Vročina ni ustavila voznic in voznikov kartinga na Vranskem

Tretja dirka državnega prvenstva v kartingu za voznice in voznike z licencami AMZS je potekala v nedeljo, 28. julija, v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Na Vranskem je pripeka pošteno razgrela asfalt, a to voznic in voznikov v vožnjah za točke državnega prvenstva ni pretirano oviralo..
Na Vranskem je pripeka pošteno razgrela asfalt, a to voznic in voznikov v vožnjah za točke državnega prvenstva ni pretirano oviralo..

Državno prvenstvo Slovenije v kartingu letos obsega štiri dirke in končane so tri. Zadnja je bila na poligonu v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, kjer so voznice in vozniki z licencami AMZS pokazali, kaj znajo in zmorejo. Organizacija preizkušnje je bila tokrat v rokah članov AKK Sportstil, ki so se potrudili, da so imeli tekmovalci na progi čim boljše pogoje za dirkanje. Tekma je poleg državnega prvenstva Slovenije štela tudi za točke FIA CEZ (Centralno evropske cone), pokalnega prvenstva Sportstil in RMC Avstrije. Na razgibani in dober kilometer dolgi asfaltni progi, na kateri se je vozil desni krog, so bili ob progi prisotni številni gledalci, ki so bili priča ostrim obračunom na stezi. Slovenske voznice in vozniki so dosegli odlične rezultate, močna mednarodna konkurenca pa je dirko naredila še bolj zanimivo in napeto. Tekmovalci so odpeljali po tri vožnje v vsakem razredu, skupni seštevek pa je odločal o zmagovalcih. Potegovali so se za točke v razredih Rotax Micro, Rotax Mini, Rotax Junior, Rotax Max in DD2/DD2 Master. Na Vranskem je bilo sicer hrupno in živahno že v soboto, saj so čez dan potekali treningi, v poznih popoldanskih urah pa kvalifikacije za štartna mesta na nedeljskih dirkah. Tekmovanja se je udeležilo sto devet tekmovalcev. Dirkanje je potekalo na visoki ravni. Vozniki so pokazali veliko mero pripravljenosti ter imenitne boje za dosego čim boljših rezultatov, saj je vsaka točka zelo pomembna za skupni seštevek. Na razplet tekme je vplivala tudi vročina. Številke na termometru v pokazale čez 30 stopinj Celzija, kar je vplivalo tudi na asfalt na progi, ki je bil pošteno razgret. Po zaključku tekmovanja vseh razredov je sledila podelitev priznanj najboljšim dirkačem v posameznih kategorijah.

Najmlajši prvi na stezi

Prvi so se na stezo podali najmlajši tekmovalci v razredu Rotax Micro. Po treh vožnjah se je zmage v slovenskem državnem prvenstvu veselila Neli Štrajhar (AKK Sportstil), na drugi stopnički za zmagovalce je stal Timon Grgič (AMD Šlander Celje), na tretjem mestu pa je pristal Jaka Levar (AMD Ptuj). 

Neli Štrajhar (15) je zbrano čakala na znak, da se lahko poda na progo.

V kategoriji Rotax Mini se je po treh odpeljanih vožnjah zmage razveselil  Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj), ki se je izkazal že v soboto v kvalifikacijah. Drugo mesto si je privozil Miha Pirjevec (AKK Sportstil), tretje mesto pa je zasedel Filip Ferk Žerak (AMD Hajdina), ki je prvih dveh voženj ni končal in je odstopil zaradi tehničnih težav. Mladi vozniki v teh dveh kategorijah so pokazali veliko mero poguma in borbenosti. Vozili so brez strahu in vseh enaintrideset, kolikor jih je tekmovalo skupaj v obeh razredih, si zasluži pohvale.

Maj Tušek Haladea (25) je tekmecem že v kvalifikacijah nakazal, da tokrat ne bo dovolil presenečenja.

Brecelj boljši od Levarja

Pri mladincih v kategoriji Rotax Junior je bilo zelo napeto. Konkurenca je bila zelo ostra, kar je bil predpogoj za zanimive dirke. V tem razredu je tekmovalo  osem slovenskih dirkačev, med katerimi je na prvi stopnički na koncu po treh vožnjah stal Nik Brecelj (AMD Šlander Celje). S hitro in dobro vožnjo si je drugo stopničko zagotovil Jure Levar (AMD Šlander Celje), na tretjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Matej Sinčič (ŠK Mega).

Nik Brecelj (267) se je veselil zmage v razredu Rotax Junior.

Trobec pokoril konkurenco

Tudi v razredu Rotax Max so na progi potekali napeti obračuni med  tekmovalci, saj so vsi pokazali veliko željo, da se prebijejo čim višje in zasedejo na koncu prestižna mesta na zmagovalnem odru.  V tej kategoriji je bilo na stezi največ dirkačev. Na progo se jih je pognalo dvaintrideset, med njimi pa je bilo devet slovenskih voznikov. V skupnem seštevku treh voženj je dominantnost na stezi demonstriral Nik Trobec (AMD Ptuj) in potrdil, da je najboljši. Drugo mesto si je z privozil Maj Sadar (AMD Šlander Celje), tretje mesto pa je pripadlo Taju Kovačiču (AMD Ptuj). 

Nik Trobec (308) na čelu razreda Rotax Max.

De Ruwe vnovič nepremaglijv

V razredu DD2 je bil najboljši Xen De Ruwe (AKK Sportstil) ter je upravičil sloves serijskega zmagovalca. V vseh vožnjah je dominiral in je z lahkoto opravil s konkurenco. V točkovanju za slovensko državno prvenstvo sta mu sledila na drugem mestu Dimitrij Mlakar (AMD Hajdina), tretjega pa se je veselil Tai Šiler (AMD Šlander Celje). Skupno je v tem razredu vozilo sedem Slovencev, ki so se ogorčeno borili za točke državnega prvenstva in so vsi pokazali dobro pripravljenost. Kljub visokim temperaturam zaradi vročine, so lahko organizatorji ter voznice in vozniki zadovoljni z dirko. Številčna udeležba je postregla z nekaterimi zelo napetimi obračuni, ki so navdušili tudi zbrane gledalce.

Xen de Ruwe (435) je tudi na Vranskem pokazal, da je nesporni vladar v razredu DD2.

Četrta in hkrati zadnja dirka državnega prvenstva Slovenije v kartingu bo na sporedu v nedeljo, 15. septembra. Odvijala se bo v AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi, pripravili pa jo bodo člani AMD Ptuj.

Ključne besede


AMZSAMZS Center varne vožnjekartingVranskodržavno prvenstvolicencadržavno prvenstvo v kartingu