V nedeljo bo padla odločitev o naslovu svetovnega prvaka v motokrosu razreda MXGP

V soboto in nedeljo bodo oči motošportne javnosti uprte na zadnjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu, na domačih terenih pa bodo na sporedu tri dirke državnega prvenstva, po katerih bomo dobili državne prvake v trialu in speedwayu, predzadnjič letos pa se bodo merili mini cestno hitrostni motociklisti.

Tim Gajser (243) še vedno lahko ulovi naslov svetovnega prvaka v motokrosu v razredu MXGP.
Tim Gajser (243) še vedno lahko ulovi naslov svetovnega prvaka v motokrosu v razredu MXGP.

Svetovno prvenstvo v motokrosu je letos poskrbelo za zelo zanimivo sezono, ki se bo končala na progi Castilla La Mancha v Cozarju v Španiji. To bo dvajseta preizkušnja motokrosistov v svetovnem prvenstvu v letu 2024, ki bo neposredno odločila, komu bo pripadel naslov svetovnega prvaka v elitni kategoriji MXGP. Tim Gajser je na prejšnji dirki na Kitajskem izgubil rdečo številko vodilnega, ki je zdaj v rokah Jorgeja Prada. Španec ima sedem točk prednost, kar pomeni, da mu teoretično tri druga mesta ob hipotetičnih zmagah Gajserja v treh vožnjah, ki prinašajo točke svetovnega prvenstva (kvalifikacije in še dve vožnji), zadostujejo za osvojitev oziroma obrambo naslova svetovnega prvaka razreda MXGP. Gajser se zaveda, da ga čaka zahtevna dirka, na kateri bo moral resnično vse vožnje odpeljati brez napak, hkrati pa bo potreboval tudi spodrsljaj tekmeca, ki je v prednosti tudi zaradi dejstva, da bo vozil na progi, ki mu je bolj pri srcu in bolj poznana kot Gajserju.

Situacija seveda ni idealna, ampak boril sem bom do zadnjega in v vse vožnje vložil zadnje atome moči. Vem, kaj moram storiti in naredil bom vse, da to uresničim. Vem, da ne bo lahko, a takšne dirke so razlog, da se ukvarjam s tem športom. Če mi uspe zmagati v treh vožnjah, vem, da imam zelo dobre možnosti za osvojitev naslova, tako da je to moj edini cilj. Ekipa je letos res trdo delala v najbolj naporni sezoni do sedaj in zdaj imamo le še eno dirko, ki jo resnično želim zaradi ekipe in tudi zase končati na visoki ravni,

je povedal Gajser pred zadnjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2024. Tudi Jan Pancar bo v Španiji na progi, ki se nahaja malce manj kot 250 kilometrov južno od Madrida, imel visoko zastavljen cilj. S petim mestom v drugi vožnji na VN Kitajske in skupno petim mestom na dirki je dosegel najboljši rezultat v karieri. V skupnem seštevku razreda MXGP se lahko s 14. povzpne na 13. mesto, a bo znova moral iz sebe in motorja iztisniti maksimum.

Vozili bomo na novi progi. Nisem bil še tam, a predvidevam, da bo super. V bistvu nimam težav, če pridem na novo progo. Se znam hitro prilagoditi. Med sezono sem imel nekaj zdravstvenih težav in poškodb, ampak zdaj sem brez njih, kar se vidi po rezultatih. Tekme se veselim in upam, da jo opravim čim boljše,

pa je dobre volje pred potjo v Španijo povedal Pancar, ki ga od končnega 13. mesta razreda MXGP v skupnem seštevku, na katerem je trenutno Pauls Jonass, loči 9 točk.

Tim Gajser in Jan Pancar.

V Španiji bo vozil tudi Jaka Peklaj, in sicer v konkurenci razreda MX2. Mladi up slovenskega motokrosa bo pilil formo, saj ga z Gajserjem in Pancarjem od 4. do 6. oktobra čaka nastop za slovensko motokros reprezentanco na tradicionalnem in prestižnem Pokalu narodov v motokrosu v Matterley Basinu v Angliji. Peklaj je pred dnevi vozil za mladinsko reprezentanco Slovenije na evropskem pokalu narodov v Romuniji, kjer je z 250 kubičnim motorjem v dveh vožnjah dvakrat zasedel zelo dobro 4. mesto, zato lahko sila samozavestno pričakuje tudi vožnje med vrstniki na mehki španski podlagi.

Jaka Peklaj (drugi z desne) bo del reprezentance Slovenije na prihajajočem Pokalu narodov v motokrosu v Angliji.

