Najboljša ekipa za pomoč na cesti prihaja iz Švice

Novice

V Belgiji je med 22. in 25. oktobrom 2024 potekalo mednarodno tekmovanje in usposabljanje za odličnost cestnih patrulj Road Patrol Training for Excellence, na katerem sta AMZS in Slovenijo zastopala Dejan Beržan iz AMZS Postojna in Rok Eržen iz AMZS Kranj. Na tekmovanju sta pridobila veliko dragocenih izkušenj in znanj, ki jih bosta uporabila pri svojem delu.


Road Patrol Training for Excellence, na katerem se mehaniki avtomobilskih klubov izobražujejo in seznanjajo z novostmi na področju pomoči na cesti, avtomobilizma in tehnologije, poteka pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I, ki v FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ter ARC Europe, mednarodne mreže za pomoč na cesti, ki jo je leta 1991 ustanovilo osem evropskih avtomobilskih klubov, danes pa zagotavlja pomoč na cesti v kar 43 evropskih državah. Članica FIA in ARC je tudi Avto-moto zveza Slovenije. Letos je tekmovanje in usposabljanje pod okriljem FIA Regija I in ARC Europe organiziral belgijski avtomobilski klub Touring, in sicer v Bruslju ter v centru varne vožnje Touringa v Forestu.

Tekmovalo in izobraževalo se je 16 ekip iz 16 držav oz. avtomobilskih klubov: Slovenije (AMZS), Belgije (Touring), Avstrije (ÖAMTC), Velike Britanije (AA UK), Finske (Autollitto), Danske (FDM SOS), Španije (RACE), Luksemburga (ACL), Nizozemske (ANWB), Francije (Arc Europe Francija), Nemčije (ADAC), Hrvaške (HAK), Švice (TCS), Irske (AA IR), Poljske (Arc Europe Poljska) in Madžarske (MAK).

Ekipe mehanikov so se pomerile v teoretičnih in praktičnih preizkusih pri prepoznavanju in reševanju tehničnih napak. Te je zasnovala izkušena ekipa domačih in tujih strokovnjakov iz avtomobilskih klubov. Naloge mehanikov so temeljile na realnih, vsakdanjih primerih okvar na avtomobilih, naslov najboljše (Road Patrol Team of the Year) pa si je priborila ekipa, ki je prikazala največ znanja, iznajdljivosti in najbolj ustrezen pristop do stranke. To je ekipa iz švicarskega kluba TCS. Drugo mesto je osvojila ekipa iz Velike Britanije, tretje pa ekipa z Nizozemske.

Naziv najboljše si je prislužila ekipa iz Švice, drugo mesto so osvojili Britanci, tretje Nizozemci.Foto: FIA Regija I

Ključni cilj: zagotoviti kakovostno pomoč na cesti

Aktivnosti avtomobilskih klubov so vse bolj raznolike, a pomoč na cesti ostaja osnovna dejavnost večine klubov in je tudi ena ključnih storitev, s katero mnogi člani povezujejo svoj avto-moto klub. Namen tekmovanja je izmenjava dobrih praks in osvajanje novih znanj, zlasti v kontekstu nenehnega tehnološkega napredka avtomobilske industrije, z osredotočenostjo na električna vozila. Tekmovanje omogoča mehanikom za pomoč na cesti, da se pripravijo na reševanje težav z vse večjim številom električnih avtomobilov, pri čemer se ocenjujejo tehnične sposobnosti, samozaščitno ravnanje in odnos do strank

.Ključni cilj tekmovanja in usposabljanja je zagotoviti čim boljše in kakovostno izvajanje pomoči na cesti v vseh članicah FIA Regija I in ARC Europe. Ključni cilj avto-moto klubov na tem področju je, da bi čim več primerov okvar, zaradi katerih člani pokličejo pomoč na cesti, lahko rešili na mestu okvare in voznikom omogočili takojšnje nadaljevanje poti. AMZS mehaniki so pri tem npr. uspešni v kar 60 odstotkih primerov. Gre zlasti za popravilo manjših okvar, kot so poškodovana pnevmatika, prazen akumulator, pretrgan jermen, manjša okvara na hladilnem sistemu, pregorele varovalke ipd.

Sodelovale so ekipe mehanikov iz 16 držav.

AMZS mehaniki se tekmovanja in usposabljanja za odličnost cestnih patrulj Road Patrol Training for Excellence udeležujejo že več kot 20 let, dvakrat v šestih letih pa sta FIA Regija I in ARC Europe AMZS zaupala tudi organizacijo tekmovanja.

 

Še niste član?

Včlanite se in si zagotovite poti brez skrbi ter druge prednosti AMZS članstva.

Klik do članstva