Matic Ivačič petič zapored državni prvak v speedwayu

Oval v Petišovcih je gostil zadnjo dirko državnega prvenstva v speedwayu, po kateri smo dobili članskega in mladinskega državnega prvaka. To sta postala Matic Ivačič in Anže Grmek.

Prvak Ivačič (v sredini), drugi Grmek (levo), tretji Omerzel (desno).
Prvak Ivačič (v sredini), drugi Grmek (levo), tretji Omerzel (desno).

Člani ŠD Speedway Teama Lendava so na ovalu steze v Petišovcih pripravili drugo dirko državnega prvenstva v speedwayu. Tekmovalno vrsto so popestrili gostje iz tujine, ki so prišli iz Avstrije, Slovaške, Poljske in Latvije. Med dvanajsterico voznikov je bilo pet voznikov z licenco AMZS: Matic Ivačič (ŠD ST Lendava), Anže Grmek (AMTK Ljubljana), Luka Omerzel, Julian Kuny in Denis Štojs (vsi AMD Krško). Slednji nato ni vozil.

Matic Ivačič (ŠD ST Lendava) pred eno od voženj na ovalu v Petišovcih.

Glavna pretendenta za naslov državnega prvaka, Ivačiča in Grmeka, so po prvi dirki ločile 4 točke. Član domačega društva Ivačič si je že v rednem delu dirke, v katerem je s štirimi zmagami v štirih vožnjah zbral 12 točk, zagotovil nov, že peti zaporedni naslov državnega prvaka v speedwayu v članski konkurenci v Sloveniji. Grmek je v rednem delu dirke izgubil le eno točko, in to prav v vožnji z Ivačičem. 

Anže Grmek (AMTK Ljubljana) je v rednem delu izgubil točko le proti Ivačiču.

V finalu je nato Ivačič izbral belo štartno pozicijo, Grmek pa se je postavil na notranjo modro pozicijo, ki mu je prinesla prednost in vodstvo v prvem ovinku po odličnem štartu. Med Ivačiča in Grmeka se je uspel vriniti poljski voznik Jan Heleniak, ki ga nato do konca vožnje Ivačič ni uspel prehiteti. Čeprav je v cilj pripeljal šele tretji, pa je bilo v boju za naslov članskega državnega prvaka vse odločeno že pred finalno vožnjo.

Prvi trije na dirki: Grmek (v sredini), Heleniak (levo) in Ivačič (desno).

Grmek je dobil finale in dirko ter si ob drugem mestu med člani zagotovil tudi naslov mladinskega državnega prvaka v speedwayu za leto 2024. Tretje mesto v članski konkurenci v državnem prvenstvu je zasedel Omerzel, ki je sicer na današnji dirki zasedel 8. mesto. Nemec Kuny, ki vozi z licenco AMZS, pa je pristal na 10. mestu.

Ključne besede


AMZSMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwayAnže GrmeklicencaŠD ST LendavaPetišovciLuka Omerzel