Slovenija sedma v kvalifikacijah Pokala narodov v Matterley Basinu

Slovenska motokros reprezentanca se je na Pokalu narodov v motokrosu v Angliji zanesljivo uvrstila v finale.

Reprezentanca Slovenije v Matterley Basinu. Levo v rdečem Tim Gajser.
Reprezentanca Slovenije v Matterley Basinu. Levo v rdečem Tim Gajser.

Matterley Basin v Angliji je prizorišče letošnjega Pokala narodov v motokrosu. Slovenijo pod vodstvom selektorja Saša Kraglja zastopajo Tim Gajser, Jan Pancar in Jaka Peklaj. V sobotnih kvalifikacijah se je za uvrstitev na dvajset mest v nedeljskem finalu potegovalo 36 reprezentančnih selekcij. Prvi od slovenske trojice z licencami AMZS je šel na progo Gajser. Aktualni svetovni podprvak elitnega razreda MXGP je vozil kvalifikacije v razredu MXGP. Osvojil je drugo mesto, boljši je bil le letošnji svetovni prvak v najmočnejšem razredu v svetovnem prvenstvu Jorge Prado. 

Tim Gajser (25) med vožnjo v kvalifikacijah razreda MXGP.

Sledila je kvalifikacijska vožnja za tekmovalce razreda MX2, v kateri je Peklaj vozil po svojih najboljših močeh in v cilj pripeljal na 28. mestu. Prvi je ciljno črto prečkal Tom Vialle.

Tim Gajser (levo s kapo) je z izkušnjami in nasveti pomagal Jaki Peklaju (26).

Zadnji so se v kvalifikacije na stezo podali vozniki razreda MX Open. Pancar je dolgo časa vozil na robu deseterice, nato pa v finišu vožnje dvignil tempo in v cilj pripeljal na 8. mestu. Prvo mesto je zasedel Jett Lawrence. 

Jan Pancar (v zelenem) je v finišu kvalifikacij razreda MX Open prišel do 8. mesta.

Skupno so Slovenci v kvalifikacijah zasedli sedmo mesto, kar je lep obet za nedeljski finale, v katerem bo slovenska trojica skušala popraviti 9. mesto, ki ga je slovenska reprezentanca osvojila lani in izenačila najboljši rezultat Slovenije na tem najbolj prestižnem motokros reprezentančnem tekmovanju na svetu.

Na Pokalu narodov so na sporedu tri vožnje, v katerih sta združena dva razreda voznikov, vsak voznik pa odpelje dve. Za končni rezultat reprezentance se upošteva točkovni izkupiček petih najboljših uvrstitev. Zmaga reprezentanca z najmanjšim številom točk.

Slovensko moštvo na novinarski konferenci na sedežu AMZS pred odhodom v Anglijo. Z leve: Gajser, Pancar, Peklaj in selektor Kragelj.

Vožnje za Pokal narodov na progi v Matterley Basinu bodo v nedeljo, 6. oktobra 2024: prva bo ob 14h, druga ob 15.30, tretja pa ob 17h.

REZULTATI

Kvalifikacije MX2:  1. Tom Vialle (FRA), 2. Lucas Coenen (BEL), 3. Simon Längenfelder (NEM), ... 28. Jaka Peklaj (SLO), ...

Kvalifikacije MX Open: 1. Jett Lawrence (AVS), 2. Ruben Fernandez (ŠPA), 3. Maxime Renaux (FRA), ... 8. Jan Pancar (SLO), ...

Kvalifikacije MXGP Open: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Romain Febvre (FRA), ...

Razvrstitev reprezentanc (Matterley Basin): 1. Španija (Prado, Fernandez, Oliver), 2. Francija (Renaux, Vialle, Febvre), 3. Avstralija (J. Lawrence, H. Lawrence, Webster), ... 7. Slovenija (Gajser, Pancar, Peklaj), ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarSašo KrageljJaka PeklajMX2MX openlicencareprezentancaPokal narodovselektor