Srečanja: Za soncem in avanturo

Pogovor

Nataša in Gašper Jakopin, člana AMZS


S članoma AMZS Natašo in Gašperjem Jakopinom smo se za pogovor za rubriko Srečanja dobili na zgledno urejenem PZA postajališču v Novem mestu. Nataša in Gašper Jakopin sta se pred naš mikrofon in objektiv pripeljala z atraktivnim terenskim bivalnim kombijem, v katerem z dvema otrokoma preživijo približno 50 dni dogodivščin na leto. Dolenjca pravita, da se je najlepše odpeljati za soncem in avanturo, sploh če imaš za seboj še občutek varnosti, da kot član AMZS nikjer ne boš prepuščen cesti. 

Gašperju in Nataši se vidi, da uživata v kilometrih doživetij, ki jima jih zagotavlja star, a zgledno vzdrževan Mercedesov dostavnik sprinter s pogonom na vsa štiri kolesa. Njun "RadoVAN" predstavlja uresničenje Gašperjevih otroških sanj. V njem družina Jakopin na skromnem tlorisu uživa v raziskovanju skritih potih.

Zakaj avtodom? 

Gašper: Jaz sem o tem načinu potovanj sanjal že od majhnega. Pri vsem skupaj mi je najbolj všeč neodvisnost, torej da nisi odvisen od tega, kje boš našel prenočišče. Si sam svoj gospodar in se svobodno odločaš, kam boš zavil in kje boš prespal. 
Nataša: Svoboda. Ta ideja svobode potovanj je v nas vedno živela in smo jo pred osmimi leti začeli uresničevati v tem našem bivalnem kombiju. Naša svoboda se je najbolj očitno pokazala v času pandemije, ko so vsi doživljali stres glede organizacije dopusta oziroma izbire lokacije počitnic. Za nas v avtodomu se ni spremenilo nič. Preprosto smo odšli za soncem in avanturo.  

Nataša in Gašper Jakopin, člana AMZS

Potem ste že odkrili svojo sanjsko avtodomarsko deželo ali jo še iščete?

Nataša: Smo, to je Balkan. Bosna, Črna gora, Albanija so čudovite dežele, ki skrivajo ogromno skritih lokacij in prvobitno divjo naravo. Za razliko od Hrvaške, kjer so zelo striktni do avtodomarjev, ki želijo uživati zunaj kampov, je denimo Bosna v tem pogledu skorajda raj na zemlji. Tam lahko uživaš v čudoviti naravi, gorah … Ena najlepših lokacij v Bosni je Zelengora, v Črni gori pa Durmitor. Balkan je odličen, ker lahko zelo enostavno kombiniraš obisk gora s kopanjem v morju. Ob tem bi izpostavila, da pri samozadostnem kampiranju v naravi res izjemno pazimo na ekologijo, kar je v prej omenjenih deželah kar zahtevno, saj imajo zelo malo ustrezne infrastrukture, ki avtodomarjem omogoča izpust umazane vode in praznjenje WC kasete. Zato se včasih peljemo tudi 100 kilometrov daleč, da najdemo ustrezno PZA parkirišče ali kamp. Pri tem pozivam tudi ostale avtodomarje, da dosledno poskrbijo za varstvo narave. Za nami nikoli ne smejo ostati sledi bivanja. 
Gašper:

Najraje zavijemo stran od asfalta. Zelo radi iščemo oziroma raziskujemo skrite kotičke in se odpeljemo tja, kjer pred nami še nihče ni šel z avtodomom.

Družina Jakopin najbolj uživa onstran asfaltnih cest.

Menda vam je zelo všeč tudi puščavski pesek? 

Gašper: Da, pred kratkim smo se vrnili iz Tunizije, kjer smo z užitkom prevozili tudi poti, ki nam jih naš avtodom s 4x4 pogonom omogoča. Zato smo seveda zavili v Saharo in se vozili po sipinah. 

Glede na to, da radi zavijete v manj obljudene kraje in na stranske ceste, ste imeli kdaj kakšno slabo izkušnjo z ljudmi ali divjimi živalmi? 

Nataša: Nikoli. Pravzaprav imamo le dobre izkušnje z ljudmi. V Tuniziji, denimo, so ljudje kar občudovali naš avtodom. V mestu Bizerte na severu Tunizije je nek gospod opazoval naš avtodom  in smo se z njim zapletli v pogovor, ki se je končal tako, da nas je domov povabil na kosilo. Kupil je ribe in skupaj smo jih pojedli ter pri njem doma preživeli nekaj čudovitih ur.

Kaj je ključna prednost lastniškega avtodoma?

