Mivka v Lommlu nov zahteven preizkus za Gajserja

Prihajajoči konec tedna bo znova sila živahen in pester za ljubitelje motošporta in kartinga. Na dirkah širom Evrope in na domačih terenih bodo aktivni vozniki motokrosa, speedwaya, triala in kartinga.

Gajser bo na Veliki nagradi Flandrije znova branil rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.
Gajser bo na Veliki nagradi Flandrije znova branil rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.

Svetovno prvenstvo v motokrosu prihaja v odločilno obdobje, v katerem bo za vsakega, ki se bori za najvišja mesta, že najmanjša napaka lahko usodna. V razredu MXGP je v najboljšem položaju Tim Gajser, ki ima pred drugouvrščenim v skupnem seštevku Jorgejem Pradom 36 točk prednosti, zelo pa je v zadnjem času popravil in dvignil formo Jeffrey Herlings, ki na tretjem mestu zaostaja 55 točk, in se zanesljivo še ni odrekel upanju, da bi se lahko zavihtel na prestižni MXGP prestol. Nizozemec bo glavni favorit za zmago na štirinajsti dirki sezone, ki jo bo gostil Lommel. Slovita proga Stedelijk Motorcrossterrein Lommel z mehko mivko zahteva zelo prefinjen občutek za vožnjo, ki mora biti absolutno v sozvočju z motorjem. Gajser se zaveda, da sedem dirk pred koncem sezone ni še nič odločenega, zato bržkone ne bo veliko taktiziral, ampak bo skušal tekmecem ponovno vliti strah v kosti, kar je storil že v drugi vožnji v Loketu. A pretirana agresivnost je lahko hitro kaznovana, zato bo ponovno moral voziti premišljeno in preudarno.

Rezultat v Loketu je bil odličen, a tu je že dirka v Lommlu, ki bo zahtevala novo mojo stoodstotno osredotočenost. V začetku leta sem na mivki v Riola Sardu že vozil dobro, zato vem, da se lahko na takšni podlagi odpeljem na visoki ravni. V Lommlu se nisem izkazal že od leta 2020, zato se znova želim dokazati ter odpeljati tri dobre vožnje in ohraniti prednost pred tekmeci,

je povedal Gajser pred potjo v Belgijo. Drugi slovenski predstavnik z licenco AMZS na preizkušnji v Belgiji bo Jan Pancar. Mehka proga, ki napak ne odpušča, ni po njegovem okusu, a ko voziš med svetovno motokros elito, vsem niso nikoli vsa prizorišča ljuba. Zato se bo moral prilagoditi ter iz sebe in motorja iztisniti vse, kar bo lahko, da zadrži skupno 14. mesto v skupnem seštevku v premierni MXGP sezoni. Za vrat mu dihata Francoz Benoit Paturel in Norvežan Cornelius Toendel, pred katerima ima zanemarljivo majhno prednost, zato bo moral napeti vse sile in moči, če bo želel ostati na položaju, na katerem ga pred sezono verjetno ni videlo veliko ljubiteljev motokrosa.

Prva vožnja dirke za VN Flandrije v Lommlu v razredu MXGP bo v nedeljo, 28. julija 2024, ob 14.15, druga pa se bo začela ob 17.10.

Evropsko prvenstvo v trialu

Vnovič se bo med evropsko trial konkurenco podal mladi slovenski voznik Lovro Setnikar. V Isoli 2000 v Franciji ga čaka v soboto, 27. julija, in nedeljo, 28. julija, čakata novi zahtevni in težki preizkušnji evropskega prvenstva v razredu Junior. Konec maja je debitiral na dirkah tega ranga in spoznal, kako ostra je mednarodna konkurenca in da lahko vsaka še tako drobna napaka pomeni že mesto nižje na lestvici. V preteklih dneh se je 12-letni Setnikar povsem posvetil pripravam na francosko preizkušnjo, na kateri bo skušal popraviti rezultata, ki ju je dosegel maja v italijanskem Piazzatorreju, kjer je tekmovanje prvi dan končal na 25. mestu, drugi dan pa je osvojil 19. mesto.