Prva vožnja dirke za VN Castille La Manche v Španiji v razredu MXGP bo ob 14. uri 15 minut, druga pa se bo začela ob 17. uri in 10 minut. Vožnje razreda MX2 bodo uro prej.

Trial v Mačkovcih

Voznice in voznike v odprtem državnem prvenstvu v trialu čaka v soboto, 28. septembra, zadnja preizkušnja v letu 2024, po kateri bodo znani državni prvaki po posameznih kategorijah. Tokrat se bodo premierno pomerili na povsem novem terenu v Mačkovcih, kjer bodo tekmo pripravili prizadevni člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota. Pred  slabima dvema tednoma so tekmovalcem na dirki v Lukovici preglavice povzročale vremenske razmere. Tokrat je vremenska napoved za zadnjo preizkušnjo sezone bolj prijazna, kar verjetno pomeni tudi številčnejšo udeležbo voznic in voznikov na tekmi. V najboljših položajih za osvojitev naslova državnega prvaka so Marino Velušček (GAS Vrtejba) v razredu Trial, Lovro Setnikar (AMD Lukovica) v razredu Mladinci, Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) v razredu Ženske in Tinkara Mes (AMD Lukovica) v razredu Otroci.

Marino Velušček (GAS Vrtejba) premaguje oviro (betonski valj) na eni od sekcij na septembrski tekmi v Lukovici.

Predvsem v razredu Trial so razlike v skupnem seštevku državnega prvenstva minimalne, zato lahko zadnja tekma končni vrstni red povsem obrne na glavo. Štart na sedmih različnih sekcijah, ki jih bo potrebno v časovnem oknu štirih ur prevoziti štirikrat, bo ob 10. uri, voznice in vozniki pa jih bodo morali na opoligonu Mačkovci opraviti do 14. ure.

Speedway v Petišovcih

Ovalna steza v Petišovcih pri Lendavi bo v nedeljo, 29, septembra, prizorišče druge in hkrati zadnje dirke državnega prvenstva Slovenije v speedwayu. Po prvi, ki je bila v drugi polovici junija prav tako na speedway ovalu v Prekmurju, je med člani v najboljšem položaju Matic Ivačič (ŠD ST Lendava), pri mladincih pa Anže Grmek (AMTK Ljubljana).

Matic Ivačič (ŠD ST Lendava, prvi z leve) je junija prepričljivo zmagal na dirki v Petišovcih.

Člani ŠD Speedway Team Lendava, ki pripravljajo dirko, se nadejajo na dirki tudi močne mednarodne udeležbe voznikov, ki bodo zagotovo popestrili dogajanje na progi ter zaostrili borbo za najvišja mesta. Preizkus proge oziroma polurni trening bo potekal od 12. ure do 12.30, prva vožnja, ki bo štela za uvrstitev, pa se bo začela ob 15.15. Po koncu zadnje vožnje bo po kratkem premoru tudi slovesna razglasitev najboljših na dirki ter podelitev naslovov državnih prvakov v speedwayu za leto 2024.

Cestno hitrostni motociklizem v Slovenji vasi

AMZS Center kartinga in motošporta v Slovenji vasi bo v nedeljo, 29. septembra, gostil predzadnjo dirko sezone državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Organizacijo preizkušnje bodo imeli v rokah člani AMD Orjaki. Tekmovali bodo v sedmih različnih kategorijah, in sicer Minimoto 10, Minimoto 14, Minimoto Open, Mini GP 10, Mini GP 12, Skuter in Supermoto.

Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) v razredu Supermoto deli prvo mesto v skupnem seštevku za državno prvenstvo.

V vseh razredih si na prvih mestih skupnega seštevka še nihče ni zagotovil tako velike prednosti, da bi se lahko brezskrbno in povsem sproščeno podal na dirko v Slovenjo vas. Zato gre pričakovati cel kup napetih in razburljivih voženj, v katerih bodo na 1006 metrov dolgi progi verjetno odločale malenkosti. Vremenska napoved je naklonjena tovrstnim preizkušnjam, kar bo verjetno botrovalo tudi dobri udeležbi voznic in voznikov. Prosti treningi bodo mogoči že v soboto in se bodo nadaljevali v nedeljo dopoldan. Prve kvalifikacije so predvidene ob 11.30, prve vožnje za točke pa ob 13.30. Slovesna podelitev priznanj najboljšim na dirki je načrtovana malce po koncu zadnje vožnje, predvidoma, če ne bo kakšnih zapletov, okrog 17. ure.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrostrialJan Pancardržavno prvenstvospeedwaysvetovno prvenstvolicencamini cestno hitrostni motociklizem