AMZS v Kranju začel vseslovensko kampanjo in zaželel varne šolske poti vseh 365 dni!

Novice

Pred vrati je novo šolsko leto. Otroci se bodo ponovno vrnili v šolske klopi in na šolske poti. AMZS že deveto leto zapored s kampanjo Še 365 dni! izpostavlja pomen varnosti najmlajših udeležencev v prometu vse leto in ne le ob začetku pouka.


Kampanja AMZS Še 365 dni! bo v sodelovanju z avto-moto društvi in klubi ter s Policijo in ob podpori Zavarovalnice Sava že deveto leto zapored voznike v dneh pred začetkom pouka opominjala, da se otroci vračajo na šolske poti in da morajo vozniki paziti na otroke na cestah vse leto. Aktivnosti bodo letos v 30 slovenskih krajih.

Kampanja se je uradno začela z današnjim dogodkom v Kranju, v enoti Kranjskih vrtcev Janina, na katerem je AMZS v sodelovanju z AMD Kranj, Policijo in Mestno občino Kranj predstavil aktivnosti pred začetkom novega šolskega leta. Poudarili so pomen varne vrnitve na šolske poti po počitnicah, pri čemer je cilj zagotoviti varnost otrok v prometu skozi vse dni v letu. Policisti so skupaj z otroki iz vrtca predstavili tudi varno pot v šolo.

Podpredsednik AMZS Tomaž Andrejka je poudaril, da si AMZS prizadeva za varno mobilnost vseh udeležencev v prometu, veliko pozornost pa namenja otrokom in mladini. Zlasti najmlajši, ki šele začenjajo svojo samostojno pot v prometu, še ne poznajo vseh zakonitosti in pasti, ki jih ta prinaša. Zato je ključno, da so odrasli – starši, stari starši in drugi spremljevalci – najpomembnejši učitelji in z lastnim zgledom otrokom pokažejo, kako skrbeti za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. To zavedanje ne velja le na poti v vrtec ali šolo, temveč na prav vseh poteh.

To je tudi ključno sporočilo AMZS kampanje Še 365 dni!, ki jo začenjamo danes: za varnost, ne le otrok, temveč prav vseh udeležencev v prometu, moramo skrbeti vse leto, pri tem pa naj nas odlikujeta strpnost in medsebojno spoštovanje. To sporočilo bosta AMZS Super junaka Anja in Marko, v sodelovanju s 30 avto-moto društvi in klubi, članicami Avto-moto zveze Slovenije, v teh dneh ponesla v kar 30 krajev po vsej Sloveniji,

je napovedal podpredsednik AMZS in izrazil zadovoljstvo, da se statistika glede prometnih nesreč z najhujšim izidom že več let izboljšuje:

A to nas nikakor ne sme uspavati, da si ne bi še naprej prizadevali k nadaljnjemu napredku. Vsako življenje je neprecenljivo, zato stremimo k temu – in to podprimo tudi s svojim ravnanjem, da bo smrtnih žrtev in huje telesno poškodovanih v prometnih nesrečah vse manj. Ne le kot vozniki, tudi kot pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev …, lahko ogromno pripomoremo, da bomo v prometu varnejši.

K večji vidnosti in varnosti lahko pripomoreta AMZS Odsevni paketek in AMZS Pozorne nogavičke, ki lahko ob slabši vidljivosti poskrbijo za varen in bolj viden korak vseh udeležencev v prometu. Andrejka je otrokom, mladim in staršem še zaželel uspešen začetek novega šolskega leta ter varne poti vseh 365 dni v letu.

Odsevni paketek je na voljo v AMZS centrih in na naklikaj.amzs.si.

Tudi policisti bodo vse leto skrbeli za varne šolske poti

Miran Murnik, pomočnik načelnika Postaje prometne policije Kranj, je napovedal, da bodo policisti tudi letos večkrat obiskali šole ter skupaj z učitelji učence opozorili na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo v vsakdanjem prometu.

