Slovenija v Krškem druga

Na ovalu stadiona Matije Gubca v Krškem je v nedeljo, 8. septembra, potekala druga dirka evropskega prvenstva parov v speedwayu za voznike na 250 kubičnih motorjih.

Poljska na prvem mestu, Slovenija druga (z leve: Bračko, Cerjak, vodja Arnšek in Zorko) ter Velika Britanija tretja.
Poljska na prvem mestu, Slovenija druga (z leve: Bračko, Cerjak, vodja Arnšek in Zorko) ter Velika Britanija tretja.

Člani AMD Krško so pripravili dirko evropskega prvenstva parov v speedwayu za mlade upe od 12 do 16 let, ki tekmujejo na 250 kubičnih motorjih. Barve Slovenije so pod vodstvom Gregorja Arnška branili Sven Cerjak, Gregor Zorko in Tilen Bračko. V močni konkurenci evropskih parov reprezentanc Nemčije, Danske, Estonije, Poljske, Velike Britanije, Švedske in Češke se je Slovenija pred domačimi navijači borila za navišja mesta. Na koncu je zasedla drugo mesto in zaostala samo za favorizirano reprezentanco Poljske. Najtežji nasprotnik je bil na sporedu že v drugi vožnji dneva, ko sta se mlada dirkača domačega kluba iz Krškega pomerila proti Karolu Szmydu in Maksymillianu Pawelczaku.  Cerjak je vožnjo končal na drugem mestu za Szmydom, Zorko pa je po napetem boju s Pawelczakom ostal brez točk in Poljaka sta slavila s skupnim rezultatom 4:2. V drugem nastopu je Slovenija vozila proti Nemčiji. Cerjak je suvereno prišel do zmage, Zorko pa je s tretjim mestom dodal točko za prvo zmago Slovencev s 4:2. 

Na ovalu v Krškem so mladi speedway upi pritegnili ogromno pozornosti.

Tretji nastop je prinesel prvo popolno zmago slovenskega para s 5:1. Bračko je zamenjal Zorka in Slovenca sta se uspešno zoperstavila češkemu paru, pri čemer je Cerjak znova osvojil prvo mesto, Bračko pa drugo pred Čehoma Karlom Prušo in Petrom Marekom. Četrti slovenski nastop je bil proti britanskemu paru Cooper Rushen - William Cairns. Končal se je z remijem 3:3. Cerjak je ponovno zmagal, Bračko pa po slabšem štartu žal ni uspel osvojiti točke.

Padec brez posledic

Peti nastop proti Švedski je postregel z obilo drame. Zaradi premikanja enega od voznikov, so štart ponovili. Nato sta Zorko in Casper Appelgren v boju za drugo mesto končala v zaščitni ograji. K sreči ni prišlo do poškodb, Šved pa je bil izključen. V ponovljenem nastopu s tremi vozniki sta Cerjak in Zorko zasedla prvi in drugo mesto za zmago 5:1. V zadnjem sklopu nastopov je bilo v boju za stopničke zelo napeto. Poljska ekipa ni ničesar prepustila naključju in je z zmago 5:1 proti Nemčiji s skupno 30 točkami osvojila prvo mesto na dirki. V zadnjem nastopu sta se na stezo še enkrat podala Cerjak in Zorko ter z odlično vožnjo proti Danski osvojila prvo in drugo mesto, kar jima je prineslo zmago s 5:1 in skupno 29 točk. To je zadostovalo za končno drugo mesto na zmagovalnem odru pred domačimi gledalci. V boju za tretje mesto sta Britanca (Cooper Rushen in William Cairns) izkoristila priložnost po porazu Dancev in z zmago 5:1 proti Češki osvojila končno tretje mesto. Slovenija je po dirki v Krškem v konkurenci parov na tretjem mestu v skupnem seštevku evropskega prvenstva.

Številni gledalci so bili priča imenitnim vožnjam na stadionu Matije Gubca.

Pred zadnjo dirko sezone, ki bo v torek, 10. septembra, v Pragi, zanesljivo vodi ekipa Poljske, ki bo glavni favorit tudi na stadionu Marketa. Slovenci bodo v Pragi iskali in izzivali priložnost, da še izboljšajo uvrstitev ter uspešno končajo sezono v tem tekmovanju.

Ključne besede


AMZSAMD Krškospeedwayevropsko prvenstvolicencaGregor ArnšekSven CerjakTilen BračkoGregor Zorkospeedway 250pari