Najboljši za volanom: Samozavest za volanom

Pogovor

Bine Frelih, najboljši mladi voznik Slovenije


Bine Frelih je 22-letni študent ekonomije iz Zgornje Sorice pri Železnikih, ki goji strast do avtomobilov in vožnje, zanimajo ga tudi reli dirke. Veliko časa preživi na cesti in v tem uživa. Meni, da je tudi to pripomoglo k zmagi na tekmovanju Najboljši za volanom.

Kaj vam pomeni zmaga in naziv najboljšega mladega voznika Slovenije?

Zmaga mi pomeni neko potrditev, da dobro vozim, in da v tej smeri tudi nadaljujem. V prihodnosti si želim imeti še več stika z avtomobilskim svetom in menim, da lahko ta zmaga tudi nekaj pripomore k temu cilju. Veselim se nagrade in pa tudi mednarodnega tekmovanja.

Kaj se vam zdi, da je bil ključ za zmago?

Verjetno veliko izkušenj z vožnjo in uživanje v vožnji ter malce sreče.

Zmagovalca izbora sta za nagrado dobila vsak svojo Oplovo corso za eno leto ter sončna očala Serengeti, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala mlada AMZS ambasadorja varne vožnje. Oktobra bosta AMZS in Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju Best Young Driver v Belgiji.

Preberite pogovor z zmagovalko izbora Uršo Brumec

Vas že od malih nog zanimajo avtomobili?

Najprej sem bil bolj kot nad avtomobili in dirkanjem navdušen nad traktorji in kmetovanjem, ampak to je bilo res že dolgo nazaj. Nato je strast do avtomobilov in hitrosti zelo hitro začela rasti, razlogi za to pa so bili med drugim tudi gledanje rallyjev, ki so se dogajali v bližini, spremljanje formule 1, akcijski filmi Hitri in drzni ter računalniške igrice Need for Speed.

Kako suvereni ste bili pri vozniških izzivih na poligonu?

Med vozniškimi izivi sem se počutil dobro, vsekakor bi lahko naredil tudi kaj bolje, predvsem pri prvi pomoči, vendar sem vse skupaj opravil brez kakšnih večjih napak.

Finale Najboljši za volanom 2024 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Ste slutili, da se vam obeta zmaga?

Zdelo se mi je, da sem večino izzivov opravil kar dobro in sem tudi pričakoval mesto med prvih pet. Vedel sem, da je zmaga mogoča, nisem pa bil v to stoodstotno prepričan. Vseeno pa sem bil živčen ves čas razglasitve rezultatov.

Kateri vozniški izziv na poligonu vam bo ostal najbolj v spominu?

V vseh izzivih sem užival in se tudi nekaj novega naučil. Najbolj mi je bila zanimiva vaja, kjer smo vozili avto s koleščki pod zadnjimi kolesi, nato pa presedli v avto z žogo na pokrovu motorja in z njo vozili slalom, saj je bilo treba pokazati največ različnih znanj.

Zakaj ste se prijavili na izbor Najboljši za volanom?

Na tekmovanje sem se prijavil, ker rad vozim in tekmujem. Veselil sem se testiranja različnih avtomobilov na poligonu in druženja s sotekmovalci in inštruktorji. Ko smo pred leti na Vranskem s prijatelji opravljali varno vožnjo, smo zelo uživali in vedel sem, da bo tako tudi na tem tekmovanju. Poleg tega pa sem bil dovolj samozavesten in verjel, da lahko zmagam.

Kam se boste najprej odpeljali z Oplovo corso?

Najprej domov, nato pa na ogled rallyja Vipavska dolina.

Bo nalepka na avtomobilu "Najboljši za volanom" breme ali dodatna motivacija?

Mislim da bo nalepka Najboljši za volanom na avtomobilu po eni strani dodatna motivacija, po drugi pa dodatno breme. Zagotovo se bom trudil upravičiti ta napis tudi na cesti.

Katere so po vašem mnenju glavne lastnosti, ki zaznamujejo dobrega, varnega voznika?

Predvsem zavedanje lastnih sposobnosti, samozavest, zbranost in umirjenost ter zavedanje, da je cesta skupen prostor, kjer nismo sami. Zagotovo je pomembno tudi dobro predvidevanje.

Najljubša cesta v Sloveniji?

Večino časa na cesti preživim na zahodnem delu Slovenije. Rad se vozim po cesti iz Idrije čez Godovič in Col do Vipavske doline. Med ljubšimi cestami so mi tudi ceste v Posočju, cesta na Jezersko ter ceste okoli Rakitne in pa seveda stara cesta iz Razdrtega proti Obali, saj je zaradi avtoceste zelo razbremenjena. V prihodnosti si želim bolj raziskati tudi ceste na vzhodnem delu Slovenije.

Kaj je izbor Najboljši za volanom?