnjem letu, pa bo skušal čim več iz sebe in motorja iztisniti v razredu MX2. Slovenija ima letos močno reprezentanco, ki je sposobna preseči rezultat iz lanskega leta, ko je v francoskem Erneeju osvojila 9. mesto.

Za nas motokrosiste je čast zastopati Slovenijo na tem tekmovanju. To je za nas olimpiada. Že več kot desetletje predstavljam Slovenijo v motokrosu in veselim se dirk v Angliji. Imamo ekipo, ki je v vrhunski formi in menim, da imamo veliko možnosti, da izboljšamo lanski rezultat. Zavedamo se, da ne bo lahko in da se mora za to sestaviti ogromno stvari. Ne bo smelo biti napak, imeti pa bomo morali tudi kanček športne sreče. Verjamem v naše sposobnosti in mislim, da lahko pokažemo, da smo res vrhunski. Proga v Matterley Basinu nam je vsem trem pri srcu. Je široka, dolga, odprta, ima dolge skoke in dosegaš visoke hitrosti. Tudi podlaga je optimalna, ko stezo polijejo in jo "sfrezajo". Upam, da ne bo dežja, da bo vreme na naši strani in da bodo tekme dobre, lepe in privlačne za gledalce ter da dosežemo vrhunski rezultat,

je povedal Gajser.

Na uspehe Gajserja in Pancarja v elitnem prvenstvu MXGP so prav gotovo ponosni vsi Slovenci. Skupaj s Peklajem in selektorjem Kragljem bosta zagotova dala vse od sebe, da se letvico dosežkov Slovenije na zahtevnem Pokalu narodov še nekoliko dvigne. V kvalifikacije se bo podalo 37 reprezentanc, v finale pa vodi le prvih dvajset mest v skupnem seštevku kvalifikacij.

Na Pokalu narodov so na sporedu tri vožnje, v katerih sta združena dva razreda voznikov, vsak voznik pa odpelje dve. Za končni rezultat reprezentance se upošteva točkovni izkupiček petih najboljših uvrstitev. Zmaga reprezentanca z najmanjšim številom točk. 

Reprezentanca Slovenije v motokrosu za Pokal narodov s predsednikom AMZS Leopoldom Pungerčarjem. Od desne: Sašo Kragelj, Jaka Peklaj, Tim Gajser, Jan Pancar in Leopold Pungerčar.

V petek, 4. oktobra,  bodo v Matterley Basinu na sporedu tehnični pregledi motorjev in opreme ter ogledi proge in trening štarta, v soboto, 5. oktobra, sledijo dopoldne prosti treningi in popoldne kvalifikacije, v nedeljo, 6. oktobra, pa bo prva vožnja ob 14h, druga ob 15.30 in tretja ob 17h.

Zadnje poglavje na Grobniku

Grobniško dirkališče bo od petka, 4. oktobra, do nedelje, 6. oktobra, v znamenju zadnje preizkušnje sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu. V razredu superbike je državni prvak že znan. To je že na prejšnji dirki na Slovaškem postal Aleš Brzin (AMD Trebnje), ki ga nihče več ne more ujeti oziroma prehiteti v skupnem seštevku. Zato pa je v razredu supersport 600 še vse odprto. V najboljšem položaju je Enej Logar (AMD Domžale), ki ima lepih 17 točk prednosti pred Domnom Lipnikom (2n'Race). Na prvi pogled se zdi, da je tudi tu odločeno, saj Logar teoretično potrebuje zgolj 8 točk, s katerimi bi ubranil naslov državnega prvaka v razredu supersport 600. Vendar dirkanje je lahko tudi sila nepredvidljivo, še posebej, če se vanj vmeša vreme. Za nedeljo je v Kvarnerskem zalivu napovedan dež, kar bi lahko vplivalo tudi na končne rezplete posameznih voženj. Tudi drugo mesto Lipnika še ni zagotovljeno, saj tretjeuvrščeni Dejan Ločnikar (2n'Race) za njim zaostaja samo 11 točk. Za končno tretje mesto pa imata še vedno možnosti tudi Andrej Habjan in Romain Michel Teffot (oba 2n'Race).

Domen Lipnik (23) še vedno lahko upa, da bo ujel in prehitel Logarja v skupnem seštevku, a hkrati lahko tudi sam ostane brez končnega 2. mesta, če bo Ločnikar uspel nadoknaditi 11 točk zaostanka.

V petek, 4. oktobra, bodo na sporedu prosti treningi, ki bodo tudi še v soboto, 5. oktobra, ko bodo nato popoldan na sporedu kvalifikacije. V nedeljo popoldne, 6. oktobra, pa bosta nato dirki, po katerih bo sledila svečana podelitev priznanj najboljšim na dirki ter podelitev medalj za najboljše tri v državnem prvenstvu razredov superbike in supersport 600. Podroben urnik najdete na tej povezavi.

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemGrobniklicencadržavni prvak2n'racePokal narodov