Na začetek novega šolskega leta se pripravljamo že več kot mesec dni. Skupaj z vzdrževalci državnih in občinskih cest smo pregledali prometno signalizacijo ter v sodelovanju s predstavniki šol in lokalnih Svetov za preventivo pripravili načrte varnih šolskih poti. Policisti bomo v sodelovanju z drugimi deležniki poskrbeli za varno udeležbo vseh v cestnem prometu, tako v šolskem okolju kot tudi izven njega,

je poudaril Murnik. Izpostavil je tudi prizadevanja za varno šolsko in obšolsko okolje, ki zajema šolske poti, igrišča, športne objekte, prireditvene prostore ter druge javne kraje, kjer se zadržujejo otroci in mladostniki. Opozoril je tudi na to, so starši, učitelji, pedagoški delavci, športni trenerji, zaposleni v mladinskih organizacijah in vsi, ki prihajajo v stik z otroki in mladostniki, pozorni na znake, ki bi lahko nakazovali, da je otrok ali dijak v šolskem, socialnem ali spletnem okolju žrtev medvrstniškega nasilja ali da je v stiski. "K prijavi ne pozivamo le žrtve, temveč tudi vse, ki opazijo stisko, znake nasilja ali so mu bili priča. Enako velja za vrstnike in sošolce, ki naj v imenu žrtve poiščejo pomoč, delijo informacijo o stiski in tako zagotovijo varnost, saj žrtev včasih ne zmore ali ne zna sama poiskati pomoči.

Murnik je zaključil z obljubo, da bodo policisti svoje naloge opravljali skozi celo šolsko leto, ne le ob začetku pouka, ter izrazil željo, da bi bilo obdobje šolskega leta mirno in varno – tako na cesti, kot v šoli, doma in med različnimi aktivnostmi v prostem času.

AMD Kranj se je z velikim veseljem tudi letos priključil vseslovenski akciji AMZS za večjo prometno varnost otrok. Podpredsednik AMD Kranj Ladislav Eržen je povedal:

Zavedamo se, kako pomembno je, da vsi udeleženci v prometu – še posebej naši najmlajši, šolarji in otroci iz vrtcev – varno prispejo na svoj cilj. Njihova varnost mora biti naša prioriteta vse dni v letu. V našem društvu se vrsto let zavzemamo in izvajamo preventivne aktivnosti, ki pomagajo zmanjševati tveganja v prometu, ter ozaveščamo voznike in ostale udeležence v prometu o pomenu varnega ravnanja v prometu.

Dogodka v Kranju se je udeležila tudi podžupanja Mestne občine Kranj Manja Zorko in ob tej priložnosti povedala:

Prvi dan novega šolskega leta se bliža. V MOK imamo deset osnovnih šol, vanje je letos vpisanih približno 5600 učenk in učencev. V javne in zasebne vrtce pa bo zakorakalo nekaj manj kot 2000 otrok. V MOK vseskozi stremimo k zagotavljanju prometne varnosti. Trenutno pripravljano novo občinsko celostno prometno strategijo. V skladu s smernicami Varneje v šolo, ki jih je izdalo Ministrstvo za infrastrukturo, bomo na prvi šolski dan zarisali nove barvne talne oznake pred podružnično šolo na Kokrici. V pripravi pa so še načrti najbolj varnih šolskih poti za vse kranjske šole. Na prvi šolski dan bodo varnost na šolskih poteh zagotavljali tudi naši redarji. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki deluje pod okriljem MOK, pa je tudi letos za prvošolke in prvošolce pripravil odsevnike, da bodo na poti v šolo bolj vidni. Želim jim čim lepši štart v novo šolsko leto in varno pot v šolo. Policiji, AMZS in AMD Kranj pa se zahvaljujem za doprinos k temu.

Uvod v kampanjo Še 365 dni! je bil prometnovarnostni dan v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem: Varno v prometu z Lego avtomobilčki

Anja in Marko se podajata na pot po Sloveniji

AMZS super junaka Anja in Marko bosta sporočilo, da se otroci vračajo v šolske poti in da je treba za njihovo varnost skrbeti vseh 365 dni, ponesla v 30 krajev po Sloveniji. Do začetka pouka sta začela odštevati danes, ko je do začetka šolskega leta še 6 dni, na prvi šolski dan, 2. septembra, pa bosta s sporočilom Še 365 dni! voznikom, mimoidočim in ostalim udeležencem v prometu sporočila, da je treba za varnost najmlajših v prometu skrbeti vse leto.

