Varno v prometu z Lego avtomobilčki

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je v sklopu tradicionalne akcije Še 365 dni! potekal prometnovarnostni dan, na katerem so otroci, ki so bili v počitniškem varstvu pri Zvezi Anita Ogulin in ZPM, imeli priložnost na edinstven in zabaven način spoznavati prometna pravila in prometno varnost. Navdušeni so bili, ko so lahko s pametnimi telefoni upravljali Lego avtomobilčke, ki so jih pred tem sami sestavili.


V sodelovanju z Zavarovalnico Sava in Zvezo Anita Ogulin in ZPM je AMZS tudi letos pripravil poletno šolo mobilnosti, prilagojeno otrokom in njihovemu zanimanju za tehnologijo. V učilnici centra varne vožnje so na mlade obiskovalce pričakale Lego kocke ter načrti za sestavo daljinsko vodenih avtomobilov z električnimi motorji. Z aplikacijo podjetja BuWizz, ki omogoča nadgradnjo Lego vozil, so otroci lahko upravljali svoje avtomobilčke s pametnimi telefoni.

Poleg Lego avtomobilčkov so se mladi obiskovalci preizkusili tudi v spretnostni vožnji s kolesi, e-skirojem in električnimi avtomobili ter risali in barvali. Še posebej e-skiroji in druge oblike mikromobilnosti predstavljajo velik izziv v prometu. Po zakonu je njihova uporaba dovoljena otrokom, starejšim od 12 let, ki imajo opravljen kolesarski izpit. Ključen nasvet pri uporabi e-skirojev? Vedno uporabljajte zaščitno čelado, vozite previdno in upoštevajte prometna pravila!

Zanimiva izkušnja je bil tudi prevračalnik, kjer so otroci na varen način občutili, kaj se zgodi med prevračanjem avtomobila. Ta izkušnja jim je pomagala razumeti pomen varnostnega pasu in pomen varnosti med vožnjo, kar jih lahko spodbuja k vedno pravilni uporabi varnostnega pasu.

Z AMZS inštruktorjem varne vožnje so se mladi obiskovalci podali tudi na poligon, kjer so pridobili dragocene izkušnje o vožnji v različnih situacijah, kot so hitri manevri, vožnja skozi ovinke in nenadno zaviranje. Spoznali so, kako hitro se lahko spremeni vozna situacija in kako pomembno je obvladovanje avtomobila v zahtevnejših pogojih.

Celoten dogodek je mladim udeležencem omogočil, da so se na zabaven in poučen način naučili pomembnosti varnega ravnanja v prometu ter doživeli nepozaben počitniški dan.

Preventivna akcija Še 365 dni!, ki jo Avto-moto zveza Slovenije s partnerji in avto-moto društvi izvaja po vsej državi, ima ključno sporočilo: otroci so na cestah vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Z odštevanjem dni do novega šolskega leta in s pomočjo AMZS maskot opominja voznike in druge udeležence v prometu na prisotnost najmlajših v prometu vseh 365 dni in na njihovo ranljivost. 

Ključne besede


otrocivarna mobilnostprometnovarnostni dan