Gajser v Turčijo odločno po nove točke za naslov svetovnega prvaka

Konec tedna bo zelo pomemben za Tima Gajserja, ki se bori za nov naslov svetovnega prvaka v motokrosu v razredu MXGP. Zelo pomembna preizkušnja pa čaka tudi mlade slovenske speedway upe, ki bodo v Krškem vozili dirko evropskega prvenstva parov.

Tim Gajser (243) se veseli preizkušnje v Turčiji, kjer je lani in predlani slavil zmagi na dirkah v Afyonkarahisarju.
Tim Gajser (243) se veseli preizkušnje v Turčiji, kjer je lani in predlani slavil zmagi na dirkah v Afyonkarahisarju.

Do konca svetovnega prvenstva v motokrosu so le še tri dirke. V razredu MXGP je v skupnem seštevku v najboljšem položaju slovenski motokros as Tim Gajser, ki v Afyonkarahisar odhaja s prednostjo 18 točk pred drugouvrščenim Jorgejem Pradom, tretji Jeffrey Herlings pa za slovenskim voznikom zaostaja že za 42 točk. Prednost se zdi dokaj udobna, a že ena sama huda napaka lahko vse obrne na glavo. Znova bodo za Gajserja sila pomembne kvalifikacije, v katerih se prav tako delijo točke. Letos je samo v kvalifikacijskih vožnjah zbral 155 točk od skupno 860 in je pokazal v primerjavi s Pradom, ki je vknjižil 133 kvalifikacijskih točk, zvrhano mero konstantnosti. Na 1725 metrov dolgi progi v Afyon Motor Sports Centru se je Gajser v pretklosti že veselil zmag v letih 2022 in 2023, kar pomeni, da na tej stezi zna iz sebe in motocikla iztisniti vse potrebno za uspeh.

Dirka v Švici je bila zame zelo pomembna, saj na tej progi nisem še nikoli vozil. Osvojil sem največ točk do sedaj in moj cilj je, da podobno storim v Afyonu, kjer na stezi res uživam. Lani sem tam zmagal po vrnitvi na dirke po poškodbi noge, zato se Turčije veselim , saj je tam proga, ki mi je res všeč in zelo ustreza mojemi slogu vožnje ter upam, da bom na dirki uspešen, kot sem že bil v preteklosti. Če bom vozil, kot znam, potem sem prepričan, da bo tudi končni rezultat dober,

je povedal Gajser, ki se zaveda, da bo potrebno vse vožnje odpeljati maksimalno zbrano, a vseeno agresivno in napadalno, saj bodo številni tekmeci pred zadnjima dvema dirkama sezone svetovnega prvenstva brez dvoma želeli pokazati, da si v svojih moštvih zaslužijo novih pogodb in priložnosti tudi v letu 2025. Drugi slovenski voznik z licenco AMZS Jan Pancar bo v Turčijo prav tako odpotoval z namero, da iztrži čim več. Nazadnje mu je v Švici nekoliko ponagajal motor, zato ni dosegel želenega rezultata in števila točk, s katerim bi bil lahko zadovoljen. V tej sezoni je že nekajkrat dokazal, da je najboljši netovarniški voznik in da si resnično v prihodnje zasluži priložnost v kakšnem od tovarniških moštev. Za Pancarja, ki je pretekli konec tedna tekmoval v Italiji in zasedel drugo mesto na dirki v kraju  Castiglione del Lago, bo dirka v Turčiji spet lepa možnost, da opozori nase in s svojimi vožnjami prepriča kakšnega od šefov tovarniških ekip, ki še nimajo končane kadrovske križanke voznikov za leto 2025, da mu ponudi mesto na motorju.

Prva vožnja dirke za VN Turčije v Afyonkarahisarju v razredu MXGP bo v nedeljo, 8. septembra 2024, ob 13.15, druga pa se bo začela ob 16.10.

Mladi upi v Krškem in Pragi

Stadion Matije Gubca v Krškem bo v nedeljo, 8. septembra, v znamenju speedwaya. Na ovalu se bodo na dirki evropskega prvenstva mladih upov od 12 do 16 let na 250 kubičnih motorjih merili pari. Slovenijo bodo zastopali Sven Cerjak, Gregor Zorko in Tilen Bračko, vodil pa jih bo Gregor Arnšek. Na prvi dirki, ki je bila konec junija v Gdansku, sta Cerjak in Bračko osvojila četrto mesto. Pred domačimi gledalci in na domači progi pa bodo slovenski vozniki verjetno v ostri mednarodni speedway druščini narediti še korak več, če se bo za to ponudila priložnost v konkurenci parov iz Nemčije, Danske, Estonije, Poljske, Velike Britanije, Švedske in Češke. Na zadnji dirki državnega prvenstva je odlično formo z zmago na progi v Liberecu kronal Cerjak, Zorko in Bračko pa sta imela kar nekaj smole.

Pred dirko za EP v parih sem miren, skoncentriran in pripravljen na poštene in fair play vožnje. Zanimajo me samo zmage v vožnjah. Grega (Zorko op.p.) je letos zelo napredoval, oba poznava domačo stezo in bova še kako nevarna ostalim ekipam. Stopničke so dosegljive, saj smo v Gdansku le za dve točki zaostali za 3. mestom,

je optimist Cerjak, Zorko pa je v pričakovanju prvega nastopa za Slovenijo v konkurenci parov v letošnji sezoni.

V Gdansku, kjer je bila prva dirka parov, sicer nisem nastopil, tako da pričakujem na dirki v Krškem svoj prvi letošnji nastop v parih. Želim si, da bi ekipa izboljšala rezultat iz lanske sezone, Slovenija pa lahko zagotovo izboljša tudi rezultat iz Gdanska,

pozitivno dirko na ovalu stadiona Matije Gubca pričakuje Zorko.

Sven Cerjak je v Liberecu demonstriral izvrstno formo in slavil zmago.

Slovenski dvojec Cerjak - Zorko bo nato vozil še v torek, 10. septembra, ko se bo v Pragi tekmovanje parov za letošnje leto končalo. Po prvi dirki v Gdansku je sicer v najboljšem položaju Poljska, ki je vknjižila 33 točk, drugi so bili Britanci s 30 točkami, tretji pa Danci, ki so jih zbrali 23. Slovenija na četrtem mestu je osvojila 21 točk.

Gregor Zorko bo v Pragi tvoril slovenski dvojec s Svenom Cerjakom.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosAMD KrškoJan Pancarspeedwayevropsko prvenstvosvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicencaSven CerjakTilen BračkoGregor Zorkospeedway 250pari