Mladi AMZS kolesarji na evropskem tekmovanju v Parizu štirinajsti

Novice

Med 17 ekipami mladih kolesarjev, starih od 10 do 12 let, so največ znanja in spretnosti pokazali mladi kolesarji iz Latvije.


V Parizu v organizaciji mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I in francoskega mobilnostnega kluba Federation francaise de cyclotourisme (FF Velo) med 19. in 21. septembrom poteka 37. evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje mladih kolesarjev ETEC. Letos sodeluje 17 ekip mladih kolesarjev, starih od 10 do 12 let, iz 16 držav. AMZS in Slovenijo pod mentorstvom Dušana Šuta zastopa štiričlanska ekipa, izbrana na AMZS tekmovanju Najboljši mladi kolesar na Vranskem: Ian Birsa in Pia Polanc Cipot iz AMD Gorica, Lenart Kos iz AMD Ravne na Koroškem ter Anna Tomažič iz AMD Gornja Radgona. 

AMZS ekipa mladih kolesarjev na 37. evropskem prometno-izobraževalnem tekmovanju mladih kolesarjev ETEC

Ekipe mladih kolesarjev, v katerih so dve dekleti in dva fanta, so se danes pomerile v sedmih vajah, s katerimi so ocenjevalci preverili tako njihovo teoretično znanje kot spretnost na kolesu in poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi:

  • dvakrat so morali svoje veščine pokazati na kolesarskem poligonu z različnimi ovirami in spretnostnimi izzivi,
  • poiskati so morali pot iz labirinta (praktični in teoretični del),
  • s pomočjo puzel so morali sestaviti prometni znak in poiskati napake,
  • narisati risbo na temo prometa. 

Posamezna vaja je lahko ekipi prinesla 80 točk, vsaka napaka pa je pomenila odbitek točk.

Ena od vaj: odkrivanje napak

Najboljši so bili mladi kolesarji iz Latvije (LAMB), drugi so bili predstavniki Srbije (AMSS), tretje mesto pa je osvojila ekipa češkega avtomobilskega kluba UAMK.

Predsednik AMZS strokovnega sveta za varno mobilnost Ferdo Abraham je po zaključku tekmovalnega dela dogodka povedal:

Naši mladi kolesarji so na evropskem tekmovanju dosegli zadovoljiv rezultat, več kot sam rezultat pa šteje dejstvo, da so tako v praktičnem kot teoretičnem delu pokazali veliko znanja, poleg tega pa sem prepričan, da so se naučili veliko novega, kar jim bo pomagalo, da bodo v prometu bolj varni. V AMZS smo zelo ponosni na naše najmlajše vzornike in promotorje varne udeležbe v prometu, za katere smo prepričani, da bodo to svoje znanje širili tako med vrstniki kot med starejšimi udeleženci v prometu. Upamo, da tudi s tovrstnimi aktivnostmi pripomoremo, da se bo prometna varnost še naprej izboljševala. 


Mednarodna avtomobilistična zveza FIA za mlade kolesarje že vrsto let organizira tekmovanja ETEC, v katerih se na nacionalnem nivoju vključujejo evropski avtomobilski klubi. V pripravah na zaključno tekmovanje vsako leto sodeluje več kot milijon otrok v starosti med 10 in 12 let. Najboljši se udeležijo zaključnega tekmovanja. Evropsko tekmovanje pomeni tudi druženje z vrstniki iz drugih držav in spoznavanje njihovih kultur. AMZS izbirno tekmovanje Najboljši mladi kolesar, ki mlade kolesarje popelje na mednarodno tekmovanje avtomobilistične zveze FIA, organizira od leta 1997.
 

Ključne besede


FIAkolesarjiETECmladi kolesarjiNajboljši mladi kolesartekmovanje