Xen de Ruwe evropski podprvak serije Rotax DD2

Lonato v Italiji je gostil dirko evropskega prvenstva serije Rotax v kartingu, na progi South Garda pa se je imenitno odrezal voznik z licenco AMZS Xen de Ruwe.

Xen de Ruwe po zmagi v finalu.
Xen de Ruwe po zmagi v finalu.

Xen de Ruwe v Sloveniji že vrsto let dominira v državnem prvenstvu razreda Rotax DD2, tokrat pa je odlično formo potrdil še v ostri mednarodni konkurenci. Na dirki v Lonatu v Italiji, ki je štela za evropsko prvenstvo serije Rotax, je izvrstno vozil že na prostih treningih, na katerih je kazal, da bi se lahko na tekmovanju uvrstil zelo visoko. 31-letni belgijsko-slovenski voznik je imel nato v kvalifikacijah nekaj smole, saj je zasedel 6. mesto, a ga je hrabril zaostanek za vodilnim Nizozemcem Enzom Bolom, ki je znašal le 262 tisočink sekunde. Z ekipo, ki jo je vodil Roman Jernejc (AKK Sportstil), je ostal osredotočen na cilj, ki se mu je ponujal, na končno 2. mesto v skupnem seštevku tega tekmovanja. Po seštevku vseh voženj si je v predfinalu privozil tretji štartni položaj. V predfinalni vožnji je nato prekinil dominacijo nizozemskega tekmeca Bola, izvrstno pa se je nato odrezal tudi v finalni vožnji, ki jo je dobil.

Xen de Ruwe po finalni zmagi.

To mu je prineslo končno 2. mesto v skupnem seštevku in naslov evropskega podprvaka razreda Rotax DD2 s 563 točkami. Prvak je postal Bol, ki je zbral 588 točk, tretje mesto pa je zasedel madžarski voznik Bende Szabo, ki je vknjižil skupno 556 točk. 

Xen de Ruwe (levo) in Enzo Bol z vstopnicama za veliki finale serije Rotax, ki bo oktobra v Sarnu. Na tretjem mestu Bende Szabo.

De Ruwe se zdaj z ekipo, ki jo usmerja in pripravlja Roman Jernejc, odpravlja na priprave v Sarno v Italiji. V bližini Neaplja bo oktobra veliki finale Rotax Max Challenge tekmovanja, na katerem bo de Ruwe poskusil z novim triumfom potegniti črto pod izvrstno sezono ter potrditi, da je zasluženo v svetovnem karting vrhu.

Tekmovalo še nekaj Slovencev

Sicer pa so se dirke v Lonatu z licencami AMZS udeležili še nekateri slovenski vozniki. Jure Levar (SRL Racing Team) je vozil v razredu Junior MAX in prav tako pokazal, da je v imenitni formi. Voznik, ki je letos zastopal Slovenijo na dirkah FIA Academy Trophy, je tekmovanje z nekaj smole končal na 5. mestu. Njegova sestra Anja Levar (SRL Racing Team) se je preizkusila v razredu Senior MAX ter doživela nesrečo. Tekmovanje je tako končala na 71. mestu. V razredu Junior MAX je vozil Maj Rakuša (Kraft Motorsport) in pristal na 29. mestu, Maj Tušek Haladea ( AKK Sportstil) pa je tekmoval v razredu Mini MAX in je zasedel končno 40. mesto. Sicer pa slovenske voznice in voznike v nedeljo, 15. septembra, čaka zadnja dirka za točke državnega prvenstva Slovenije. Preizkušnjo bodo v AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi pripravili člani AMD Ptuj.

Ključne besede


AMZSkartingevropsko prvenstvolicencaRoman JernejcXen de RuweRotaxJure LevarAnja LevarMaj RakušaMaj Tušek Haladea