Urnik in lokacije obiskov AMZS super junakov:

Datum Ura Kraj Društvo/gostitelj
27. 8. 2024 7.30 Šenčur AMD Šenčur
27. 8. 2024 7.30 Trebnje AMD Trebnje
27. 8. 2024 10.00 Kranj AMD Kranj
27. 8. 2024 10.30 Šentvid pri Stični AMD Šentvid pri Stični
27. 8. 2024 12.30 Škofja Loka AMD Škofja Loka
27. 8. 2024 12.30 Litija AMD Litija
28. 8. 2024 7.30 Žiri AMD Žiri
28. 8. 2024 7.30 Izlake AMD Izlake
28. 8. 2024 10.00 Vrtojba Društvo Gas Vrtejba
28. 8. 2024 10.00 Lukovica AMD Lukovica
28. 8. 2024 12.30 Postojna AMD Postojna
28. 8. 2024 12.30 Kamnik AMD Kamnik
29. 8. 2024 7.30 Dravograd AMD Dravograd
29. 8. 2024 7.45 Ljutomer AMD Ljutomer
29. 8. 2024 10.00 Ravne na Koroškem AMD Ravne na Koroškem
29. 8. 2024 10.00 Ormož AMD Ormož
29. 8. 2024 12.30 Velenje AMTK Velenje
29. 8. 2024 12.30 Markovci AMD Markovci
30. 8. 2024 7.30 Murska Sobota AMD Štefan Kovač Murska Sobota
30. 8. 2024 7.45 Maribor AMD TAM Maribor
30. 8. 2024 10.00 Gornja Radgona AMD Gornja Radgona
30. 8. 2024 10.00 Slovenska Bistrica AMD Slovenska Bistrica
30.8. 2024 12.30 Lenart AMD Lenart
30. 8. 2024 12.30 Šmartno ob Paki AMD Šmartno ob Paki
2. 9. 2024 7.30 Kočevje AMD Kočevje
2. 9. 2024 7.30 Brežice AMD Brežice
2. 9. 2024 10.00 Cerknica AMD Cerknica
2. 9. 2024 10.00 Krško AMD Krško
2. 9. 2024 12.30 Logatec AMD Logatec
2. 9. 2024 12.30 Novo mesto AMD Novo mesto
AMZS Super junaka Anja in Marko odštevata do začetka šolskega leta.

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov

  • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
  • Na svoji poti naj uporabljajo označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode.
  • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
  • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika.
  • Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
  • Ne smejo se igrati na pločniku.
  • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko ali odsevnim telesom.
  • Učenci 1. in 2. razreda OŠ morajo na poti v šolo in domov nositi rumeno rutko, nameščeno okoli vratu.
  • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo.
  • Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
  • Uporabljati morajo kolesarsko čelado (obvezna za vse do dopolnjenega 18. leta, a priporočljiva za vse).
  • Med vožnjo z vozilom morajo biti pripeti z ustreznim zadrževalnim sistemom.

Nasveti staršem za večjo varnost otrok

  • V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometnovarnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom. Pomislite, kako sami prečkate cesto, ali uporabljate varnostne pasove, kako parkirate, ali vpričo svojih otrok telefonirate med vožnjo?
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.
  • Poskrbite, da bodo otroci v avto vstopali in iz avta izstopali na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa. Nevarno je tudi vsako prerivanje otrok ob avtu! Mlajšega otroka iz vozila vzemite sami.

Nasveti drugim voznikom

  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).
  • Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto.
  • Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona.

AMZS mobilna aplikacija opozarja na bližino šol

Za večjo varnost otrok AMZS voznikom priporoča, naj si na svoj mobilni telefon namestijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Ta namreč z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

AMZS Odsevni paketek in Pozorne nogavičke

Jesen prinaša krajše dneve, deževni in megleni dnevi pa slabšo vidnost pešcev, kolesarjev, skiroistov …, zato AMZS izpostavlja pomen uporabe odsevnih teles in svetlih oblačil. V ta namen je AMZS letos prenovil Odsevni paketek, v katerem so izbrani izdelki, ki pripomorejo k boljši vidnosti in varnosti ne le najmlajših, temveč vseh udeležencev v prometu. AMZS Odsevni paketek, kot tudi AMZS Pozorne nogavičke, so na voljo v AMZS centrih in v spletni trgovini.

Kampanjo Še 365 dni! podpira: