V Loketu številčna slovenska motokros zasedba

Konec tedna bo znova zelo pester na različnih mednarodnih motošportnih prizoriščih, na katerih bo tekmovalo lepo število slovenskih voznikov, ki se bodo merili tudi na dirki za točke državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu.

Tim Gajser (243) je osem dirk pred koncem sezone na vodilnem položaju v razredu MXGP.
Tim Gajser (243) je osem dirk pred koncem sezone na vodilnem položaju v razredu MXGP.

Karavana svetovnega prvenstva v motokrosu se je iz Azije vrnila v Evropo, kjer jo na Češkem čaka trinajsta preizkušnja sezone. Motokrosisti se bodo zbrali v Loketu, kjer bosta slovenske barve z licencama AMZS v razredu MXGP branila Tim Gajser in Jan Pancar. Gajser se je iz Indonezije domov vrnil v vlogi vodilnega v skupnem seštevku. Njegova prednost pred prvim zasledovalcem Jorgejem Pradom znaša 34 točk, Jeffrey Herlings na tretjem mestu skupno pa zaostaja 51 točk. Ne glede na prednost se slovenski motokros šampion dobro zaveda, da ni še nič odločenega. Ker je možno na dirki osvojiti maksimalno 60 točk, se prednost lahko hitro izniči.

Zelo sem vesel, da sem se v Evropo vrnil z rdečo številko vodilnega, zdrav in dobro pripravljen z občutkom, da se dobro vozim. Loket ni moja najpriljubljenejša proga, ampak na njej me vedno nosi energija številnih slovenskih navijačev, ki jih verjetno tudi tokrat ne bo manjkalo,

je povedal Gajser, ki ga tudi tokrat brez dvoma čaka zahtevna naloga, saj si bodo tekmeci znova želeli njegov skalp. Drugi slovenski voznik v elitnem razredu MXGP Jan Pancar v skupnem seštevku brani 15. mesto (160 točk) in hkrati pogleduje naprej proti višjim pozicijam. Pred njim so dosegljivi in premagljivi Andrea Bonacorsi (167), Cornelius Toendel (171) in Mattia Guadagnini (172), ki bi jih lahko z nekaj sreče do konca sezone pustil za seboj, čeprav imata Italijana in Norvežan na voljo bistveno več resursov in boljši tehnični suport za tekmovanje. Kljub temu Pancar iz dirke v dirko in vožnje v vožnjo dokazuje, da je moč tudi z mikro ekipo, v kateri je sam svoj gospodar in sam odloča o vsem ter nameni veliko časa pripravi motocikla namesto počitku in pripravi na tekmovanje, doseči veliko. Tokrat bi mu znali nekaj dodatne energije vliti tudi slovenski navijači, ki bodo ob stezi stiskali pesti in navijali za Gajserja in tudi zanj.

Jan Pancar (253) bo tudi na progi v Loketu "letel" po dober rezultat.

Prva vožnja dirke za VN Češke v Loketu v razredu MXGP bo v nedeljo, 21. julija 2024, ob 14.15, druga pa se bo nato začela ob 17.10.

Spet na štartu Peklaj

V razredu MX2 se bo s tekmeci in progo v Loketu soočil tudi Jaka Peklaj, kjer bo znova nabiral izkušnje. Imel bo malce lažje delo, saj je za dirko prijavljenih le 38 voznikov, kar pomeni, da bo uvrščen v obe nedeljski vožnji brez stresnih kvalifikacij za štirideseterico, kolikor se jih sicer požene s štartne rampe na tekmah svetovnega prvenstva. Za Peklaja bodo bržčas vse vožnje na stezi priložnost, da preizkusi, kako se lahko kosa s fanti, ki bodo v perspektivi kmalu imeli pomembne vloge tudi v elitnem razredu MXGP. Kakršnakoli točka oziroma uvrstitev med dvajseterico pa bi že pomenila, da je na zelo dobri poti, da kmalu tudi sam postane eden tistih, na katere bo konkurenca v prihodnosti zelo pozorna.

Jako Peklaja (123) v Loketu čaka nov zahteven test sposobnosti v razredu MX2.

Prva vožnja dirke za VN Češke v Loketu v razredu MX2 bo v nedeljo, 21. julija 2024, ob 13.15, druga pa se bo nato začela ob 16.10.

Finale evropskega prvenstva za mlade motokros upe

Proga Loketske Serpentiny bo konec tedna gostila tudi finale evropskega prvenstva v motokrosu za mlade voznike z motorji s prostornino do 65 in 85 kubičnih centimetrov. Slovenijo bosta zastopala Tim Repnik in Svit Vižintin v šibkejšem razredu, v katerem se bo za mesta v finalnih vožnjah borila petdeseterica voznikov.

Tim Repnik (360) in Svit Vižintin (63) bosta slovenska aduta v razredu EMX 65.

V močnejšem razredu pa bo slovenski predstavnik Alex Novak, ki bo v kvalifikacijah prav tako med petdeseterico iskal priložnost za preboj v finalni vožnji. Predvsem Repnik in Vižintin, ki sta na polfinalu jugozahodne cone v Zarnestiju v Romuniji vozila dobro in imela tudi nekaj smole, bi se lahko dobro odrezala. Tudi Novak, ki je pretekli konec tedna vozil na svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX 85 v Heerdeju na Nizozemskem, ima kar nekaj mednarodnih izkušenj, ki bi jih lahko tokrat s pridom izkoristil, čeprav bo konkurenca znova sila zahtevna, neizprosna in ne bo odpuščala niti drobnih napak.

Alex Novak (397) bo skušal čim bolje unovčiti mednarodne izkušnje iz letošnje sezone v razredu EMX 85, v katerem je konkurenca neizprosna.

Za točke državnega prvenstva na Pannonia Ringu

Cestno hitrostni motociklisti se bodo četrtič in hkrati drugič letos merili za točke državnega prvenstva na dirkališču Pannonia Ring na Madžarskem. Dirka bo potekala v nedeljo, 21. julija. V razredu superbike je po treh preizkušnjah v vodstvu Aleš Berzin (AMD Trebnje), ki pa ima v Binetu Šternu (2n'race) nepopustljivega zasledovalca. Z zmago v Brnu je slednji dal misliti Berzinu, ki se zelo dobro zaveda, da 9 točk prednosti v skupnem seštevku tri dirke do konca sezone nikakor ne pomeni, da lahko vozi lagodno in sproščeno.

Veteran Bine Štern (101) bo po zmagi v Brnu bržkone spet želel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Tudi v razredu supersport 600 utegne biti še zelo napeto. Domen Lipnik (2n'race) je v dobrem položaju in ima 13 točk naskoka pred branilcem naslova najboljšega Enejem Logarjem (AMD Domžale), ki ga "tepe" odstop na prvi dirki sezone na Grobniku. Zelo napeto je tudi v boju za tretje mesto, na katerega lahko še vedno realno računa kar pet voznikov. To napoveduje oster boj na stezi, na kateri bo voznike bržčas še dodatno utrujala in izčrpavala napovedana peklenska vročina.

Enej Logar (21) in Domen Lipnik (23) bosta verjetno spet v glavnih vlogah v razredu supersport 600.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosuEMX85EMX65licencaPannonia RingAlex NovakSvit VižintinTim Repnik