Konec tedna bosta v ospredju Jure Levar in Lovro Setnikar

Prihajajoči konec tedna bo v znamenju nastopov dveh Slovencev, ki bosta skušala doseči čim boljši rezultat v ostri mednarodni konkurenci, sredi prihodnjega tedna pa bodo mladi speedwayisti vozili novo dirko za točke državnega prvenstva na 250 kubičnih motorjih.

Jure Levar med eno od voženj na tekmovanju FIA Academy Trophy. (Foto/Arhiv AMZS)
Jure Levar med eno od voženj na tekmovanju FIA Academy Trophy. (Foto/Arhiv AMZS)

Prestižno tekmovanje FIA Academy Trophy v kartingu, ki velja tudi za neuradno svetovno prvenstvo, se bo za leto 2024 izteklo v Kristiansandu na Švedskem. Od četrtka, 1. avgusta, pa do nedelje, 4. avgusta, bodo mladi vozniki, ki imajo vsi enake pogoje za dirkanje (enak motor, enako šasijo in enake gume, kar pomeni, da nihče nima morebitne prednosti boljšega "materiala"), odločili o najboljših, ki bodo prejeli zaslužena priznanja. Slovenske barve z licenco AMZS letos zastopa Jure Levar, ki je imel na prvi dirki v francoskem Val d'Argentonu obilo smole, na drugi na Slovaškem pa je v finalu praktično neposredno po štartu odstopil. Vseeno mladi voznik, ki je sicer član  AMD Šlander Celje, upa, da bo tokrat prišel v finale, v katerem bo lahko pokazal, česa je sposoben. Za zadnjo dirko v seriji je prijavljenih 51 voznikov, v finale pa se jih uvrsti le najboljših 36. Po dveh preizkušnjah je Levar skupno na 40. mestu, a zanesljivo zmore poseči bistveno višje, saj je na tem mestu bolj ali manj zaradi spleta nesrečnih okoliščin. Tekmovalci bodo v četrtek po žrebu lahko preizkusili gokarte, nato pa bodo sledile že prve vožnje, ki se bodo nadaljevale tudi v petek in soboto, veliki finale pa sledi v nedeljo popoldan.

Jure Levar je imel na obeh letošnjih preizkušnjah FIA Academy Trophy, ki sta bili v Franciji in na Slovaškem, obilo smole.

Setnikar v Nemčiji

Lovro Setnikar je eden tistih mladih motošportnikov, ki veliko obeta. Z 12-imi leti je že prekaljen voznik triala v domačem prvenstvu, letos pa se je podal tudi v ostro mednarodno konkurenco. V soboto, 3. avgusta, in nedeljo, 4. avgusta, se bo tretjič letos preizkusil na dirki evropskega prvenstva v razredu Youth International Championship, ki bo v Grossheubachu v Nemčiji. Nazadnje je vozil v Franciji, kjer je vknjižil 12. in 14. mesto ter znova nabral obilo dragocenih izkušenj, ki jih bo lahko takoj unovčil. Čakajo ga nove zelo strme ovire in zahtevne naravne sekcije ter seveda močna konkurenca, v kateri bo znova najmlajši. Zato bo za mladega člana AMD Lukovica verjetno tudi ta preizkušnja novo spoznavanje, kaj vse mora še postoriti na treningih, da se bo lahko v prihodnosti kosal z najboljšimi na tej ravni.

Lovro Setnikar (v ozadju oče Klemen) pred debitantskim nastopom med evropsko konkurenco konec maja. (Foto/Arhiv AMZS)

Mladi upi speedwaya znova na Češkem

V sredo, 7. avgusta, se bodo v Pardubicah na Češkem vnovič pomerili mladi upi speedwaya od 12 do 16 let na dirki za državno prvenstvo Slovenije in Češke na 250 kubičnih motorjih. Po dveh dirkah je v vodstvu Sven Cerjak (AMD Krško), ki je nazadnje v Liberecu v finalu za seboj pustil tudi aktualnega svetovnega in evropskega prvaka v tej kategoriji, Poljaka Maksymiliana Pawelczaka, in zmagal. Mladi Senovčan je v zelo dobri formi in nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi se znova znašel na vrhu zmagovalnega odra tudi v speedway ovalu v Pardubicah. Prijetno je v Liberecu presenetil Gregor Zorko, ki se je povzpel na tretje mesto na zmagovalnih stopničkah. Priložnost za popravni izpit željno čaka Tilen Bračko, ki je zadnjo preizkušnjo zaostal za načrti in pričakovanji. Mladi in pogumni fantje na motorjih brez zavor bodo na stadionu v Pardubicah na ovalu Svitkov imeli prvo vožnjo ob 17. uri.

Sven Cerjak je v Liberecu zmagal in je po dveh dirkah vodilni na lestvici.

Ključne besede


AMZSkartingtrialevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoFIA Academy TrophylicencaLovro SetnikarJure Levar