Cerjak znova državni prvak v speedwayu v 250 kubičnem razredu

Z dirko na ovalu v Pardubicah se je končalo letošnje državno prvenstvo Slovenije za mlade voznike od 12 do 16 let na motorjih s prostornino do 250 kubičnih centimetrov.

Sven Cerjak je državni prvak Slovenije v speedwayu na 250 kubičnih motorjih za leto 2024. (Foto/Jiri Klindera)
Sven Cerjak je državni prvak Slovenije v speedwayu na 250 kubičnih motorjih za leto 2024. (Foto/Jiri Klindera)

Štartni seznam, na katerem so bili Sven Cerjak, Gregor Zorko (oba AMD Krško) in Tilen Bračko (AMTK Ljubljana), so popolnili še vozniki iz Češke in Poljske. Skupaj je tekmovalo 9 voznikov in vsak je imel priložnost v štirih vožnjah pokazati, kaj zna in zmore. Najbolj zveneče ime je bil prav gotovo aktualni svetovni in evropski prvak v tej starostni kategoriji, odlični Poljak Maksymilian Pawelczak. Slovenski vozniki so začeli dobro. V prvi vožnji je Bračko zaostal le za Pawelczakom. V drugi vožnji popoldneva je zmago slavil Cerjak, Zorko pa je v cilj pripeljal tretji, mednju pa se je vrinil poljski voznik Karol Szmyd. V tretji vožnji dneva je zmagal domači adut Adam Nejezchleba, Zorko osvojil drugo, Bračko pa tretje mesto, kar je potrdilo, da so mladi slovenski speedway upi v finišu sezone v dobri formi. Tako Cerjak kot Pawelczak in Szmyd so se uvrstili v finalno vožnjo, v kateri pa sta bila poljska mladinca hitrejša in uspešnejša. Pawelczak je z eno zadnjih zmag pred selitvijo v 500 kubični razred potrdil svojo dominacijo v letošnji sezoni. Mladi Szmyd pa je letos že dokazal, da ga bo skušal v prihodnjih sezonah uspešno nadomestiti. 

Dirko je dobil Pawelczak (v sredini), drugi Szmyd (levo) in tretji Cerjak (desno). (Foto/Jiri Klindera)

Cerjak si je z današnjo dirko zagotovil svoj drugi naslov državnega prvaka v kategoriji do 16 let v 250 kubičnem razredu. Cerjak je skozi celotno sezono kazal vrhunsko formo in je zmagal na dveh od petih dirk skupnega prvenstva ter dvakrat končal tretji, kar mu je omogočilo prepričljivo skupno zmago med vozniki z licenco AMZS. Drugi je v skupnem seštevku njegov klubski kolega Zorko, ki je tudi na zadnji prvenstveni dirki pokazal dobre vožnje, čeprav mu ni uspelo ponoviti uspeha in stopničk z avgustovske dirke v Pardubicah. Bračku je v državnem prvenstvu pripadlo končno tretje mesto. 

Tilen Bračko je zasedel tretje mesto v državnem prvenstvu Slovenije v speedwayu 250. (Foto/Jiri Klindera)

Sezona je bila za slovenske mladince zelo uspešna, zlasti za Cerjaka, ki se je ponovo dokazal tudi na dirki SGP3 ter na evropskem prvenstvu, skupaj pa so fantje tudi na ekipnih dirkah pokazali nekaj obetavnih nastopov ter potrdili, da so napredovali.

Sven Cerjak (spredaj) v ovinku pred vsemi. Desno je Gregor Zorko. (Foto/Jiri Klindera)

Pred domačimi navijači se bodo vozniki speedwaya zadnjič letos pokazali v soboto, 19. oktobra, v Krškem, ko se bodo merili na dirki za Pokal AMD Krško in mladinskem Memorialu Matije Duha.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvolicencadržavni prvakSven CerjakTilen BračkoGregor Zorkospeedway 250