AMZS na mednarodnem tekmovanju Best Young Driver v Belgiji

Novice

Najboljša mlada voznica in voznik Slovenije 2024, Urša Brumec in Bine Frelih, sta se v Nivellesu v Belgiji udeležila mednarodnega tekmovanja FIA Best Young Driver, ki ga je pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I organiziral belgijski avtomobilski klub RACB.


Na 6. mednarodnem tekmovanju FIA Best Young Driver, ki ga je belgijski avtomobilski klub RACB organiziral v centru varne vožnje v Nivellesu, okoli 30 kilometrov stran od Bruslja, je sodelovalo 22 mladih voznikov in voznic iz 11 avtomobilskih klubov, ki so del FIA Regija I, med njimi tudi klub iz Afrike. Poleg gostiteljev Belgijcev in AMZS so se v lov za najboljšega mladega voznika podali še zmagovalci nacionalnih izborov iz Bocvane (EA991), Bosne in Hercegovine (BiHAMK), Madžarske (MAK), Poljske (PZM), Bolgarije (UAB), Španije (RACE), Srbije (AMSS), Avstrije (ÖAMTC) in Turčije (TTOK).

Zmagovalec AMZS izbora Najboljši za volanom 2024 Bine Frelih, 23-letni študent ekonomije iz Zgornje Sorice, je dosegel 7. mesto. Zmagovalka AMZS izbora Najboljši za volanom 2024 Urša Brumec, 24-letna ekonomistka iz Loke pri Mengšu, pa je bila 12., prva med petimi dekleti.

Zmagal je Raffael Kraus iz avstrijskega kluba ÖAMTC, ki je za nagrado prejel vstopnico za ogled formule 1, drugo in tretje mesto pa sta osvojila tekmovalca iz Belgije Gauthier Vanderbunder in Christof Raes.

O zmagovalcu mednarodnega tekmovanja je odločalo 6 vaj

  • Obvladovanje prekrmarjenja in podkrmarjenja na snegu in ledu, izogibanje vodnim oviram, označenim s stožci
  • Uporaba avtomobila z ABS sistemom – zasilno zaviranje in izogibanje oviram
  • Prekrmarjenje avtomobila brez sistema ESP (elektronski program stabilnosti) na drseči in oprijemljivi vozni podlagi
  • Off-road terenska vožnja
  • Spretnostni poligon – natančno parkiranje s kombijem
  • Menjava pnevmatike

Ideja o izboru presegla slovenske okvirje

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika je nadgradnja slovenskega tekmovanja Najboljši za volanom, ki ga je AMZS prvič organiziral leta 1993 in znova obudil 2017. Ideja je hitro prerasla slovenske okvirje in tako je AMZS v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem oktobra 2019 organiziral prvi mednarodni izbor FIA Best Young Driver. Na prvem mednarodnem izboru so sodelovali štirje klubi, medtem ko jih je letos sodelovalo že 12. 

Koronsko leto 2020 je izbor zamaknilo za eno leto, zato je leta 2021 poljski klub PZM organiziral tekmovanje za generaciji najboljših mladih voznikov v letih 2020 in 2021. Slovensko ekipo Najboljši za volanom 2021 so sestavljali zmagovalca Neca G. Strniša in Žiga Žgur ter drugouvrščeni med fanti z manjšim zaostankom za zmagovalcem Uroš Grubar, ekipo za 2020 pa zmagovalka in zmagovalec Petra Prašnikar in Matej Gorjan, Toma Dukarića pa je zamenjala Teja Vrbnjak Erbežnik. Na zmagovalnem odru so bili trije slovenski mladi vozniki: Matej Gorjan in Neca G. Strniša sta dosegla tretje mesto, Žiga Žgur pa je osvojil drugo mesto. Predlani je mednarodno tekmovanje gostil španski mobilnostni klub RACE. V Madrid sta odpotovala zmagovalca izbora Najboljši za volanom 2022 Urban Ostrež in Anja Kren. Urban Ostrež je postal podprvak. Lani je mednarodno tekmovanje na Dunaju v Avstriji organiziral avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC. Najboljši za volanom 2023 Matic Tovornik je zasedel peto mesto, najboljša za volanom 2023 Ana Menegalija pa 17.

Tekmovanje je namenjeno mladim voznikom, starim od 18 do 26 let, ki imajo veljavno vozniško dovoljenje B kategorije. Mladi vozniki na tekmovanju izkažejo veščine, ki so bistvenega pomena za dobrega, varnega voznika, pokazati morajo tudi poznavanje cestnoprometnih pravil, ukrepanje v primeru prometne nesreče in znanje iz nudenja prve pomoči. Cilj zdaj že tradicionalnega tekmovanja je ozaveščati o prometni varnosti mlade voznike in poudariti, da mladi vozniki vozijo odgovorno in varno ter da ne držijo stereotipi o mladih kot nevarnih voznikih.

 

Ključne besede


Najboljši za volanomvarna mobilnostmladi voznikimladitekmovanjeprometBest Young Driver