Bogunović obstal na pragu finala svetovnega prvenstva

V Sarnu v Italiji je od četrtka. 15. septembra, do nedelje, 18. septembra 2022, potekalo svetovno prvenstvo v kartingu za kategorijo OK Junior. Slovenijo je z licenco AMZS zastopal Aleksandar Bogunović.


Dirkališče Circuito Internazionale Napoli v Sarnu je bilo prizorišče dirk svetovnega prvenstva v razredih OK in OK Junior. V slednjem je slovenske barve branil Aleksandar Bogunović (KR/IAME/Vega), ki se je z licenco AMZS zelo dobro spopadel s tekmeci iz 36 držav. Mladi Postojnčan, ki je letos Slovenijo odlično zastopal že v tekmovanju FIA Academy Trophy, je vozil pod okriljem ekipe DPK Racing, nad katero bdi sloviti Fernando Alonso. Bogunović si je v konkurenci 109 voznikov v kvalifikacijah, ki so potekale na razmočenem dirkališču, privozil 37. štartno mesto.

Prva vožnja in prvo mesto

Za veliko senzacijo je Bogunović poskrbel kar v prvi od sedmih kvalifikacijskih dirk, ko se je z devetega štartnega mesta prebil do premierne zmage na elitnih tekmovanjih. Z odličnim manevrom je v zadnjem ovinku prehitel kar tri tekmovalce in postal prvi Slovenec, ki je v zmagal v kvalifikacijskih dirkah svetovnega prvenstva.

Bogunović je v prvi kvalifikacijski vožnji senzacionalno vknjižil zmago.

V nadaljevanju je sledilo nekaj slabših nastopov, ki gredo predvsem na račun pomanjkanja izkušenj z velikih tekmovanj in je tako izgubljal dragocene točke. V preostalih kvalifikacijskih dirkah si je privozil 8., 10., 12., 18., 20. in 21. mesto kar je pomenilo, da je polfinalno dirko začel s 23. mesta. Po slabem štartu se je v nadaljevanju polfinala prebil na rob petnajsterice, po koncu dirke pa je bil kaznovan s petsekundnim pribitkom na skupni čas dirke in nazadoval na 26. mesto. Bogunović se tako žal ni uvrstil med 36 finalistov svetovnega prvenstva in je dirko sklenil na skupnem 46. mestu.

S premiernim nastopm na svetovnem prvenstvu sem zadovoljen, a obstaja grenak priokus, saj sem bil vseskozi zelo hiter, a tega nisem v celoti izkoristil. Vesel sem zmage v kvalifikacijski dirki na tako zelo visokem nivoju, a obenem se zavedam napak, ki so me stale vrhunske uvrstitve,

je po dirki na kratko misli strnil Bogunović.

V ostri mednarodni konkurenci je Bogunović letos storil velik korak naprej.

Letošnja sezona mednarodnih dirk je ena najboljših v zgodovini slovenskega kartinga, predvsem po zaslugi odličnih dosežkov Aleksandra Bogunovića, ki je letos blestel že v tekmovanju FIA Academy Trophy, zelo dobro pa se je odrezal tudi na svetovnem prvenstvu v Sarnu. Aleksandru do svetovnega vrha manjka nekoliko ostrine in drznosti, tega pa se zaveda tudi sam,

pa je po dirki v Sarnu povedal Domen Jerančič, ki je Bogunovića letos spremljal na tekmovanjih pod okriljem FIA. Naslov svetovnega prvaka v razredu OK Junior je osvojil Tajec Enzo Tarnvanickhul (Tony Kart/Vortex/Vega), v razredu OK pa je naslov najboljšega na svetu osvojil Brazilec Matheus Morgatto (KR/IAME/MG).

Domen Jerančič (desno) je pohvalil vožnje Bogunovića, ki se zaveda, kaj mora še popraviti, da bo lahko konstantno dosegal vrhunske rezultate.

Ključne besede


AMZSFIAkartingAleksandar Bogunovićsvetovno prvenstvolicencaDomen JerančičFernando AlonsoDPK Racing