V soboto in nedeljo bodo tekmovali motokrosisti in cestno hitrostni motociklisti

Konec tedna prinaša dve dirki državnega prvenstva v panogah pod okriljem AMZS. Za točke bodo vozili motokrosisti in tudi cestno hitrostni motociklisti.

V Škednju bo na sporedu tretja letošnja dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu. (Foto/Arhiv AMZS)
V Škednju bo na sporedu tretja letošnja dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu. (Foto/Arhiv AMZS)

Po poletnem premoru bodo motorje znova zagnali tekmovalci v odprtem državnem prvenstvu Slovenije v motokrosu. V soboto, 31. avgusta, bodo dirko na progi v Škednju pripravili člani AMD Slovenske Konjice. V bojih za naslov državnega prvaka v posameznih kategorijah je še vedno vse odprto, zato bodo vozniki bržčas sila motivirani skušali odpeljati čim bolje ter poseči po čim boljših rezultatih, s katerimi bi ohranili možnosti, da dosežejo zastavljene cilje. Sobotna vremenska napoved ponuja znova vroč poletni dan, v katerem bo potrebno predvsem pametno razporediti moči, saj bo tekmovanje potekalo praktično čez cel dan in prav veliko priložnosti za regeneracijo ne bo. V posameznih razredih so vozniki po točkah zelo izenačeni, zato utegnejo odločati malenkosti, pa tudi kakovostnejši "material". V najšibkešem razredu MX 50, v katerem vozijo najmlajši za pokalne naslove, je v najboljšem položaju Maks Sedlašek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), za njim pa sta v ostrem boju za drugo mesto v skupnem seštevku Maks Jereb (AMD Brežice) in Lan Vrbek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj). V razredu MX 85 se za naslov državnega prvaka borita Alex Novak (AMD Brežice) in Taj Golež (Motokros klub Trbovlje), ločita pa ju le dve točki. Razred MX 125 ima trenutno pod nadzorom na prvem mestu skupnega seštevka Miha Vrh (ŠD MX Moto društvo Bistrc), vendar Gal Geršak (AMD Vurberk) in Jaka Mervič (Društvo GAS Vrtejba) na mestih dve in tri še vedno lahko upata, da bi ga dohitela. V razredu MX2 je v najboljšem položaju Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil v zadnjem času poškodovan, zato je vprašanje, v kakšni formi se nahaja. Morda je to priložnost, da se na prvo mesto prebijeta Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), ki je drugi, ali skupno trenutno tretji Alen Gajser (Športno društvo TIGA 243) ali morda celo četrti v skupnem seštevku Alen Demšič (Športno društvo TIGA 243). Razlike so namreč sila majhne. V odprtem razredu vodi Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki je v tem trenutku brez dvoma premočan za tekmece. Za drugo mesto pa se borita Žan Žaler (TRK Tajfun-šport) in Denis Jakša (MK Gradolux Racing team). V obeh veteranskih razredih sta v ospredju prekaljena moža. Pri mlajših veteranih dominira Leon Ferš (AMD Vurberk), pri starejših pa izkušeni Bogomir Gajser (Motocross-SKI Gajser team). Motokrosisti bodo imeli uradne treninge v soboto zjutraj, nato pa se bo prva vožnja za točke začela ob 10. uri in 50 minut. Po koncu zadnje vožnje, ki je načrtovana po 16. uri, bo sledila še slavnostna podelitev priznanj za najboljše.

Cestno hitrostni motociklisti na Slovaškem

Cestno hitrostni motociklisti se bodo merili na peti dirki državnega prvenstva. Potekala bo na dirkališču Slovakia Ring, pripravili pa jo bodo člani društva 2nRace. 5922 m dolga proga bo nov zahteven preizkus za voznike v razredih supersport 600 in superbike. V šibkejšem razredu je po štirih preizkušnjah v najboljšem položaju za nov naslov državnega prvaka Enej Logar (AMD Domžale), ki ima lepih 12 točk prednosti pred Domnom Lipnikom (2nRace). Na preteklih dirkah sta oba pokazala zvrhano mero borbenosti in nepopustljivosti, vsled česar so bili njuni boji na progih zelo zanimivi tudi za gledalce ob stezi. V močnejšem razredu je na prvem mestu v skupnem seštevku po štirih dirkah Aleš Brzin (AMD Trebnje), ki bo tokrat najbrž samo potrdil naslov državnega prvaka, saj je drugouvrščeni Bine Štern (2nRace) zaradi poškodbe žal predčasno končal sezono. Preostali vozniki pa že preveč zaostajajo, da bi Brzina v skupnem seštevku še lahko ujeli. Kvalifikacije v obeh razredih bodo v soboto popoldne, dirki za točke pa nato v nedeljo. V razredu SBK bodo štartali okrog 13. ure in 30 minut ter bodo vozili 10 krogov, enako število krogov pa bodo odpeljali tudi v razredu SSP 600, ki bo štartal samo nekaj minut po koncu dirke SBK.

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemŠkedenjAMD Slovenske Konjicelicenca2n'raceSlovakia Ring