Najboljša za volanom: Za nekatere stres, zanjo sprostitev

Pogovor

Urša Brumec, najboljša mlada voznica Slovenije


Po zmagi na tekmovanju Najboljši za volanom 2024 smo pred mikrofon povabili 24-letno ekonomistko iz Loke pri Mengšu Uršo Brumec. Medtem ko nekaterim vožnja predstavlja stres in nujno zlo, njej pomeni sprostitev in način preživljanja prostega časa. Naziv najboljše mlade voznice Slovenije sprejema z velikim ponosom in hkrati odgovornostjo.

Zakaj ste se odločili sodelovati na izboru Najboljši za volanom?

Na družbenih omrežjih sem zasledila oglas o tekmovanju, ki je takoj pritegnilo mojo pozornost. Ker sem strastna ljubiteljica vožnje in jo doživljam kot sprostitev ter način preživljanja prostega časa, sem se nemudoma prijavila. Poleg tega so me prepričale tudi privlačne nagrade in partnerji. Menim, da je to genialna ideja za promoviranje varne vožnje, saj združi prijetno s koristnim.

Zmagovalca izbora sta za nagrado dobila vsak svojo Oplovo corso za eno leto ter sončna očala Serengeti, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala mlada AMZS ambasadorja varne vožnje. Oktobra bosta AMZS in Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju Best Young Driver v Belgiji.

Preberite pogovor z zmagovalcem izbora Binetom Frelihom

Kaj ste razmišljali med izzivi na finalu? Ste slutili, da se vam obeta zmaga?

Finalni dogodek je bil zame prav poseben užitek. Imela sem dober občutek in razmišljala sem, da bi se morda lahko uvrstila med najboljših pet. Kljub temu sem pri sebi opazila nekaj pomanjkljivosti med finalom in menim, da bi lahko še našli prostor za izboljšave.

Ob razglasitvi ste bili vidno ganjeni in presrečni. Kaj vam sedaj, ko ste že nekoliko uspeli zbrati misli in vtise, pomeni zmaga?

Ob razglasitvi so me prevzela čustva, tako zelo sem bila srečna in ponosna, da se je moja tiha želja uresničila.

Finale Najboljši za volanom 2024 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Kateri vozniški izziv na poligonu vam bo ostal najbolj v spominu?

Največji izziv mi je predstavljala vzvratna vožnja prikolice. To je bilo zame prvič. Najljubša, že od tečaja varne vožnje na Vranskem, ostaja vaja zanašanja in reševanja kritične situacije na hidravlični plošči.

Kako bi opisali samo vzdušje na finalu? Izjemno lepo je bilo videti, da ste se zabavali in spodbujali drug drugega.

Vzdušje na finalnem dogodku je bilo resnično fantastično. Ta dan se mi bo zagotovo vtisnil v spomin. S čudovitimi sotekmovalci smo preživeli nepozaben dan. Medsebojno smo se spodbujali, navijali in si pomagali. Brez njih bi težko obvladala izziv vzvratne vožnje prikolice.

Vožnja vam predstavlja sprostitev. Kaj pa vam pomeni avto?

Z avtom sem svobodna, z njim se lahko odpeljem kamorkoli in kadarkoli. In uživam! Avto mi pomeni prevozno sredstvo, ki me odpelje od točke A do točke B. Znamka mi ni pomembna, pomembno je le, da lahko vozim. Veliko časa preživim tudi v kombiju. Trenutno sem v procesu pridobivanja izpita za kategorijo C.

Zmagovalka izbora 2024 Urša Brumec v družbi nekdanjih zmagovalk Nece G. Strniša, Anje Kren in Ane Menegalija.

Kaj je izbor Najboljši za volanom?

Bo nalepka na avtomobilu "Najboljša za volanom" breme ali dodatna motivacija?

Nalepka Najboljša za volanom mi predstavlja dodatno motivacijo in odgovornost, saj sem za ta naziv potrebovala kar nekaj kilometrine in izkušenj za volanom. Varno in vestno vožnjo bom poskušala približati drugim voznikom.

Katere so po vašem mnenju glavne lastnosti, ki zaznamujejo dobrega voznika?

Dober voznik je potrpežljiv, previden in spreten za volanom, zna predvideti dogodke ter ima za sabo že nekaj izkušenj in prevoženih kilometrov. Podpiram tudi dejstvo, da mora vsak mladi voznik opraviti tečaj varne vožnje. In pa najpomembnejše, brez alkohola za volanom!

Kako odgovarjate tistim, ki pravijo, da so mladi nevarni vozniki?

Prvi meseci po pridobitvi izpita so lahko za mlade voznike velik izziv, pogosto jih spremlja strah. Vendar pa ta strah prinese tudi dodatno pozornost in previdnost. Sčasoma se njihova vožnja izboljšuje, saj pridobivajo izkušnje. Menim, da imajo mladi vozniki pogosto več znanja o prometnih predpisih kot tisti, ki imajo izpit že več let. Spremembe v prometnih predpisih, vključno s povečanim številom krožnih križišč in večjim tveganjem prometnih nesreč, zahtevajo stalno prilagajanje. Pomembno je, da mladi vozniki razvijamo sposobnost predvidevanja situacij na cestah in se usposabljamo za nudenje prve pomoči, da lahko pomagamo v vsaki situaciji ter smo zgled ostalim na cesti.