Lovro Setnikar (98) med vožnjo na preizkušnji konec maja v Italiji. (Foto/Arhiv AMZS)

Mladi upi speedwaya v Liberecu

Državno prvenstvo Slovenije v speedwayu za mlade voznike od 12 do 16 let na 250 kubičnih motorjih se bo nadaljevalo v Liberecu na Češkem. Prvo dirko, ki je bila aprila v Krškem, je dobil William Cairns. Britanec je nato konec junija zasedel tretje mesto na svetovnem prvenstvu mladih upov na dirki SGP3 v Gorzowu na Poljskem, zmagal pa je Maksymilian Pawelczak, v Krškem sicer šele četrti. Slednjega je na domači progi v Posavju ugnal tudi Sven Cerjak, ki je bil tretji in bo tokrat brez dvoma želel še višje. Po dirki svetovnega prvenstva v Gorzowu je bil Cerjak s petim mesto kar malce razočaran. Zato lahko pričakujemo, da bo vozil  odločno in maksimalno motiviran, da tekmecem na stezi demonstrira, kaj zna in zmore.

Sven Cerjak (prvi z leve) bo med favoriti v Liberecu. (Foto/Arhiv AMZS)

Preostala slovenska voznika Tilen Bračko in Gregor Zorko verjetno na zmagovalni oder (še) ne moreta poseči, zato pa lahko pokažeta, kako sta v tem času napredovala in popravita 7. oziroma 8. mesto, na katerih sta končala prvo dirko v Krškem. Dirka mladih upov speedwaya bo na sporedu v nedeljo, 28. julija.

Gregor Zorko (prvi z leve) bo želel izboljšati 8. mesto, ki ga je dosegel na prvi dirki v Krškem.

Na Vranskem v boj za točke državnega prvenstva v kartingu

AMZS Center varne vožnje na Vranskem bo v nedeljo, 28. julija, gostil tretjo dirko državnega prvenstva Slovenije v kartingu. Obeta se zelo zanimiva preizkušnja, ki jo bodo organizirali člani AKK Sportstil in ki bi lahko v nekaterih razredih že nakazala, komu se nasmiha naslov državnega prvaka. Prosti treningi bodo za vse na voljo že v petek, 26. julija, nato pa bodo v soboto, 27. julija, na sporedu kvalifikacije za razvrstitev štartnih mest. Tekmovanje za slovensko prvenstvo bo potekalo v šestih različnih razredih, in sicer Rotax Micro, Rotax Mini, Rotax Junior, Rotax Max, Rotax DD2 in KZ2. V obeh najšibkejših razredih sta v najboljšem položaju Timon Grgič (AMD Šlander Celje) in Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj).

Timon Grgič (5) je po polovici sezone v najboljšem položaju v skupnem seštevku razreda Roatx Micro. (Foto/Arhiv AMZS)

Med mladimi vozniki kategorije Rotax Junior je v vodstvu Jure Levar (AMD Šlander Celje), ki ga prve dni avgusta čaka finalna preizkušnja tekmovana FIA Academy Trophy v Kristiansandu na Švedskem. V razredu Rotax Max so na prvih treh mestih člani ptujskega društva, največ točk po dveh dirkah pa je zbral Taj Kovačič (AMD Ptuj). V razredu DD2 s prevlado nadaljuje Xen de Ruwe (AKK Sportstil), v razredu KZ2 pa je prvi trenutno Janez Vok (AMD Ptuj).

Nik Trobec (308) in Taj Kovačič (313) bosta bržčas znova tesno en ob drugem merila moči v razredu Rotax Max.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosAMZS Center varne vožnjekartingtrialJan Pancardržavno prvenstvospeedwayevropsko prvenstvosvetovno prvenstvolicencaLovro Setnikarspeedway 250