Zahtevne razmere na trialu v Lukovici

Poligon Avto Kveder v Lukovici je bil prizorišče četrte dirke državnega prvenstva Slovenije v trialu. Preizkušnjo so pripravili člani AMTK Koper.

Lovro Setnikar je s pridom unovčil izkušnje z dirk evropskega prvenstva.
Lovro Setnikar je s pridom unovčil izkušnje z dirk evropskega prvenstva.

Četrta preizkušnja za odprto državno prvenstvo Slovenije v trialu je znova potekala na prizorišču, ki ga voznice in vozniki v tej atraktivni motošportni panogi zelo dobro poznajo. Člani AMTK Koper so tekmovanje "Pokal Karbidovka 2024" izpeljali na poligonu Avto Kveder v Lukovici. Eden od članov vodstva dirke, Marino Štok, je po dirki izrazil zahvalo članom AMD Lukovica, ki so omogočili in pomagali izvesti dirko, ki se je nemoteno odvijala, hkrati pa izrazil obžalovanje, da dirke ni bilo moč izpeljati na prvotno mišljeni lokaciji v Idriji. K temu je pač pripeljala neprijetna vremenska napoved, ki je prispevala tudi k nekoliko slabši udeležbi voznic in voznikov.

Težke razmere za tekmovanje

Tokrat je bilo postavljenih pet sekcij, vse z umetnimi ovirami in z nekaj naravnega terena. Vsako sekcijo so morali tekmovalci prevoziti petkrat v časovnem oknu štirih ur. Sekcij v gozdu na današnji preizkušnji ni bilo, saj je bil teren preveč razmočen. Prvo uro in pol po začetku je tekmovalce spremljal še dež, ki ga je na koncu zamenjalo sonce. Razmere za dirkanje so bile težke: spolzek teren in spolzke ovire, blato in luže so pomenili, da morajo biti vsi na sekcijah še posebej previdni pri zaviranju in voziti z minimalno agresivnostjo.Zato je bilo med tekmo kar nekaj padcev, a k sreči niso prinesli poškodb.

Na začetku je voznike pral dež, ki je še dodatno poskrbel za zahtevne razmere na postavljenih sekcijah.

Setnikar premočan za Ožbolta

V rdeči kategoriji (T1) sta se tokrat za prvo mesto pomerila Lovro Setnikar (AMD Lukovica) in Luka Ožbolt (MCK Jaska). Setnikar je bil zelo dobro pripravljen, saj se je v poletnih mesecih udeležil tekem evropskega prvenstva, Luka pa poletnega premora ni namenil treningu, kar se mu je poznalo pri številu napak in kazenskih točk.

Imel sem zelo dober dan in z motorjem sem se na sekcijah zelo dobro ujel. Od dirk evropskega prvenstva nisem veliko pričakoval, saj sem jih po večini vzel za nabiranje izkušenj in dober trening, 

je bil po dirki zgovoren Setnikar, ki je slavil tudi v kategoriji med mladinci pred Sebastjanom Sikovškom (AMD Lukovica). 

Odločila je ena točka

V kategoriji T2 (modra) je bil za »las« najboljši Marino Velušček (GAS Vrtejba), drugo mesto je osvojil Borut Vipotnik (AMD Lukovica), tretje pa Kyle Milne (AMD Lukovica). Boj med Veluščkom in Vipotnikom je odločila zgolj točka razlike.

Zmage nisem pričakoval. Na začetku sem dobro vozil, a na koncu sem storil nekaj napak, tako da sem misel na zmago že opustil. Med poletjem sem malce več treniral, dirke pa sem se lotil mirno in samozavestno,

je bil po koncu srečen zmagovalec Velušček, za razliko od Vipotnika:

Malce sem razočaran, saj sem imel v načrtu začetne sekcije odpeljati brez napak, a temu ni bilo tako. Generalno sem zadovoljen, se pa zavedam, da moram izpiliti še nekatere stvari, ki me motijo pri vožnji. Moker teren me ni motil, saj je to trial. Teren v Lukovici je prodnat, vpija vodo, kar pomeni, da ni toliko blata,

je povedal drugouvrščeni in pohvalil organizatorje za pripravo sekcij, za katere ima največ zaslug Klemen Setnikar. Tretji Milne ni bil optimalno pripravljen, saj ga je pred dirko zdelala bolezen, a danes se je potrudil po najboljših močeh ter si privozil tretje mesto na odru za zmagovalce.