Nataša: Največji privilegij lastniškega avtodoma je, da imaš večino stvari, ki jih na krajših ali daljših poteh potrebuješ že v avtodomu in dejansko se lahko v pol ure odpraviš na pot. Podobno je bilo, ko smo se odpravljali v Tunizijo. Preverili smo dokumente, vzeli AMZS kartico in nekaj več vrvi za morebitno pomoč pri vleki avtomobila iz peska. Podnice in rezervno posodo za gorivo pa tako ali tako imamo vedno seboj. Za Saharo pa smo imeli še dodatno rezervo vode. 
Gašper: Kar se tiče priprave na potovanja imamo dejansko zelo utečen in učinkovit protokol priprav in sploh za vikend izlete smo za na pot pripravljeni res zelo hitro. 

Kaj bi bil vajin nasvet za vse tiste, ki razmišljajo o avtodomu, a živijo v zmoti, da zanj potrebuješ vsaj 14 dni dopusta? 

Nataša: No, mi največkrat to svobodo avtodoma izkoristimo prav za vikend izlete. V petek, takoj po službi smo ob pol petih lahko že na poti in največkrat še isti večer prespimo nekje bližje cilja ali celo na cilju. V Sloveniji imamo cel kup zanimivih lokacij, sicer pa je v naši neposredni bližini veliko držav dosegljivih v enem vikendu. 

Svobodo avtodoma pri Jakopinovih največkrat izkoristijo prav za vikend izlete.

Če pa bi vidva imela neomejeno časa … Kam bi se odpravila na pot?

Gašper: Oh, o tem tudi še sanjamo. Kdaj bo prišel za nas ta neomejeni čas … 
Nataša: Žal smo še vedno omejeni s časom in proračunom potovanja. Zaenkrat razmišljamo o državah okoli Sredozemlja. Najverjetneje se bomo odpravil v kakšen Maroko ali nekam drugam v Severno Afriko, čeprav nas mika tudi jug Afrike. Pa vedno je zanimiva Turčija in, če bomo res imeli čas, kakšen Tadžikistan in druge azijske države. 

Zakaj bi ostalim sodobnim nomadom, ki uživajo v razsežnostih avtodomarske svobode, svetovala članstvo AMZS?

Nataša:

Zaradi občutka varnosti, ki ni le navidezen, ampak povsem resničen. Ko smo rabili pomoč, ste nam pomagali hitro in učinkovito. Odlična storitev in prijazen odnos ter brezplačna pomoč, če si član seveda. Še posebej je to pomembno, če si na poti z avtodomom, ki ga ne more na svoj tovornjak naložiti čisto vsak. Na to vašo storitev ste lahko ponosi in naj vam ne bo nerodno vprašati po kakovosti storitve, saj delate v odlični organizaciji. 

Gašper: Imaš občutek varnosti, ker veš, da če se bo kaj zgodilo, ne boš ostal sam in prepuščen cesti. Zadeva je zelo enostavna: pokličeš in počakaš na pomoč. 

Gašper Jakopin: “Pri 14 letih sem videl volkswagna T3 in i rekel, da ko bom naredil izpit si bom kupil tak avtodom. Nikoli nisem imel dovolj denarja, da bi si kupil ta model, a sanje so ostale. Potem sem v Nemčiji kupil starega Mercedesovega sprinterja in sam začel z izgradnjo bivalne nadgradnje.”

Sta člana AMZS. Smo vam že kdaj pomagali na poti?

Gašper: Da, imamo Premium družinsko članstvo AMZS. Velikokrat ste nam že pomagali. Naš avtodom je kar v letih, tako da se kdaj pa kdaj kaj zgodi. Na srečo je veseeno dovolj zanesljiv oziroma zna zdržati, ko smo v tujini. Vedno je omagal le na slovenskih cestah. Dvakrat ste nam pomagali pri avtodomu zaradi okvare zavor in alternatorja, nazadnje pa ste posredovali pri našem osebnem avtomobilu zaradi presekane pnevmatike. 

Ste bili zadovoljni z intervencijo AMZS?

Gašper: Zelo zadovoljni. 

Hvala lepa za izrečene pohvale. V AMZS radi pomagamo. 

Družino Jakopin njihov “RadoVAN” največkrat odpelje v naravo, kjer daleč stran od turističnih kompleksov najbolj uživajo v jutrih s čarobnimi razgledi. Radi raziskujejo tudi mesta, kjer jim prav pride prav okretnost in kompaktnost njihovega bivalnega kombija, s katerim se lahko pelješ po ozkih kolovozih ali pa prespiš na parkirišču v centru Istanbula. 

 

Ključne besede


Srečanjaavtodompočitnicekaravaningčlan AMZS

Jure Gregorčič

Jure Gregorčič

Novinar - urednik Motorevije