Konec tedna bodo tekmovali vozniki speedwaya in motokrosa

Prihajajoči konec tedna bo pester za nekatere slovenske voznike z licencami AMZS, ki se bodo merili s tekmeci na domači dirki v Krškem v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo v speedwayu in na motokros preizkušnji svetovnega prvenstva na Portugalskem.

Tim Gajser bo na Portugalskem želel nov vrhunski rezultat, s katerim bi še naprej najmanj dihal za vrat Jorgeju Pradu.
Tim Gajser bo na Portugalskem želel nov vrhunski rezultat, s katerim bi še naprej najmanj dihal za vrat Jorgeju Pradu.

Po tritedenskem premoru bodo na delu znova najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. V Aguedi na Portugalskem bo na sporedu peta dirka sezone, na kateri bosta z licencama AMZS slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar. Slednji je minuli konec tedna deklasiral konkurenco na uvodni dirki državnega prvenstva Slovenije, ki je potekala na progi Prilipe pri Brežicah. Tekmece v razredu MX Open je v prvi in drugi vožnji za točke pustil daleč za seboj, četudi je bil nekaj dni pred dirko bolan. A to ni veliko vplivalo na njegove vožnje in demonstriral je zelo dobro pripravljenost, kar je prav gotovo lep obet za nove zahtevne preizkušnje med svetovno motokros elito razreda MXGP, v kateri bo Tim Gajser znova želel na sam vrh. Po štirih dirkah svetovnega prvenstva se slovenski motokros šampion nahaja skupno na 2. mestu in za vodilnim Jorgejem Pradom zaostaja 13 točk. Španec je bil pred premorom v izvrstni formi in jo je skušal zdaj v tem času še nadgraditi, a tudi ostali niso počivali in stali križem rok. Brez dvoma Pradu podlaga na progi v Aguedi bolj ustreza in jo je bolj vajen kot Gajser, a med motokros velemojstri odločajo drobne podrobnosti, ki lahko tehtnico hitro prevesijo na drugo stran od želene. Lani Gajser zaradi poškodbe tu ni vozil, zmago na dirki pa si je privozil Jeffrey Herlings, pred dvema letoma pa je skupno zmago na dirki slavil Prado pred Gajserjem. Bržčas se obeta nov oster špansko-slovenski obračun, ki bo nadvse privlačen tudi za gledalce.

Prva vožnja dirke za VN Portugalske v Aguedi bo v nedeljo, 5. maja 2024, ob 15.15, druga pa se bo nato začela ob 18.10.

Jan Pancar je izvrstno opravil s prvo dirko odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.

Vozil bo tudi Peklaj

Sicer pa se bo v močni mednarodni konkurenci na progi v Aguedi v okviru dirke evropskega prvenstva EMX 250 preizkusil tudi Jaka Peklaj, ki je saniral neprijetno poškodbo in bo skušal poseči čim višje. Peklaj je na dirki domačega državnega prvenstva na Prilipah že pokazal, da je v dobri formi, saj je obe vožnji razreda MX 2 prepričljivo dobil. Tokrat ga najprej čakajo zahtevne kvalifikacije, na kateri si bo moral izboriti mesto med štirideseterico na štartni rampi, ki se bo nato potegovala za točke evropskega prvenstva v razredu MX 250.

Ivačič in Grmek v lovu na evropsko prvenstvo

Na domačih motošportnih terenih pa bo sila živahno v Krškem, kjer bodo rohneli speedway motorji. AMD Krško bo namreč v soboto, 4. maja 2024, gostitelj ene od štirih kvalifikacijskih dirk evropskega prvenstva posameznikov - preostale tri gostijo Debrecen (MAD), Mureck (AVT) in Stralsund (NEM). Med šestnajsterico, ki se bo merila na ovalu stadiona Matije Gubca, bosta tudi dva slovenska voznika z licencama AMZS, in sicer Anže Grmek in Matic Ivačič, v vlogi rezerve pa bo na priložnost za vožnjo čakal tudi Denis Štojs.

Na progi v Krškem bo v soboto, 4. maja 2024, živahno že v popoldanskem času, saj bodo ob 15. uri vozniki preizkusili stezo na treningu. Prva vožnja, ki bo že štela za kvalifikacije, pa je nato previdena ob 19. uri in 15 minut.

Matic Ivačič je bil prva rezerva na uvodni dirki serije Speedway Grand Prix, ki je bila na Hrvaškem pretekli konec tedna.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosAMD KrškoJan PancarJaka PeklajMatic Ivačičspeedwayevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoAnže Grmeklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji