Konec tedna živahno v motokrosu in mini cestno hitrostnem motociklizmu

V prihajajočem koncu tedna bo na domačih motošportnih terenih sila živahno v Vrtojbi, kjer bomo dobili državne prvake v mini cestno hitrostnem motociklizmu, in na sloviti radizelski progi, kjer bodo vozili peto dirko odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.

V Vrtojbi bomo dobili državne prvake v mini cestno hitrostnem motociklizmu za leto 2024.
V Vrtojbi bomo dobili državne prvake v mini cestno hitrostnem motociklizmu za leto 2024.

Ljubiteljice in ljubitelji mini cestno hitrostnega motociklizma bodo v nedeljo, 13. oktobra, zagotovo prišli na poligon v Vrtojbo, kjer bodo člani AKK Šempeter pripravili zadnjo dirko sezone državnega prvenstva, po kateri bodo znani državni prvaki v posameznih kategorijah mini cestno hitrostnega motociklizma v Sloveniji. Obeta se sila zanimiva in napeta preizkušnja, saj si pred zadnjo dirko sezone v vseh tekmovalnih razredih še nihče od vodilnih ni nabral tako velike prednosti, da bi lahko v neposredno bližino italijanske meje prišel brezskrbno in brez pritiska. Odločale bodo verjetno spet malenkosti, ki so velikokrat utež, s katero lahko voznik tehtnico nagne na stran uspeha ali razočaranja. V razredu minimoto 10 David Štilec (AMD Orjaki) za končni uspeh in naslov najboljšega v državi iz dveh voženj potrebuje 27 točk. Predvsem Jakob Štiftar (ŠD Oktani), ki je v Slovenji vasi dvakrat prvi prečkal ciljno črto, bo sila motiviran skušal nadoknaditi zaostanek 23 točk na drugem mestu. V razredu minimoto 14 je najbližje naslovu najboljšega v državi Tim Komel (GAS Vrtejba), ki bo imel bržčas hudega konkurenta predvsem v Davidu Ivanušiču (AMD Orjaki). Razred minimoto open je letos v znamenju Taija Komela (GAS Vrtejba), ki je v Slovenji vasi pokazal, da je ranljiv. Predvsem Luka Lenko (Hrvaška) bi mu lahko spet pošteno mešal štrene. V razredu mini GP 10 je v najboljšem položaju Urh Kovačič (AMD Orjaki) in presenečenje bi bilo, če mu ne bi uspelo osvojiti naslova najboljšega v državi. Zelo izenačeno in negotovo je tudi v razredu mini GP 12. Najbolje kaže Nejcu Petriču (GAS Vrtejba), a v skupnem seštevku za njim le 12 točk zaostaja Tian Krševan (GAS Vrtejba). V razredu skuter dominirajo člani AMTK Koper, saj so po štirih dirkah na prvih treh mestih skupne razvrstitve.kar trije iz tega kluba. Vodi Andrej Ramšak, vendar Zdravko Ramšak ga še vedno lahko ujame in prehiti, enako kot tretji Silvano Mladovan. V razredu supermoto pa lahko pričakujemo vožnji na nož. V igri za naslov državnega prvaka prvega in tretjega loči samo šest točk, tudi četrti, Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) pa s 15 točkami zaostanka še vedno lahko upa, da mu uspe čudež. Tarčo na hrbtu bo sicer imel vodilni v skupnem seštevku Nejo Habjan (GAS Vrtejba), zagrizeno pa se bosta borila tudi David di Lenardo in David Božič (oba Hrvaška), ki sta trenutno na mestih dve in tri.

Radizel znova v znamenju motokrosa

Predzadnja dirka odprtega državnega prvenstva v motokrosu bo na sloviti radizelski progi, pripravili pa jo bodo člani AMD Orehova vas. Motokros praznik bodo zanesljivo zaznamovali ostri boji za čim boljše uvrstitve, ki prinašajo pomembne točke za skupno razvrstitev po posameznih kategorijah. Najmlajši v razredu MX 50 tekmujejo za pokalne naslove. Največ konstantnosti pri nabiranju točk sta pokazala Maks Sedlašek in Lan Vrbek (oba ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), ki bosta na progi, na kateri tudi veliko trenirata, v vlogah favoritov. V razredu MX 65 sta zgolj v osmih točkah razlike na prvih dveh mestih v skupnem seštevku razvrščena Tim Repnik (MX klub LM237) in Svit Vižintin (ŠD Vitin). Oba imata tudi kar nekaj mednarodnih izkušenj, ki jih s pridom izkoriščata na domačih motokros terenih. V razredu MX 85 ima Taj Golež (MK Trbovlje) dve dirki pred koncem sezone samo štiri točke prednosti pred drugim v skupnem seštevku Alexom Novakom (AMD Brežice), ostali pa se bodo sila težko vmešali v boj za naslov najboljšega. V razredu MX 125 je trenutno v najboljšem položaju Miha Vrh (ŠD MX Moto društvo Bistrc), vendar prednost devetih točk v skupnem seštevku pred Galom Geršakom (AMD Vurberk) se lahko hitro stopi. V razredu MX2 so vozili samo dve dirki, zato bosta zadnji dve izjemno pomembni. Jaka Peklaj in Žan Oven (oba AMD Šentvid pri Stični) bosta najbrž "obračunala" med seboj. Peklaj ima šest točk prednosti in bogate mednarodne izkušnje, saj je bil pretekli konec tedna član slovenske reprezentance, ki je osvojila 7. mesto na Pokalu narodov v Matterley Basinu v Angliji. Podobno negotovo je tudi v odprtem razredu, v katerem so prav tako vozili samo dve dirki, po katerih je v najboljšem položaju Žan Žaler (TRK Tajfun-šport). Toda drugouvrščeni v skupnem seštevku Denis Jakša (MK Gradolux Racing team) bo na Štajersko prišel s svojo računico, v kateri bo skušal nadomestiti deset točk zaostanka. Napeto in razburljivo bo tudi v obeh veteranskih kategorijah. Med Veterani 40 ima Leon Ferš (AMD Vurberk) v skupnem seštevku udobnih 21 točk več od Marka Špeharja (AMD Kolpa MXS), pri Veteranih 50 pa vodi avstrijski voznik Georg Kainz, ki ima 25 točk naskoka pred Boštjanom Branisljem (MSK Notranjska). Zagotovo se na radizelski progi obeta zanimiv motokros konec tedna, ki lahko pred zadnjo dirko sezone, 20. oktobra, še pošteno premeša vrstne rede v posameznih kategorijah in marsikaj postavi na glavo.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD Orehova vasdržavno prvenstvolicencaAKK Šempetermini cestno hitrostni motociklizemVrtojba