Svetovni rekord s tomosi ob 25-letnici SVAMZ

Novice

Slovenska veteranska avto-moto zveza Slovenije (SVAMZ) je v soboto, 28. septembra 2024, v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem praznovala svoj 25. rojstni dan.


Ob praznovanju 25-letnice SVAMZ so si organizatorji zastavili ambiciozen cilj: doseči Guinnessov rekord za največ zbranih Tomosovih mopedov na enem mestu.

Kljub slabemu vremenu so v soboto, 28. septembra 2024, lastniki in lastnice mopedov množično prišli v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se je zbralo kar 2012 Tomosovih mopedov in tako je bil dosežen svetovni rekord za največ zbranih tomosov na enem mestu. Tega sicer ne gre enačiti z Guinessovim rekordom, ki zahteva dodatne kriterije.

V vožnji za Guinnessov rekord je želelo sodelovati 714 tomosov, katerih lastniki so oddali fotokopije prometnih dovoljenj. V skladu z Guinnessovimi pravili in omejitvami poligona jih je uradno sodelovalo 626, saj so bili nekateri zaradi neupoštevanja pravil diskvalificirani. Organizatorji so že oddali potrebno dokumentacijo in zdaj čakajo na uradno potrditev Guinnessovega rekorda.

Množica lepo ohranjenih in večinoma restavriranih tomosov je navdušila vse prisotne. Udeleženci so prišli iz vse Slovenije, pa tudi iz Hrvaške, kar priča o močni pripadnosti tehnični dediščini v regiji. Posebej razveseljuje dejstvo, da tomose neguje tudi veliko mladih, kar zagotavlja nadaljevanje starodobniške tradicije.

Praznovanje 25-letnice SVAMZ so obogatili številni spremljevalni dogodki – razstava neregistriranih tomosov, bolšji sejem in predstavitev dveh knjig, ki jih je izdal SVAMZ. Avtobusi in trolejbusi Ljubljane 1927–1994 avtorja Jožefa Trpina ter premierna predstavitev knjige z naslovom Slovenska avtomobilska scena 80. in 90. let avtorja Tomaža Beguša.

Prav tako je bilo na prireditvi mogoče občudovati okoli 600 drugih starodobnih vozil, od motociklov do manjših in večjih avtomobilov ter 10-tonskega tovornjaka.