AMZS prizadevanja za večjo varnost otrok in mladih nadaljuje s FIA kampanjo za večjo varnost v okolici vrtcev in šol

Novice

Avto-moto zveza Slovenije sodeluje v kampanji mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I in njenih članic za večjo varnost v cestnem prometu, katere namen je voznice in voznike ozaveščati, naj v okolici vrtcev in šol vozijo še bolj pozorno in previdno.


AMZS se tako pridružuje avtomobilskim klubom iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ki bodo s sporočilom, da tudi v prometu spoštujmo drug drugega ter ravnajmo skrbno in odgovorno, do septembra 2025 nagovarjali voznice in voznike v 27 državah, hkrati pa AMZS z vpetostjo v mednarodno kampanjo nadaljuje prizadevanja svoje nacionalne kampanje Še 365 dni!, ki je pred začetkom novega šolskega leta v sodelovanju z avto-moto društvi in klubi potekala 30 slovenskih krajih.

 

Letošnja mednarodna kampanja FIA Regija I za večjo varnost otrok na območjih vrtcev in šol, ki se je začela 2. septembra in je prevedena v 27 jezikov, potekala pa bo v 27 državah po Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, je opomin voznikom, da se, zlasti v okolici vrtcev in šol, lahko hitro zgodi kaj nepredvidljivega, zato morajo vseskozi budno spremljati, kaj se dogaja na cesti in ob njej. Otroci namreč nimajo enakih kognitivnih sposobnosti kot odrasli, ne morejo zaznati realne hitrosti vozila, dogajanje v okolici pa jih zlahka odvrne od pozornosti na promet. S kampanjo za večjo varnost otrok, ki je podprta s programom FIA za dodeljevanje sredstev za varno in trajnostno mobilnost in bo trajala do septembra 2025, mednarodna avtomobilistična zveza nadaljuje svoja prizadevanja za večjo varnost v cestnem prometu. Četudi se njene kampanje vsako leto osredotočajo na drugo temo, ključno sporočilo ostaja enako: tudi v prometu spoštujmo drug drugega ter ravnajmo skrbno in odgovorno.

V FIA Regija I prispevamo k prometni kulturi z različnimi programi, ki so namenjeni otrokom in odraslim. Letošnja kampanja za večjo prometno varnost se začenja tik pred našim vsakoletnim evropskim prometno-izobraževalnim tekmovanjem mladih kolesarjev, ki bi ga lahko opisali kot Evrovizijo prometne varnosti za otroke med 10. in 12. letom starosti. Kot starš in voznica sem ponosna, da s svojim delom prispevamo k izboljšanju varnosti v cestnem prometu,

je dejala Laurianne Krid, generalna direktorica FIA Regija I.

V AMZS se vselej z velikim zadovoljstvom pridružimo aktivnostim naše krovne zveze FIA, saj so vsa prizadevanja za izboljšanje prometne varnosti še kako dobrodošla. Sporočilnost letošnje FIA kampanje za varnost otrok na območjih vrtcev in šol dopolnjuje prizadevanja AMZS za večjo varnost otrok in mladih, še zlasti kampanje Še 365 dni!, ki ozavešča, da moramo za varnost, ne le otrok, temveč prav vseh udeležencev v prometu, skrbeti vse leto, pri tem pa naj nas odlikujeta strpnost in medsebojno spoštovanje. To sporočilo sta AMZS Super junaka Anja in Marko, v sodelovanju s 30 avto-moto društvi in klubi, članicami Avto-moto zveze Slovenije, v minulih dneh ponesla v kar 30 krajev po vsej Sloveniji, zato se ob tej priložnosti zahvaljujemo vsem, ki so na kakršen koli način sodelovali pri teh aktivnostih in s tem pripomogli k nadaljnjemu zmanjševanju prometnih nesreč z najhujšim izidom,

je povedal Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Za večjo varnost v okolici šol tudi z AMZS mobilno aplikacijo

Za večjo varnost otrok AMZS voznikom priporoča, da si na svoj mobilni telefon namestijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Ta namreč z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

 

V kampanji Še 365 dni! je letos sodelovalo 30 avto-moto društev in klubov, članic Avto-moto zveze Slovenije, ter številni prostovoljci, ki so AMZS Super junaka Anjo in Marka pospremili v sledečih krajih po Sloveniji: Šenčur, Trebnje, Kranj, Šentvid pri Stični, Škofja Loka, Litija, Žiri, Izlake, Vrtojba, Lukovica, Postojna, Kamnik, Dravograd, Ljutomer, Ravne na Koroškem, Ormož, Velenje, Markovci, Murska Sobota, Maribor, Gornja Radgona, Slovenska Bistrica, Lenart, Šmartno ob Paki, Kočevje, Brežice, Cerknica, Krško, Logatec, Novo mesto.