Levar v finalu znova ni videl cilja

Z dirko v Kristianstadu na Švedskem u se je končalo prvenstvo FIA Academy Trophy v kartingu. Letos je v njem slovenske barve z licenco AMZS zastopal Jure Levar.

Jure Levar (520) je imel tudi na tretji dirki v finalu v zahtevnih vremenskih razmerah veliko smole.
Jure Levar (520) je imel tudi na tretji dirki v finalu v zahtevnih vremenskih razmerah veliko smole.

Preizkušnja na karting progi Åsum Ring v Kristianstadu na Švedskem je bila tretja in hkrati zadnja v letošnjem tekmovanju FIA Academy Trophy, ki velja za neuradno svetovno prvenstvo v kartingu. Slovenijo je predstavljal Jure Levar, ki je imel na prvih dveh dirkah v Franciji in na Slovaškem obilo smole, tudi tokrat pa se ji žal ni uspel izogniti, saj še tretjič zapored v finalu ni prečkal ciljne črte.

Jure Levar je letos z licenco AMZS zastopal Slovenijo na tekmovanju FIA Academy Trophy.

Stopnjevanje ritma žal ni prineslo želenega rezultata

Mladi član AMD Šlander Celje je v konkurenci 42 voznikov, kolikor se jih je tokrat borilo za 36 mest v velikem finalu, dobro znašel. Tekmovanje, v katerem imajo vsi vozniki enake motorje, enake šasije in enake gume, kar pomeni, da nihče nima morebitne prednosti boljšega "materiala", je začel sicer dokaj zadržano. V prvih vožnjah na prostih treningih je predvsem preizkušal različne nastavitve, nato pa se v petkovih kvalifikacijah za razvrstitev v skupino v svoji skupini uvrstil na 19. mesto. Skupno ga je čas, ki ga je postavil, razvrstil na 37. mesto in mu namenil skupino A. Ogrevalne vožnje v soboto in nato še za točke je odpeljal solidno in si je privozil po vrsti 13. in 12. mesto, kar je napovedovalo, da stopnjuje ritem, s katerim bi se lahko povzpel tudi precej višje. To je potrdil v zadnji vožnji po skupinah, ki je bila na sporedu v nedeljo dopoldne, v kateri je v cilj pripeljal na 7. mestu. V seštevku točk, ki jih prinašajo posamezne vožnje, je zasedel 22. mesto, kar je pomenilo enajsto štartno vrsto v velikem finalu. Ta pa se mu je znova ponesrečil. Na mokri stezi v rahlem dežju je bilo izjemno težko obvladovati vozilo ter ga držati na progi in Levar je po treh krogih zletel s proge in odstopil.

Najbolj si bom tekmovanje zapomnil po tem, da nisem niti v enem finalu prišel do cilja. Konkurenca je zelo močna, saj prihajajo fantje z vsega sveta, zato moraš biti res dober, da prideš med prvih dvajset,

je povedal Levar, ki je tekmovanje na Švedskem končal na 34. mestu. Skupno je v razvrstitvi treh dirk zasedel 40. mesto. Naslov najboljšega v letu 2024 si je po treh preizkušnjah privozil Belgijec Gilles Herman.

Jure Levar v družbi očeta Petra.

Ključne besede


AMZSkartingFIA Academy TrophylicencaJure Levar