V Slovenji vasi smo dobili državne prvake v kartingu

Četrta in hkrati zadnja dirka državnega prvenstva v kartingu za voznice in voznike z licencami AMZS je potekala v nedeljo, 15. septembra. V AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi so jo pripravili člani AMD Ptuj.


AMZS Karting in motošportni center v Slovenji vasi je bil tretjo septembrsko nedeljo v znamenju kartinga. Člani AMD Ptuj so namreč organizirali zadnjo preizkušnjo sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v kartingu, po kateri smo dobili državne prvake v posameznih razredih za leto 2024. Tekma je poleg državnega prvenstva Slovenije štela tudi za točke FIA CEZ (Centralno evropske cone), pokalnega prvenstva Sportstil in RMC Avstrije. Tekmovanje je potekalo na najdaljši karting pisti v Slovenji, ki je dolga 1005 metrov in široka od 8 do 10 metrov, kar pomeni, da je bilo mest in prostora za prehitevanje dovolj. Ob progi so bili prisotni številni gledalci, ki so bili priča ostrim obračunom, saj so se vozniki borili za zadnje, odločilne točke, ki bi jim prinesle želene rezultate. Slovenske voznice in vozniki so dosegli odlične rezultate, močna mednarodna konkurenca in dež pa so dirko naredili še bolj zanimivo in napeto. Dirke so se udeležili tudi tuji tekmovalci iz sosednjih držav. Tekmovanje se je pričelo po uvodnem ogrevalnem krogu ob 9. uri z najmlajšimi v razredu Rotax Micro. Tekmovalci so odpeljali po tri vožnje v vsakem razredu, skupni seštevek pa je odločal o zmagovalcih. Potegovali so se za točke v razredih Rotax Micro, Rotax Mini, Rotax MAX in DD2/DD2 Master.  Že v soboto je bilo v Slovenji vasi hrupno, saj so čez dan potekali treningi, v poznih popoldanskih urah pa kvalifikacije za najboljša štartna mesta na nedeljskih dirkah. Tekmovanja se je udeležilo okrog 100 tekmovalcev, dirkanje pa je potekalo na visoki ravni. Vozniki so pokazali veliko mero pripravljenosti ter imenitne boje na progi. Po zaključku tekmovanja vseh razredov je sledila podelitev priznanj najboljšim dirkačem v posameznih kategorijah ter državnim prvakom za sezono 2024. 

Najboljša Grgič in Tušek Haladea

V najšibkejšem razredu Rotax Micro je med najmlajšimi vozniki zmago slavil Timon Grgič (AMD Šlander Celje), ki je osvojil tudi naslov državnega prvaka in potrdil izvrstno pripravljenost, s katero se je ponašal skozi celotno sezono. Na drugo stopničko v državnem prvenstva se je uvrstila tokrat manjkajoča Neli Štrajhar (AKK Sportstil), na tretjem mestu pa je bil Jaka Levar (AMD Ptuj).

Timon Grgič (5) je tudi v dežju potrdil, da je najboljši v letu 2024 v razredu Rotax Micro.

V kategoriji Rotax Mini se je po treh vožnjah zmage na dirki in tudi naziva državnega prvaka razveselil Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj), ki je prišel do zmag na vseh dirkah državnega prvenstva. Drugo mesto je zasedel Filip Ferk Žerak (AMD Hajdina), na tretjem mestu pa stal Miha Pirjevec (AKK Sportstil). Mladi vozniki so pokazali veliko mero borbenosti in so tekmovali brez strahu ter z veliko samozavesti, zato jih je bilo užitek spremljati.

Maj Tušek Haladea (125) je sezono 2024 v razredu Rotax Mini končal pred vsemi.

Prvak Levar

Kategorija Rotax Junior tokrat ni štela za točke državnega prvenstva, saj se je tekmovanje prekrivalo z nastopom dveh slovenskih voznikov (Oskar Poberaj, Jure Levar) na svetovnem prvenstvu v kartingu v Angliji v razredu OK Junior. Zato so bili prvi trije znani že pred dirko v Slovenji vasi. Naslov državnega prvaka si je privozil Jure Levar (AMD Šlander Celje), drugo mesto je zasedel Nik Brecelj (AMD Šlander Celje), tretji v letu 2024 v razredu Rotax Junior pa je Maj Rakuša (AMD Ptuj). 

Trobec šestič

V razredu Rotax MAX so na progi v vseh treh vožnjah potekali napeti obračuni. Tekmovalo je enaindvajset voznikov, med njimi devet slovenskih. V skupnem seštevku vseh štirih dirk prvenstva je na najvišjo stopničko stopil Nik Trobec (AMD Ptuj) in tako osvojil že šesti zaporedni naslov državnega prvaka ter dokazal, da je med vrstniki nepremagljiv. Na drugo stopničko je stopil Taj Kovačič (AMD Ptuj), tretje mesto v državnem prvenstvu pa je zasedel Maj Sadar (AMD Šlander Celje).

Nik Trobec (308) je suvereno prišel do naslova državnega prvaka v razredu Rotax MAX.

Vnovič nepremagljivi de Ruwe 

V razredu DD2 je bil ponovno najboljši in nepremagljiv Xen de Ruwe (AKK Sportstil). Z novimi izvrstnimi vožnjami je upravičil sloves serijskega zmagovalca in je z lahkoto opravil s konkurenco ter se zasluženo veselil tudi naslova najboljšega v državi v letu 2024 v razredu DD2, skupno že šestega zapored. V točkovanju za slovensko državno prvenstvo sta mu sledila na drugem mestu Dimitrij Mlakar (AMD Hajdina), na tretji stopnički pa je stal Aljaž Vidmar (AKK Sportstil). V tem razredu je tekmovalo enaindvajset dirkačev, od tega je bilo sedem Slovencev. V zadovoljstvo vseh so tekmovanje uspešno spravili pod streho kljub hladnemu in vlažnemu vremenu, kar je dirko naredilo še bolj napeto in zanimivo, organizatorji pa so tekmovanje sklenili s slovesno podelitvijo nagrad in priznanj najboljšim.

Xen de Ruwe (435) je v razredu DD2 potrdil sloves serijskega zmagovalca.

Ključne besede


AMZSSlovenja vasAMD Ptujdržavno prvenstvolicencadržavni prvakdržavno prvenstvo v kartinguAMZS Karting in motošportni center