Slovenija sedma na Pokalu narodov v motokrosu

Slovenska motokros reprezetanca je na Pokalu narodov v Matterley Basinu v postavi Tim Gajser, Jan Pancar in Jaka Peklaj osvojila 7. mesto.

Kompletna slovenska reprezentanca na Pokalu narodov v Matterley Basinu v Angliji.
Kompletna slovenska reprezentanca na Pokalu narodov v Matterley Basinu v Angliji.

Na progi v Matterley Basinu je Slovenija dosegla najboljši rezultat na reprezentančnih motokros tekmovanjih v Pokalu narodov. Pod vodstvom selektorja Saša Kraglja so Tim Gajser, Jan Pancar in Jaka Peklaj zasedli sedmo mesto.

V prvi od treh voženj so skupaj vozili tekmovalci v razredih MXGP in MX2. Slovenijo sta predstavljala Tim Gajser in Jaka Peklaj. Gajser je štartal izvrstno in je bil na prvi merilni točki drugi. Rahel dež, ki je namočil progo, je pomenil, da je podlaga spolzka in drseča, kar je Gajser že v drugem krogu učinkovito izkoristil. Švignil je mimo Jorgeja Prada na prvo mesto, ki ga nato do konca ni več izpustil iz rok, čeprav mu je velik del vožnje pošteno za vrat dihal Eli Tomac. Peklaju se štart ni posrečil najbolje in je vozil v ozadju. Ciljno črto je prečkal na 34. mestu.

Užival sem v vožnji. Proga je bila spolzka in na nekaterih mestih je močno drselo zaradi rahlega dežja. Dobro sem štartal in na začetku sem skušal biti agresiven ter se prebiti na prvo mesto. Po nekaj krogih sem začutil pritisk za seboj, nato pa sem uspel narediti nekaj razlike in kontrolirati vožnjo do konca,

je povedal Gajser kmalu po prihodu v cilj.

Tim Gajser (25) je imenitno štartal v prvo vožnjo.

Naslednji so se na progo podali vozniki razredov MX Open in MX2. Za Slovenijo sta vozila Pancar in spet Peklaj. Pancar je v dežju, ki se je nekoliko okrepil, malce zamudil na štartu in je prvo merilno točko prevozil na 16. mestu. V zahtevnih razmerah je nadaljeval previdno, a se na zahtevni in dolgi stezi ni znašel, kot je želel in pričakoval. V finišu je znova dvignil ritem ter v cilj pripeljal na 15. mestu. Peklaj se je tudi tokrat trudil po najboljših močeh iz sebe in motorja iztisniti čim več. Proti izkušenejšim voznikom veliko možnosti za visoko uvrstitev ni imel. Znova je vozil v ozadju in je v cilj pripeljal na 36. mestu.

Jaka Peklaj (26) se je trudil po najboljših močeh v ostri mednarodni konkurenci.

Napeta tretja vožnja

V zadnji vožnji dneva so tekmovali vozniki razredov MXGP in MX Open, v katerem sta slovenske barve branila Gajser in Pancar. Gajser je začel dobro in je na prvo merilno toćčko pripeljal na 4. mestu. a se je kmalu prebil še mesto višje. Nadaljeval je agresivno in v četrtem krogu prehitel Prada ter začel z lovom na Tomaca. Američana je prehitel v osmem krogu. Povsem v izteku vožnje pa je Jett Lawrence prehitel Gajserja, ki je mu je nato v zadnjem ovinku pred ciljem vrnil milo za drago ter prvi skočil v cilj in zmagal. Pancarju se štart ni posrečil. Prvo merilno točko je prevozil na 27. mestu in čakalo ga je težko delo. Vozil je zbrano in osredotočeno. Na spolzki podlagi je preudarno prehiteval tekmece ter v cilj pripeljal na 16. mestu.

Jan Pancar (27) med eno od voženj.

V skupnem seštevku od šestih voženj šteje pet najboljših za posamezno državo. To je za Slovenijo pomenilo, da se je brisal rezultat Peklajeve druge vožnje, v kateri je osvojil 36. mesto, in Slovenija je skupno v Pokalu narodov zasedla končno 7. mesto. Pancar, Gajser in Peklaj so tako dosegli najboljšo slovensko uvrstitev na tem tekmovanju. Zmaga je odšla v Avstralijo, drugi so Američani in tretji Nizozemci, Gajser pa je prejel posebno priznanje za najboljšega posameznika tekmovanja.

Nad uspehom slovenske reprezentance je bil navdušen tudi Leopold Pungerčar, predsednik Avto-moto zveze Slovenije, nacionalne športne zveze za motošport in karting:

Iskrene čestitke Timu Gajserju, Janu Pancarju in Jaki Peklaju ter seveda selektorju Sašu Kraglju za res izvrsten dosežek – najboljši rezultat slovenske reprezentance na olimpijadi motokrosa! Tim in Jan sta že vso sezono letošnjega svetovnega prvenstva dokazovala, da je Slovenija velesila motokrosa, in to sta potrdila tudi na najprestižnejšem tekmovanju motokrosistov na svetu. Predvsem Tim je bil ta konec tedna razred zase, svoje pa je k uspehu dodal mladi Jaka, pred katerim je, v to smo prepričani, še svetla prihodnost. Zahvala ekipi, da bo ime naše ljube Slovenije v svetu motokrosa še dolgo odmevalo. 

 

Tim Gajser je bil najboljši posameznik v Matterley Basinu, saj je dobil obe vožnji, v katerih je nastopil.

REZULTATI

1. vožnja (MXGP in MX2):  1. Tim Gajser (SLO), 2. Eli Tomac (ZDA), 3. Romain Febvre (FRA), ... 34. Jaka Peklaj (SLO), ...

2. vožnja (MX2 in MX Open): 1. Jett Lawrence (AVS), 2. Ruben Fernandez (ŠPA), 3. Simon Längenfelder (NEM), ... 15. Jan Pancar (SLO), ... 36. Jaka Peklaj (SLO), ...

3. vožnja (MX Open in MXGP): 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jett Lawrence (AVS), 3. Eli Tomac (ZDA), ... 16. Jan Pancar (SLO), ...

Razvrstitev reprezentanc (Matterley Basin): 1. Avstralija (J. Lawrence, H. Lawrence, Webster) 26, 2. ZDA (Tomac, Webb, Plessinger) 29, 3. Nizozemska (Herlings, de Wolf, Coldenhoff) 36, 4. Španija (Prado, Fernandez, Oliver) 45, 5. Francija (Renaux, Vialle, Febvre) 50, 6. Nemčija (Roczen, Längenfelder, Nagl) 62, 7. Slovenija (Gajser, Pancar, Peklaj) 67, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarSašo KrageljJaka PeklajMX2MX openlicencareprezentancaPokal narodovselektor