Najboljši mladi kolesarji potujejo na ETEC tekmovanje v Pariz

Novice

AMZS je organiziral izbirno tekmovanje za FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje ETEC, ki bo septembra v Parizu. Zmagala je ekipa mladih kolesarjev AMD Gorica 1, na FIA tekmovanje pa potujejo Ian Birsa (AMD Gorica 1), Lenart Kos (AMD Ravne na Koroškem), Anna Tomažič (AMD Gornja Radgona) in Pia Polanc Cipot (AMD Gorica 1).


Mladi kolesarji med 10. in 12. letom starosti so se v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem in na OŠ Vransko pod mentorstvom avto-moto društev AMD Gorica, AMD Moste, AMD Kamnik, AMD Markovci, AMD Ravne na Koroškem, AMD Gornja RadgonaAMD Dravograd, AMD Kočevje, AMD Lukovica in AMD Štefan Kovač Murska Sobota udeležili AMZS izbirnega tekmovanja za 37. evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje ETEC pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki bo med 19. in 22. septembrom v francoskem Parizu.

Za uvrstitev na evropsko tekmovanje se je pomerilo 52 tekmovalcev in tekmovalk iz 13 ekip. Štiričlanske ekipe (vsako so sestavljali dva fanta in dve dekleti) so se preizkusile v praktični vožnji s kolesom po poligonu in skozi labirint, opravile preizkus iz teoretičnega poznavanja cestnoprometnih predpisov, narisati pa so morale tudi risbo na temo prometa. 

Najbolje se je odrezala ekipa AMD Gorica 1 (Pia Polanc Cipot, Sara Humar, Januš Lipušček in Ian Birsa)drugo mesto je osvojila ekipa AMD Gornja Radgona (Miha Kaučič, Niko Kralj , Anna Tomažič in Mila Berglez), tretji pa so bili kolesarji iz ekipe AMD Ravne na Koroškem (Lenart Kos, Ažbe Potočnik, Ana Klavž in Ajda Makuc).

Spretnostni poligon v telovadnici OŠ Vransko.
Najboljša ekipa AMD Gorica 1 z mentorji, predsednikom strokovnega sveta za varno mobilnost pri AMZS Ferdom Ambrahamom, AMZS maskoto Anjo ter podpredsednikom AMZS Tomažem Andrejko.

V Francijo potujejo najboljši štirje

Na evropsko FIA kolesarsko tekmovanje, ki bo od 19. do 22. septembra v Parizu v Franciji, bo odpotovala AMZS reprezentanca, sestavljena iz štirih najboljših posameznikov – dveh deklet in dveh fantov. To so: Ian Birsa (AMD Gorica 1), Lenart Kos (AMD Ravne na Koroškem), Anna Tomažič (AMD Gornja Radgona) in Pia Polanc Cipot (AMD Gorica 1).

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA za mlade kolesarje že vrsto let organizira tekmovanja ETEC, v katerih se na nacionalnem nivoju vključujejo evropski avtomobilski klubi. V pripravah na zaključno tekmovanje vsako leto sodeluje več kot milijon otrok v starosti med 10 in 12 let. Najboljši se udeležijo zaključnega tekmovanja. Evropsko tekmovanje pomeni tudi druženje z vrstniki iz drugih držav in spoznavanje njihovih kultur. AMZS izbirno tekmovanje Najboljši mladi kolesar, ki mlade kolesarje popelje na mednarodno tekmovanje avtomobilistične zveze FIA, organizira od leta 1997.

Na evropsko tekmovanje ETEC ne potuje najboljša ekipa, ampak najboljši 4 posamezniki: Ian Birsa, Lenart Kos, Anna Tomažič in Pia Polanc Cipot.

Podpresednik Avto-moto zveze Slovenije Tomaž Andrejka je na razglasitvi rezultatov v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem izrazil ponos, da se mladi kolesarji iz Slovenije tega mednarodnega tekmovanja udeležujejo že skoraj 30 let, in dodal:

Nedvomno ste se že v pripravah na to tekmovanje naučili veliko novega in da bodo zaradi tega vaše kolesarske in druge poti bolj varne, hkrati pa verjamem, da boste to svoje znanje širili med svojimi vrstniki in družinskimi člani. Zagotovo boste lahko svojim staršem, dedkom, babicam ali drugim sorodnikom pomagali osvežiti njihovo poznavanje cestnoprometnih predpisov. Prav tako za marsikaterega odraslega kolesarja ali voznika skiroja ne bo odveč vaše priporočilo, naj pri vožnji uporablja kolesarsko čelado, saj je čelada pomembno zaščitno sredstvo, ki nas lahko v primeru padca obvaruje pred hudimi poškodbami glave.

Rezultati

  1. AMD Gorica 1
  2. AMD Gornja Radgona
  3. AMD Ravne na Koroškem
  4. AMD Gorica 2
  5. AMD Kamnik
  6. AMD Dravograd
  7. AMD Moste 2
  8. AMD Markovci
  9. AMD Lukovica
  10. AMD Štefan Kovač Murska Sobota
  11. AMD Moste 1
  12. AMD Kočevje 2
  13. AMD Kočevje 1