V Švici Tim Gajser brani 9 točk prednosti

Konec tedna bodo na motokros motociklih v Švici dejavni slovenski vozniki v svetovnem in evropskem prvenstvu, mladi speedway upi na 250 kubičnih motorjih pa se bodo merili na preizkušnji za točke državnega prvenstva v Liberecu na Češkem.

Tim Gajser bo tudi na VN Švice v Frauenfeldu vozil z rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.
Tim Gajser bo tudi na VN Švice v Frauenfeldu vozil z rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.

Frauenfeld bo gostitelj sedemnajste dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu, preizkušnje za Veliko nagrado Švice. Na progi Schweizer Zucker bosta slovenske barve z licenco AMZS v razredu MXGP branila Tim Gajser in Jan Pancar. V lovu na naslov najboljšega motokrosista v elitnem razredu bo dirka še posebej pomembna za Gajserja, ki ima v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo le še 9 točk prednosti pred Jorgejem Pradom. Tudi Jeffrey Herlings na tretjem mestu še ni opustil misli na naslov svetovnega prvaka, saj za Gajserjem zaostaja do konca sezone nadoknadljivih 35 točk. Dirka bo spet potekala na trdi podlagi, na kateri se slovenski motokros šampion znajde bistveno bolje, kot na mehkih progah, ki so bile v ospredju na zadnjih treh preizkušnjah svetovnega prvenstva v Lommlu, Uddevalli in Arnhemu.

Dirkaški konec tedna v Arnhemu je bil precej soliden in to mi vliva malce več samozavesti. Še vedno vodim v prvenstvu, moja vožnja v mivki pa je bila boljša kot prej, zato sem vesel napredka. Lani me tu v Frauenfeldu ni bilo in veliko izkušenj s progo nimam. Ampak približno vem, kaj lahko pričakujem, in verjamem, da je to steza, na kateri bi mi lahko šlo zelo dobro,

je pred VN Švice optimist Gajser, ki se zaveda, da ni še nič odločenega in da ima usodo še vedno povsem v svojih rokah. Gajserjev skalp bo tokrat lovilo še 44 tekmecev. Lani aprila v Frauenfeldu ni vozil, saj je bil poškodovan, pred tem pa je bila dirka nazadnje na tem prizorišču leta 2018. Zmage se je takrat veselil Herlings, Gajser pa je zasedel na dirki skupno 6. mesto.

Tim Gajser (243) se nadeja, da mu bo proga v Švici bolj ustrezala od tiste, na kateri je vozil v Arnhemu.

Pancar bo znova lovil deseterico

Tudi Jan Pancar se bo zagotovo sila motiviran lotil preizkušnje v Švici. Tudi njemu mehka mivka ne ustreza, zato bo na trdi podlagi proge Schweizer Zucker lahko pokazal bistveno več, kot nazadnje v Arnhemu, kjer je vknjižil le pet točk za skupno razvrstitev razreda MXGP, a je vseeno ohranil 14. mesto. Pancar je končno spet povsem zdrav, prihaja na trdo podlago, na kateri se počuti kot riba v vodi in če mu bo tudi motocikel služil, kot si želi, potem bi se lahko uvrstil spet med deseterico, kar je njegov primarni cilj v vsaki letošnji vožnji, česar je brez dvoma sposoben in je to letos nekajkrat že dokazal.

Jan Pancar (253) se bo na progi Schweizer Zucker vnovič skušal prebiti med deseterico vsaj v eni od voženj razreda MXGP.

Prva vožnja dirke za VN Švice v Frauenfeldu v razredu MXGP bo v nedeljo, 25. avgusta 2024, ob 14.15, druga pa se bo začela ob 17.10.

Vrh v razredu EMX 125

V okviru spremljevalnega programa na VN Švice bodo izpeljali tudi dirke za evropsko prvenstvo v motokrosu v razredih EMX 250 in EMX 125. V slednjem se bo z licenco AMZS preizkusil tudi Miha Vrh. Člana ŠD MX Moto društvo Bistrc čaka zelo zahtevna naloga. Na štartnem seznamu je kar 79 voznikov, mest na štartni rampu v vožnjah za točke evropskega prvenstva pa zgolj 40. To pomeni, da bodo za Vrha že kvalifikacije težak preizkus in velika ovira. Če mu jo uspe premagati in se prebiti med štirideseterico, bo to zanj lep dosežek. Zanesljivo pa bo dobro spoznal tekmece in njihove vrline ter tudi slabosti. V ostri in neizprosni mednarodni konkurenci nihče ne bo nikomur ničesar podaril, zato se bo moral Vrh osredotočiti predvsem nase ter iz sebe in motocikla iztisniti čim več ter upati, da bo to zadostovalo za želen rezultat.

Miha Vrh (522) se bo v Švici soočil z mednarodno konkurenco v razredu EMX 125.

Mladi speedway upi v Liberecu

Mlade voznike speedwaya od 12 do 16 let na 250 kubičnih motorjih čaka v soboto, 24. avgusta, v Liberecu na Češkem nova preizkušnja za točke državnega prvenstva. Trije slovenski vozniki, Sven Cerjak, Gregor Zorko (oba AMD Krško) in Tilen Bračko (AMTK Ljubljana), bodo znova lahko pokazali, kako so pripravljeni in kaj zmorejo na speedway motociklih brez zavor. Štartni seznam bodo tudi tokrat popolnili vozniki iz Češke in Poljske, ki bodo pošteno zaostrili konkurenco v boju za najvišja mesta. Od treh slovenskih voznikov se je nazadnje v Pardubicah najbolj izkazal Zorko, ki je osvojil tretje mesto.

Zelo sem zadovoljen z dvigom forme, kar se je poznalo tudi na rezultatu. Imel sem malce slabše štarte, kar pa sem nato nadoknadil v vožnjah. Z napredkom sem zadovoljen in ponoviti si želim čim več takšnih voženj, kakršne sem pokazal v Pardubicah,

je povedal Zorko, ki bo imel v Cerjaku znova močnega tekmeca v lovu na slovenski državni naslov. Tudi Bračko se bržčas nadeja, da bi se lahko po skupni lestvici povzpel ter malce popravil vtis z zadnjih preizkušenj, v katerih mu ni šlo vse tako, kot si je zamislil. Brez dvoma se obeta nova nadvse zanimiva predstava mladih slovenskih upov speedwaya, v kateri bodo odločale malenkosti.

Gregor Zorko samozavestno drvi v ovinku.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancardržavno prvenstvospeedwayevropsko prvenstvoEMX 125svetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosuMiha VrhlicencaSven CerjakTilen BračkoGregor Zorkospeedway 250