Marino Velušček med vožnjo čez oviro na eni od sekcij.

Okrnjena konkurenca

Na tokratni preizkušnji je v rumeni (T3) kategoriji manjkal eden boljših voznikov, Mirko Mežek (AMD Radovljica). Za prvo mesto smo tako videli borbo med Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) in Sebastjanom Sikovškom (AMD Lukovica). Ines gozdnih sekcij ni pogrešala.

Sekcije so bile primerne vremenskim razmeram in okoliščinam. Mežka sem pogrešala kot sotekmovalca, saj je dobro imeti nekoga, ki je boljši in se od njega lahko marsikaj naučiš. Konkurenca v trialu je zelo zdrava,

je povedala voznica, ki je zasedla prvo mesto tudi med ženskami. Tudi Sikovšek je bil zadovoljen z opravljenim in drugim mestom:

Spolzki kamni so mi delali preglavice, sicer pa sem se dobro odrezal. Najbolj pomembno je, da sem na dirki užival. Največ treninga opravim v gozdu, se pa že veselim zadnje preizkušnje v Mačkovcih,

je povedal Sikovšek.

Ines Pezić Pregrad med vožnjo.

Presenečenje

V najlažji kategoriji (T4) je za presenečenje poskrbela mlada Tinkara Mes (AMD Lukovica), ki je zmagala tudi pri otrocih. Po tekmi ni skrivala zadovoljstva.

Mogoče bi lahko naredila vsaj tri napake manj, ker so bile resnično nespametne. Sekcije so bile enostavne in sem jih z lahkoto prevozila. Pred tekmo sem trenirala pri bratih Setnikar in v Lukovici,

je vesela pripovedovala mlada voznica, pred katero je še lepa trial prihodnost, če bo trenirala in napredovala iz tekme v tekmo. 

Tinkara Mes je tokrat prijetno presenetila.

Drugo mesto v beli kategoriji je osvojila Nina Pirc (AMD Lukovica). Tretje mesto v kategoriji T4 je sicer osvojil Lovro Kveder (AMD Lukovica).

Občutki so prijetni. Pričakovala sem slabo vreme, razmočen teren in težke pogoje za vožnjo, a je bilo na koncu zelo dobro, poleg vsega so bile sekcije enostavne. Mokre ovire mi niso povzročale težav, saj veliko treniram na različnih podlagah tako, da se lahko vsemu prilagodim,

je misli strnila Pirčeva, ki je zasedla tudi drugo mesto med ženskami, na tretjega pa se je uvrstila Ana Unterlehner (AMD Lukovica). 

Nina Pirc je zahtevne razmere na sekcijah pričakovala.

Med otroci je drugo mesto zasedel Nejc Setnikar (AMD Lukovica), ki je po tekmi povedal, da se je dobro odrezal, ampak, da bi lahko delal manj napak. V njegovih očeh so bile sekcije srednje in zelo težke, lahkih ni bilo. Nejc trenira s svojim bratom, Lovrom, doma v bližnjem kamnolomu, včasih pa se jima pridruži tudi današnja zmagovalka med otroci Tinkara Mes.

Mladi up triala Nejc Setnikar v akciji.

Peta in hkrati zadnja preizkušnja odprtega državnega prvenstva Slovenije v trialu bo v soboto, 28. septembra, pripravili pa jo bodo člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota v Mačkovcih.

Ključne besede


AMZStrialdržavno prvenstvolicencaAMTK Koper